Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ"Λιγνιτικό" καταφύγιο αναζητεί η κυβέρνηση - Επιστράτευση του "εθνικού πόρου" με 150...

“Λιγνιτικό” καταφύγιο αναζητεί η κυβέρνηση – Επιστράτευση του “εθνικού πόρου” με 150 εκατ. επενδύσεις

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ενδεχόμενη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αποκτά η αύξηση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη. Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και μετείχαν οι κκ Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).

Όπως αναφέρεται, ο  διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης παρουσίασε σχέδιο για την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη από 5 σε 10 τεραβατώρες σε ορίζοντα δώδεκα μηνών. Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΗ απαιτείται να πραγματοποιήσει επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ σε ορυχεία.

Ουσιαστικά, παρά τις εξαγγελίες και τη σπουδή για απολιγνιτοποίηση η Ελλάδα όπως βέβαια και οι άλλες χώρες της ΕΕ σπεύδουν και πάλι στο περιβαλλοντικά επικίνδυνο κάρβουνο που υπάρχει διαθέσιμο εγχωρίως, ως αντιστάθμισμα στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Με ένταση των επενδύσεων και επιστράτευση εργολάβων που είχαν αδρανοποιηθεί τελευταία αποφασίστηκε η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων ορυχείων αλλά και η συντήρηση των εργοστασίων που βέβαια έχουν και τα μεγάλα ρίσκα των βλαβών. Μάλιστα, για την κάλυψη των αναγκών των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔEΗ με καύσιμο θα ενεργοποιηθούν τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας και της Βεύης,

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι και η ενεργοποίηση εντός του φθινοπώρου εξάλλου της πλέον σύγχρονης στην Ευρώπη νέας λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος Πτολεμαΐδα 5.Πάντως, ήδη, από τον Ιούνιο έξι μονάδες είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ κοντά στα δύο εκατομμύρια τόνοι καυσίμου στις αυλές τους.  Η, δε, συμμετοχή του λιγνίτη ανήλθε στο 34% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ  έναντι 19,9% το Μάιο.

Σε επάρκεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Νίκου ανέφερε ότι τα αποθέματα λιγνίτη στην αυλή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου «βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο», ενώ επεσήμανε ότι εδώ και κάποιο διάστημα «έχει ξεκινήσει η διαδικασία τροφοδοσίας με λιγνίτη της αυλής της 5ης μονάδας της Πτολεμαΐδας» όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Οι ποσότητες που θα αποθηκευτούν προς το παρόν θα κυμαίνονται στους 100.000 τόνους και αναμένεται να αυξηθούν λίγο πριν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας. Ο κ. Νίκου εξήγησε ότι «δεν μπορούν να παραμένουν επί μακρόν οι ποσότητες λιγνίτη στις αυλές των ΑΗΣ καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτανάφλεξης του καυσίμου».

Ο νέος προγραμματισμός της Διεύθυνσης Ορυχείων εξαιτίας της αυξημένης συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας προβλέπει την διάνοιξη νέων σημείων στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, εργασίες που σύμφωνα με τον κ. Νίκου «σε μεγάλο μέρος θα γίνουν από εργοληπτικές εταιρίες της περιοχής με μικρότερη την συμμετοχή εποχιακών που θα προσλάβει η ΔEΗ».

Η ΔEΗ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην προκήρυξη έξι 6 μεγάλων έργων στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου για την μετακίνηση αγόνων και την εξόρυξη λιγνίτη ενώ πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της πρώτης εργολαβίας χωματουργικών.

Παράλληλα ο κ. Νίκου ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εφοδιασμό του ΑΗΣ Μελίτης από την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία Αχλάδα 1 και 2, τα οποία στο παρελθόν τροφοδοτούσαν με λιγνίτη την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ.Mute

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας «εδώ και 1,5 χρόνο η τροφοδοσία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στην Φλώρινα γινόταν και συνεχίζει να γίνεται κατά 66% από ορυκτό καύσιμο που εξορύσσει η ΔEΗ από το ορυχείο της Μαυροπηγής στην Πτολεμαΐδα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τον λιγνίτη που εξορύσσει η ΜΕΤΕ ΑΕ από το ορυχείο του Προσηλίου Κοζάνης».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ