Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΛογαριασμοί ρεύματος: Οι οδηγίες της ΡΑΑΕΥ και το μήνυμα Σκυλακάκη για το...

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι οδηγίες της ΡΑΑΕΥ και το μήνυμα Σκυλακάκη για το νέο τοπίο χρεώσεων

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο  επιχειρεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, με τους λογαριασμούς ενέργειας, που θα διαμορφωθεί, από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και παύει το έκτακτο καθεστώς ενισχύσεων, που μετά την πανδημία και την περίοδο της ενεργειακής κρίσης είχε κατισχύσει. 

Έτσι, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής με τους εκπροσώπους των προμηθευτών στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε, από κοινού, να συνταχθεί ένα πλαίσιο με κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας  και ιδιαίτερα του πράσινου. Επίσης, πέρα από τις “οδηγίες προς ναυτιλομένους” η ΡΑΑΕΥ θα προσδιορίσει και τον τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών με επιστολή της στις επόμενες ημέρες στους προμηθευτές, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παραπλάνησης.

‘Έτσι, η ρΑΑΕΥ επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ορθολογικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, αλλά και να δώσει σαφή ορίζοντα στους καταναλωτές, που εναγωνίως το τελευταίο διάστημα αναζητούν ποιο τιμολόγιο συμφέρει περισσότερο. 

Μήνυμα Σκυλακάκη

Να περιμένουν μέχρι την 1η.1.2024 οι καταναλωτές,πριν αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο θα επιλέξουν,συνέστησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως τότε μόνο θα μπορούν να ξέρουν ποιες θα είναι οι τελικέςτιμές των τιμολογίων που προσφέρουν οι πάροχοι.

Μιλώντας, σήμερα το μεσημέρι (5/12), στη ραδιοφωνική εκπομπή του Β. Χιώτη και του Ν. Παπαδόπουλου, στον ΣΚΑΪ, εξήγησε τί ακριβώς αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος. «Θα σας έλεγα να κάνετε λίγο υπομονή, να δείτε τα τιμολόγια την 1η.1.2024. Σας πληροφορώ ότι αν η τιμή της χονδρικής είναι καλή τον Δεκέμβριο, τα τιμολόγια θα είναι πολύ καλά από 1.1.2024» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Μάλιστα για το 30%  περίπου των νοικοκυριών (σ.σ. πολύτεκνοι και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέρμανσηςηλεκτρικής ενέργειας) η τιμή θα είναι καλύτερη και από αυτήν με τις επιδοτήσεις. «Όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο, θα έχουν τις τιμές που 1.1.2024 θα είναι ίδιες με τις τιμές με επιδοτήσεις. Αν για παράδειγμα είναι 120 ευρώ η τιμή χονδρικής τον Δεκέμβριο, θα έχουν στο μεγαλύτερο κομμάτι των παρόχων, περίπου 15,5-16 σεντς την κιλοβατώρα, και ταυτόχρονα θα έχουν και επιδότηση» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, για να προσθέσει πως για άλλα: «…1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, που είναι πιο ενεργειακά ευάλωτα, γιατί θερμαίνονταν με ηλεκτρικό και δεν έπαιρναν επίδομα θέρμανσης, θα έχουν από 45 μέχρι 480 ευρώ πρόσθετη βοήθεια αυτό το χειμώνα, που θα το δουν στους λογαριασμούς τους, οι οποίοι θα είναι κατά συνέπεια τον Ιανουάριο χαμηλότεροι από αυτούς που έχουν σήμερα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Το πιο σημαντικό που θέλω να καταλάβει ο κόσμος είναι να μην πέφτει στην παγίδα της σύγχυσης. Περιμένετε μέχρι την 1η.1.2024 να δείτε τις τελικές τιμές των τιμολογίων».

Αναφερόμενος, ειδικά, στη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα τιμολόγια σημείωσε: «Είχαμε 30 – 40 διαφορετικά τιμολόγια και τα ομαδοποιήσαμε σε 3 μεγάλες κατηγορίες με εισήγηση της ΡΑΑΕΥ. Δηλαδή τα σταθερά, αυτά που αγοράζεις και έχεις μία σταθερή τιμή, τα κυμαινόμενα, αυτά που αγοράζεις, αλλά παίζει η τιμή ανάλογα με το πώς εξελίσσεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και τα δυναμικά, που δεν μας αφορούν ως νοικοκυριά, γιατί αφορούν αυτούς που έχουν έξυπνους μετρητές. Η μόνη διαφορά, πέραν του να κατηγοριοποιήσουμε τα τιμολόγια σε τρεις κατηγορίες, είναι ότι προσθέσαμε ένα τέταρτο τιμολόγιο, στο οποίο οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δίνουν μία τιμή, που είναι ευθέως συγκρίσιμη για όλους». Ο λόγος για το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο έχει πολύ χαμηλό πάγιο (έως 5 ευρώ) και η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Αυτή η τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο το μήνα, ενώ θα είναι εύκολη η σύγκριση των τιμών διαφορετικών παρόχων από 1.1.2024, μέσω του σχετικού εργαλείου που διαμορφώνει η ΡΑΑΕΥ.  

Ο Υπουργός τόνισε πως: «Κάποιοι πάροχοι δεν είναι καθόλου ευτυχείς για αυτό το τιμολόγιο. Κάποιοι, μου θυμίζουν αυτό που λέγεται για το “διάβολο και το λιβάνι” στο πώς αντιμετωπίζουν το πράσινο τιμολόγιο». Και αυτό, διότι όπως είπε: «…Δεν θέλουν κάποιοι από τους παρόχους να συγκρίνονται οι τιμές και συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προκαλέσουν μία ευρύτερη σύγχυση».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε, ακόμη, πως: «Για πάρα πολλές περιπτώσεις, τα τελευταία χρόνια, υπήρχε μια μεγάλη προσφορά για έναν με δυο μήνες και μετά ακολουθούσαν χρεώσεις, οι οποίες ήταν πολύ πιο δύσκολες για τους καταναλωτές. Και με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες πήγαιναν σε τιμολόγια που ήταν πιο κερδοφόρα για τους παρόχους». Για να μπει τέλος, λοιπόν, σε αυτές τις πρακτικές εισήχθη το πράσινο τιμολόγιο: «Ο στόχος ο δικός μας είναι να υπάρχει ανταγωνισμός. Και ανταγωνισμός υπάρχει μόνο όταν οι καταναλωτές ξέρουντις τιμές» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Σε σχέση με τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτέςυπογράμμισε πως από 1.1.2024 θα μπορούν να κάνουνεύκολη σύγκριση τιμών στο πράσινο τιμολόγιο και να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στον πάροχό τους ή αν θα επιλέξουν κάποιον άλλο ή κάποιο άλλο τιμολόγιο.

«Η εναλλακτική είναι να πεισθείτε από κάποιον -διότι ελεύθερη αγορά έχουμε και ελεύθερη οικονομία- που σας στέλνει κάτι που θα είναι διαφανές και πειστικό και να πείτε: “αυτό μου αρέσει, αυτό το κίτρινο είναι πράγματι πολύ φθηνό, έχω τη δεξιότητα να το καταλάβω”. Δικαίωμά σας είναι αυτό» σημείωσε ο Υπουργός, για να προσθέσει: «Αν δεν έχετε αυτή τη δεξιότητα και δεν θέλετε να είστε σε σύγχυση, περιμένετε. Βλέπετε 1η του μήνα ποιες είναι οι τιμές. Αν είστε στο πράσινο τις ξέρετε. Αν είστε σε πάροχο που είναι φθηνός ή είναι ακριβός και παράλληλα ακούτε τους παρόχους να σας κάνουν τις άλλες προτάσεις που έχουν, διαλέγετε. Εμείς δεν μπορούμε να διαλέγουμε για τους καταναλωτές τιμολόγιο από μόνοι μας, δε γίνεται αυτό, σε καμία αγορά. Αν όμως οι καταναλωτές δεν επιλέξουν, δεν μπορούμε να αφήσουμε να το κάνουν αυτό οι πάροχοι. Υπάρχει προφανώς σύγκρουση συμφερόντων».

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, μόνο στο μπλε τιμολόγιο προβλέπεται τέλος πρόωρης αποχώρησης. Επί της ουσίας, στα άλλα τρία είδη τιμολογίων (πράσινο: ειδικό, κίτρινο: κυμαινόμενο και πορτοκαλί: δυναμικό) απαγορεύονται οι ποινές πρόωρης αποχώρησης στο συμβόλαιο και ο καταναλωτής μπορεί να αλλάζει οποιαδήποτε στιγμή, είτε συμβόλαιο είτε πάροχο. 

Τα σημεία αιχμής

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των προμηθευτών, καταγράφηκαν οι διαφορετικές θέσεις των εμπλεκομένων πλευρών και δη των προμηθευτών και των εποπτικών φορέων. Όπως καταφάνηκε για άλλη μια φορά το ΥΠΕΝ προτάσσει “ως ανάχωμα” μίνιμουμ ασφάλειας το πράσινο τιμολόγιο, όπου πιο εύκολα φαίνεται το πόσο χρεώνει ο κάθε προμηθευτής, αλλά κι όπου οι «άγνωστοι» καταναλωτές, που δεν αλλάζουν συμβάσεις, θα μεταπέσουν αυτόματα.

Επίσης, ετέθη, με βάση πληροφορίες, το πώς θα γίνει η  τιμολόγηση των πελατών, που έχουν ενεργή σύμβαση, που θα “ξεπαγώσει” με την άρση των έκτακτων μέτρων και θα ζητήσουν, ρητά, όχι μέχρι τις 31/12, αλλά μέσα στον Ιανουάριο του 2024, να διατηρηθούν στο υφιστάμενο προϊόν τους. Εκεί θα υπάρξει για ένα διάστημα “μετάπτωση” στο πράσινο και αναζητείται το πώς θα τιμολογηθούν.

Επίσης, κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε οι προμηθευτές να περάσουν  στη ΡΑΑΕΥ τα κείμενα των ενημερωτικών επιστολών, καθώς και τα στοιχεία της διαφημιστικής καμπάνιας που κάνουν ώστε να καταφανεί, εάν είναι παραπλανητικά ή όχι για τους καταναλωτές. Εφόσον διαπιστωθούν τέτοια φαινόμενα η ΡΑΑΕΥ θα καλέσει τους προμηθευτές σε εξηγήσεις και εν συνεχεία έχει το δικαίωμα να τους καλέσει επισήμως σε ακρόαση για την επιβολή ποινών. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη ρύθμιση, οι ενημερώσεις θα πρέπει να είναι ατομικές, ενώ είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των προϊόντων προμήθειας που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Επίσης, θα γίνει έλεγχος και το κατά πόσο οι προμηθευτές έχουν βάλει ρεαλιστικά σενάρια υπολογισμού των τιμών για το πράσινο τιμολόγιο στο “τραπέζι”

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ