Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.
Και τα δύο μέρη τόνισαν ότι το πρόβλημα είναι οξύτατο, με αιχμή τους εκπαιδευτικούς και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές και μάλιστα όχι μόνο σε δημοφιλή τουριστικά νησιά, αλλά και σε αυτά με χαμηλότερο τουριστικό φορτίο, όπου τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι είτε να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, είτε να παραιτούνται από τις θέσεις τους, είτε να μην αποδέχονται την πρόσληψη με αποτέλεσμα να μένουν κενές οι θέσεις στις δομές υγείας και εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν στο υψηλό κόστος μετακίνησης των υπαλλήλων και το υψηλό κόστος σίτισής τους.
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ ζήτησαν την παρέμβαση της ΚΕΔΕ για να βρεθούν άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις του προβλήματος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου απευθυνόμενος και στις δύο αντιπροσωπείες τόνισε ότι «παραβιάζουν ανοικτές θύρες», καθώς το πρόβλημα στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών το έχει θέσει ήδη η ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση, απασχολεί την ΚΕΔΕ και πολλούς δήμους της χώρας τα τελευταία χρόνια, ενώ οι δήμοι συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.
«Όλοι οι δήμαρχοι, είπε, ξέρουμε τι γίνεται στις τοπικές μας κοινωνίες. Το θέμα της στέγασης εν γένει των δημοσίων υπαλλήλων μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα πρόσφατα το θέσαμε και στην κυβέρνηση και κάναμε και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα, να εφαρμοστεί το μοντέλο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που διαθέτει κατοικίες για τους αξιωματικούς.
Επίσης άμεση λύση είναι να κοστολογηθούν οι απαιτούμενες δαπάνες και να τις αναλάβει το κράτος, ή να αναλάβει να πληρώσει το κράτος κατάλληλο κατάλυμα (ξενοδοχείο) για όσο διάστημα παραμένει ο υπάλληλος στην υπηρεσία.
Σε ότι αφορά στην ελάφρυνση του κόστους σίτισης, θα μπορούσε να επανέλθει η δυνατότητα σίτισης των υπαλλήλων στις Λέσχες των Αξιωματικών ή στις Φοιτητικές Εστίες.
Σε όλα τα παραπάνω μπορούν οι δήμοι να συμβάλλουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά, αρκεί να τους διατεθούν και οι απαραίτητοι πόροι.
Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι το θέμα θα απασχολήσει και το συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξαχθεί 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο.