Γενικευμένο sell off έλαβε χώρα σε όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης αλλά και της Wall Street την Παρασκευή, λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης του Covid-19 που έχει φέρει σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, ενώ ήδη αρκετές χώρες διακόπτουν την αεροπορική τους σύνδεση με την Αφρική.
H Ε.Ε. ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει τα σύνορά της σε αφρικανικές χώρες, στις οποίες καταγράφηκαν κρούσματα της μετάλλαξης, απαγορεύοντας τις πτήσεις αεροπλάνων, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν πρόσθετα μέτρα περιορισμών εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχονται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Εν μέσω αυτών των άκρως ανησυχητικών εξελίξεων οι επενδυτές απανταχού κλειδώνουν ρευστότητα και «ταμπουρώνονται», καθώς η νέα μετάλλαξη έρχεται σε μια συγκυρία που ήδη είχαν ξεκινήσει νέα μέτρα για το 4ο κύμα του Covid-19, με την ανησυχία να είναι στο ζενίθ.
Η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών παραπέμπει στους κλυδωνισμούς που δέχτηκαν κατά το ξεκίνημα της πανδημίας, καθώς το στοιχείο του φόβου και της ανησυχίας παίρνει διαστάσεις ντόμινο, οδηγώντας σε αγελαίες συμπεριφορές σε τέτοιες, ιδιάζουσες περιπτώσεις.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 3,64%, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 660,94 μονάδες ή ποσοστό 4,15%, ο CAC 40 στο Παρίσι είχε πτώση 4,75%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε με ζημιά -4,96% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο -4,60%! Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε σε ποσοστό 3,67%.
Μεγάλες απώλειες και στο ελληνικό χρηματιστήριο
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες το ελληνικό χρηματιστήριο εύλογα δεν μπόρεσε να προβάλει οποιασδήποτε μορφής άμυνα, κάτι αναμενόμενο άλλωστε για μια αγορά μικρή και ρηχή, με απολύτως περιφερειακά στοιχεία. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858,93 μονάδες με απώλειες 4,45%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 857,92 μονάδες (-4,57%). Συνάμα, η σημερινή «βουτιά» στέρησε από την αγορά 3 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση! Ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 13 μηνών, με αμέσως μεγαλύτερη στις 29 Οκτωβρίου 2020 όταν ο Γ.Δ. είχε υποχωρήσει κατά 5,08%.
Παράλληλα, σπάσανε και margins, ενώ ο πανικός έφερε και άναρχο «γύρισμα» θέσεων, κάτι που εκτόξευσε τις συναλλαγές στα 123,53 εκατ. ευρώ, που είναι ο μεγαλύτερος τζίρος των τελευταίων πολλών μηνών, αν εξαιρεθεί η συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου όπου η ΔΕΗ προστέθηκε στον MSCI οπότε είχαμε το rebalancing.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην αγορά είναι ότι καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε θετικά, ενώ στο σύνολο του χρηματιστηρίου μόνο δώδεκα μετοχές έκλεισαν θετικά, έναντι 120 που υποχώρησαν, στατιστική που είναι εξαιρετικά σπάνια για την αγορά.
Απώλειες έως 8,18% στις τράπεζες
Σκηνικό ξεπουλήματος στήθηκε στον τραπεζικό κλάδο όπου πλην της ειδικής περίπτωσης της Attica Bank (-12,85%), η Alpha Bank υποχώρησε κατά 8,18%, η Πειραιώς -7,90%, η Eurobank -5,01% και η Εθνική -4,80%.
Μεγάλες πιέσεις 6,67% δέχτηκε και η μετοχή της Aegean Airlines υπό το φόβο ενός νέου απαγορευτικού κύματος πτήσεων, πάνω από 5% υποχώρησαν οι Viohalco, Μυτιληναίος και ElvalHalcor, ενώ άνω του 4% έχασαν κορυφαία blue chips όπως Coca Cola HBC, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Lamda Development. Μοναδική μετοχή που έβγαλε άμυνες (-0,23%) ήταν η Σαράντης, η οποία βεβαίως έχει συντηρητική εικόνα και στις ανοδικές ημέρες.
Καθολική πτώση καταγράφηκε και στο χώρο του Mid Cap, με τις Intracom Holdings, Intrakat και Ικτίνο να υποχωροόυν άνω του 8%, στο -7,41% η AVAX, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Profile, Πλαστικά Θράκης, Cenergy Holdings, Έλτον, Πλαίσιο, Κρι Κρι κ.λπ.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 6,13%, ο FTSE 25 έχασε 6,69%, ο Mid Cap έκλεισε με πτώση 2,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 9,95%. Έτσι, σε επίπεδο 11μήνου 2021, τα κέρδη για το Γ.Δ. περιορίστηκαν πέφτοντας στο +6,17%, ο FTSE 25 κερδίζει 6,40%, o Mid Cap είναι στο +32,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει +5,27%.