Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΛυκουρέντζος (ΕΛΓΑ): Σοβαρές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα

Λυκουρέντζος (ΕΛΓΑ): Σοβαρές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα

«Ευθύνη μας να προσφέρουμε αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, καθώς ο οργανισμός ασφαλίζει την αγροτική, φυτική και ζωικό κεφάλαιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την τοποθέτησή του στο 6ο AgriBusiness Forum.

Όπως σημείωσε, τις τελευταίες ημέρες τόσο η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και οι εποπτευόμενοι φορείς βρίσκονται στην πληττόμενη περιοχή της Θεσσαλίας, όπου καταγράφονται όλες οι ζημιές που έχουν προκληθεί.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ετοιμάζει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθηθούν στη Βουλή και θα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι» του οργανισμού έχουν προκύψει προβλήματα ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, τη δεκαετία 2010-2020 η μεσοσταθμική αποζημίωση για όσα αναφέρει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο 2015-2018 οι αποζημιώσεις στα ροδάκινα ήταν συνολικά 65 εκατομμύρια ευρώ. «Το 2019 φτάσαμε τα 90 εκατ. ευρώ μόνο για τα ροδάκινα εξαιτίας των σφοδρών χαλαζοπτώσεων», επεσήμανε.

Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί οι εξής αποζημιώσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ:

– Το 2020 οι αποζημιώσεις που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ έφτασαν τα 210 εκατ. ευρώ («Ιανός», σφοδρές χαλαζοπτώσεις, καύσωνας κ.ά.).

– Το 2021 οι αποζημιώσεις «εκτοξεύθηκαν» στα 361 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του «Παγετός Άνοιξη 2021» που έπληξε πολλές περιοχές.

– Το 2022 οι αποζημιώσεις ανήλθαν στα 250 εκατ. ευρώ.

– Τέλος, για το 2023 και χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται των πλημμυρών, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσό των αποζημιώσεων στα 241 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, θα πρέπει να προστεθούν τα 110 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων στο φυτικό κεφάλαιο για τις πυρκαγιές που έχουν δοθεί μέσω της κρατικής αρωγής.

Ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι θα πρέπει να απέχουμε από μύθους και υποσχέσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και να πούμε «μόνο την αλήθεια στους αγρότες, ότι μπορούμε να καλύψουμε μόνο συγκεκριμένες ζημιές, σε συγκεκριμένα ποσοστά γιατί μέχρι εκεί αντέχει ο προϋπολογισμός του οργανισμού».

Όπως εξήγησε, η ασφαλιζόμενη αξία παραγωγής στον ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς που δηλώνουν κάθε χρόνο τη παραγωγή τους και κάθε χρόνο πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους φτάνει τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του ασφαλιστικού οργανισμού τα 160 εκατ. ευρώ. Έφερε ως παράδειγμα την πληττόμενη περιοχή της Θεσσαλίας, όπου η ασφαλισμένη παραγωγή ανέρχεται λίγο πάνω από τα 420.605.000 ευρώ, ενώ οι εισφορές που εισπράττει ο ΕΛΓΑ για αυτό το έτος είναι 14,5 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει τη νομοθεσία που έχει θεσπίσει μέχρι τώρα, με την οποία δεν επιτρέπει την ενίσχυση των ασφαλιστικών οργανισμών από χρήματα του προϋπολογισμού.

Ο ίδιος ανέφερε πως έχει ζητηθεί από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να εμπλακούν στην αγροτική ασφάλιση, ωστόσο η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της αποτρέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε απέναντι σε υψηλού χαρακτήρα κινδύνου πλέον», καθώς, όπως είπε, δεν μπορούν να υπάρχουν προβλέψεις και δεν μπορούν να αντέξουν οι γεωργικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Κάτι που μπορεί να έχει και βαριά κοινωνικά προβλήματα και οικονομικής φύσεως προβλήματα και αυτό που θα πρέπει αν γίνει είναι να «κοιτάξουμε τη μεταποίηση και να δούμε όλον τον κύκλο της οικονομίας, τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις μεταποιητικές μονάδες».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ