Τα ευρήματα από τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις του τρίτου παιδιού, της 9χρονης Τζωρτζίνας, θα «ξεκλειδώσουν» την υπόθεση δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων σημειώνοντας ότι οι θάνατοι των δύο πρώτα κοριτσιών έχουν πολλά κοινά σημεία που συνδέονται με την έλλειψη οξυγόνου.
Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους θανάτους των τριών μικρών παιδιών στην Πάτρα είπε «Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, τοξικολογικών και ιστολογικών, από το τρίτο παιδί. Η ιατροδικαστική διερεύνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Εκτιμώ ότι ο έμπειρος ιατροδικαστής, όταν λάβει αυτά τα αποτελέσματα θα δώσει στους αρμόδιους φορείς, στο Ανθρωποκτονιών που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, μια πρώτη εκτίμηση αιτίας θανάτου και στη συνέχεια, μέσα σε 10 μέρες, θα έχει ολοκληρώσει την έκθεσή του».
Όσον αφορά στα ευρήματα από το πρώτο παιδί, ο κ. Λέων εξήγησε ότι ήταν σωστά, ωστόσο δεν ταιριάζουν με την αιτία θανάτου. «Οι συνάδελφοί μου κάνουν μια πολύ θαρραλέα προσπάθεια, γιατί εντόπισαν ότι η αιτία θανάτου έχει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο δεν ταιριάζει ούτε με τι ιατρικό ιστορικό ούτε με τα ευρήματα και δημιούργησαν μια επιτροπή που καλείται να επαναξιολογήσει όλα τα ευρήματα -που ξαναλέω είναι σωστά- και να δώσει τις νέες αιτίες θανάτου με βάση αυτά τα ευρήματα και βέβαια τα νέα δεδομένα που δεν υπήρχαν όταν έγινε η νεκροτομή», επισήμανε.
Ερωτηθείς αν μπορεί τα αίτια θανάτου των δύο πρώτων παιδιών που πέθαναν είναι κοινά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, σημείωσε ότι από ό,τι δείχνουν οι δύο πρώτες εκθέσεις, υπάρχουν πολλά κοινά σημεία. «Χαρακτηριστικά σας λέω έχουμε κυάνωση ονύχων, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση, τραύματα στα έξω στόμια των αεροφόρων οδών, στη μύτη στο ένα παιδί, στο στόμα στο άλλο παιδί, κι έχουμε και δύο ευρήματα, ξεχωριστά μεν, τα οποία όμως παραπέμπουν στο ίδιο, δηλαδή κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων στο πρώτο παιδί και στο δεύτερο αλλοιώσεις ως υποξυγοναιμία στον εγκέφαλο. Είναι συμβατά ευρήματα με έλλειψη οξυγόνου», εξήγησε. Πρόσθεσε δε ότι το τρίτο παιδί θα ξεκλειδώσει την όλη υπόθεση με τα βασικά σενάρια να είναι δύο: Είτε εγκληματική ενέργεια είτε κάτι πολύ σπάνιο παθολογικό. «Αν στο τρίτο παιδί απαντηθεί αυτό το ερώτημα, και στα άλλα δύο παιδιά θα λυθεί η όποια άλλη εκδοχή», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης εστίασε στη φωτογραφία με το μόνιτορ που κατέγραψε τη βραδυκαρδία της Τζωρτζίνας που είδε το φως της δημοσιότητας. «Αυτό που κάνει εντύπωση είναι οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού όπως αποτυπώθηκαν στο στιγμιότυπο του μόνιτορ που δείχνει ξαφνικά μια προϊούσα βραδυκαρδία και μετά εκτόξευση της καρδιακής συχνότητας. Αυτό είναι συμβατό με την περιγραφή που έκανε ο κ. Λέων», σημείωσε.