Η ΕΚΤ με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, προσπαθεί εναγωνίως να πει ένα ΟΧΙ στις ιστορικά υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που εμφανίζονται στην ζώνη του Ευρώ και όχι μόνο. Η μέχρι τώρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ η ένταση της αύξησης εξαρτάται κυρίως από το πώς θα αντιδράσουν οι οικονομίες στις μέχρι τώρα αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.
Τα ΟΧΙ, όπως γνωρίζουμε από πρώτο χέρι οι Έλληνες, απαιτούν και θυσίες. Στην προκειμένη περίπτωση οι θυσίες έχουν να κάνουν με το μέγεθος της ύφεσης που θα βιώσουν οι οικονομίες και κατά συνέπεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ρευστότητας που θα επιχειρηθεί μέσω της συρρίκνωσης των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.
Ο συνδυασμός του ευμετάβλητου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και των συστημικών κινδύνων που βιώνει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, προεξοφλεί την δυσκολία επίτευξης ισορροπίας μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ως αναφορά την εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, τα ΟΧΙ είναι πολλά και δημιουργούν απορίες στους συμμετέχοντες για την μεσοπρόθεσμη πορεία της. Το… πρώτο ΟΧΙ αφορά στην άρνηση της αγοράς να αυξήσει τον όγκο συναλλαγών, σε τέτοιο επίπεδο ώστε να καταστεί πειστικότερη η ανοδική προσπάθεια που ξεκίνησε πρόσφατα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δεύτερο ΟΧΙ, που αφορά την τεχνική διάσπαση του επιπέδου των 870 μονάδων για το Γενικό Δείκτη και ακόμα περισσότερο την προσέγγιση της σημαντικής περιοχής αντίστασης των 900 μονάδων.
Το τρίτο ΟΧΙ αφορά στην άρνηση όλου του πολιτικού συστήματος να επιλέξει την σταθερότητα και την σοβαρότητα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα με φόντο τις επερχόμενες εκλογές…
Οι μέχρι τώρα θετικοί μακροοικονομικοί δείκτες, τα εκπληκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες για το 1ο εξάμηνο του 2022, αλλά και η ανθεκτικότητα που έχουν αναπτύξει μετά από μια υπερ-δεκαετή κρίση σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις τους, δημιουργούν ένα δείκτη ασφαλείας. Όμως τα στοιχεία έχουν σημαντική χρονική υστέρηση και εκτιμούμε ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών που παρουσίασαν θα συρρικνωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους, επηρεασμένος από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Τυχόν πρόσκαιρη υποχώρηση του πληθωρισμού λόγω πτώσης των ενεργειακών τιμών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα “relief rally” τόσο εντός όσο και εκτός. Όσο όμως σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις παραμένουν αλώβητες, οι επενδυτές, σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς συμβούλους, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν, προετοιμαζόμενοι βεβαίως για τα χειρότερα σε ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, ανοδικών επιτοκίων, επερχόμενης ύφεσης και γεωπολιτικής αστάθειας.
Συνεχίζουμε να είμαστε επικεντρωμένοι σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και όγκους συναλλαγών που μας επιτρέπουν απρόσκοπτη είσοδο αλλά και έξοδο. Οι βραχυχρόνιες κινήσεις (trading) να είναι με αυστηρά stop loss. Πρωταρχικός στόχος μας θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ στην απομείωση των αποτιμήσεων του χαρτοφυλακίου μας.
* Ο Λουκάς Παπαϊωάννου είναι Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και αναλυτής αγορών