Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΜαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Η ΔΕΗ «πρασινίζει» συνεχώς-Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά

Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Η ΔΕΗ «πρασινίζει» συνεχώς-Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά

Επιτακτική είναι η ανάγκη για ανάπτυξη και επενδύσεις στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, καθώς και η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνο Μαύρο.

“Είμαστε ήδη μεγάλος παίκτης και φιλοδοξούμε να γίνουμε ολοκληρωμένος παίκτης στην περιοχή” τόνισε ο κ. Μαύρος από το βήμα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Αντώνης Φουρλής, δημοσιογράφος της HUFFPOST GREECE και του ANT1 TV, ο κ. Μαύρος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τοπική υπερδύναμη στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2030 μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα. Υπογράμμισε ότι η φθηνότερη κιλοβατώρα είναι η πράσινη κιλοβατώρα κι όσο παράγεις φθηνότερη ενέργεια, οι τιμές θα υποχωρούν σε όλη την παραγωγική αλυσίδα.

“Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία που «πρασινίζει» συνεχώς”, ανέφερε ο κ. Μαύρος. Εξήγησε ότι καταρχήν έχει έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία, εγκατεστημένης ισχύος 4,6 GW, στα οποία αν προστεθούν και τα 2,8 GW, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, αγγίζει τα 2/3 του στόχου που έχει θέσει για τη τριετία. Κατά δεύτερον, επειδή όσο αυξάνεται η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο μείγμα της, τόσο περιορίζει τη παραγωγή από λιγνίτη, που πέρυσι συμμετείχε μόνο κατά 22%, πετυχαίνοντας πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις. Ένα από τα πιο «βρώμικα» κάποτε utility στην ΕΕ, κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές CO2 Scope 1 κατά 24%, από 14,8 εκατ. τόνους το 2022 σε 9,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

Η ΔΕΗ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή, λειτουργία δικτύων και πώληση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Βόρεια Μακεδονία. Το παραγωγικό της δυναμικό ανέρχεται σε 10,7GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας μεγαλύτερη των 20TWh, ενώ στα δίκτυα διανομής, η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ. Η ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περισσότερο από 35TWh ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο της ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Μαύρος στάθηκε στην απανθρακοποίηση, την αποκεντρωμένη παραγωγή από ΑΠΕ και την ψηφιοποίηση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται βούληση και πολιτική κατεύθυνση, οι οποίες υπάρχουν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ