Κυριακή, Ιανουάριος 26, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚ. Χατζηδάκης: Οι νέοι θέλουν νέα πράγματα-Τα τρία βασικά πλεονεκτήματα του νέου...

Κ. Χατζηδάκης: Οι νέοι θέλουν νέα πράγματα-Τα τρία βασικά πλεονεκτήματα του νέου συστήματος

«Σε έναν προϋπολογισμό που δίνει 15 δις. ευρώ τον χρόνο για τις συντάξεις, με το καινούριο σύστημα που προτείνουμε δίνουμε 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να πάρουν οι νέοι υψηλότερες επικουρικές συντάξεις. Πείτε όχι σε αυτό ! Τι αντιπροτείνετε ; Να κρατήσουμε το σημερινό σύστημα που είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των νέων ανθρώπων; Βάζετε τα δόγματά σας και την ιδεοληψία σας πάνω από τους νέους που ισχυρίζεστε ότι έχετε στο μυαλό και την καρδιά σας. Οι νέοι θέλουν νέα πράγματα!» Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» στην  Ολομέλεια της Βουλής.

«Η αντίληψη των νέων για το ασφαλιστικό σύστημα είναι ότι δεν τους αφορά γιατί δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Είναι μια αντίληψη που επιτείνεται και από την εξέλιξη των δημογραφικών τάσεων. Στο διανεμητικό σύστημα που εφαρμόζουμε, τις προηγούμενες δεκαετίες τέσσερις εργαζόμενοι «στήριζαν»  έναν συνταξιούχο. Τώρα, η αναλογία είναι 1,5 εργαζόμενος προς έναν συνταξιούχο, Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα», είπε ο κ. Χατζηδάκης στην αρχή της τοποθέτησής του.

Στη συνέχεια ο ίδιος ανέλυσε τις βασικές αλλαγές που φέρνει το νέο σύστημα το οποίο  -όπως σημείωσε-  «δεν αποτελεί ελληνική πατέντα, αλλά έχει εισαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες που έχουν παράδοση στη Σοσιαλδημοκρατία».

Εξήγησε ότι  «το νέο σύστημα ισχύει υποχρεωτικά για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1 Ιανουαρίου 2022 και προαιρετικά για τους νέους κάτω των 35 ετών. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι αντί ενός γενικού κορβανά όπου οι σημερινοί ασφαλισμένοι που πληρώνουν για τους σημερινούς συνταξιούχους -αυτό είναι το διανεμητικό σύστημα- θα υπάρχει ένας ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο, όπου θα μπαίνουν οι εισφορές του, θα τον παρακολουθεί από το κινητό του τηλέφωνο όπως τον τραπεζικό λογαριασμό και θα μπορεί να διαλέγει το επενδυτικό του προφίλ, το οποίο θα μπορεί να αλλάζει σε συνεννόηση με το ΤΕΚΑ, το νέο δημόσιο ταμείο που θα είναι αρμόδιο για την διαχείριση των επικουρικών συντάξεων των νέων και τις επενδύσεις».

Τα τρία βασικά πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το νέο σύστημα έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, ο νέος ασφαλισμένος αποκτά έλεγχο πάνω στην επικουρική του σύνταξη καθώς θα μπορεί να την επηρεάζει μέσω του επενδυτικού του προφίλ.

Δεύτερον, θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς ο νέος που θα έχει ατομικό λογαριασμό θα νοιάζεται για τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Και τρίτον, οδηγεί σε μεγαλύτερες αποδόσεις και σε μεγαλύτερες συντάξεις κατά 43-68%  για τους νέους, σε σχέση με αυτές που θα λάμβαναν εάν διατηρούνταν το υφιστάμενο σύστημα.

Οι μύθοι για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποδόμησε την κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα μύθων….Είτε μιλάμε για άλλη χώρα, είτε για άλλο νομοσχέδιο. Ακούσαμε ότι δεν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο και ότι θα πάει στις καλένδες, επειδή οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες, μύθοι που προσέκρουσαν στην πραγματικότητα».

Όσον αφορά στον ισχυρισμό ότι  το μοντέλο που εισάγει το νομοσχέδιο στις επικουρικές συντάξεις των νέων -το κεφαλαιοποιητικό σύστημα- εγκαταλείπεται σε πολλές χώρες, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στοιχεία για την αυξανόμενη διείσδυση του εν λόγω συστήματος στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.  «Το μοντέλο και το όραμα μάς είναι να προχωρήσουμε όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Δανία και όχι όπως οι χώρες της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «Η επικουρική ασφάλιση δεν ιδιωτικοποιείται, αφού το Ταμείο που θα διαχειρίζεται το νέο σύστημα θα είναι Δημόσιο». Ο ίδιος  αναφέρθηκε επίσης με συγκεκριμένα παραδείγματα στις υψηλότερες αποδόσεις που προκύπτουν από τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα στις επικουρικές συντάξεις. «Θέλετε να παραμείνουμε με τις μικρές αποδόσεις και τις πενιχρές συντάξεις. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη ! Κάνετε αντιπολίτευση που με τις πράξεις της και την πολιτική που εκφράζει στρέφεται εναντίον των νέων ανθρώπων», είπε ο κ. Χατζηδάκης αναδεικνύοντας μια ακόμη ανακολουθία της αντιπολίτευσης. Όπως είπε, τα Επαγγελματικά Ταμεία που θεσπίστηκαν με το νόμο Ρέππα και διατηρήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν στη βάση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. «Θέλετε λοιπόν αυτό το σύστημα στα ΤΕΑ, είναι μια χαρά για όλους σας, αλλά σας ενοχλεί επειδή το φέρνουμε εμείς στην επικουρική ασφάλιση των νέων».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αντέκρουσε επίσης τον ισχυρισμό ότι δήθεν απειλούνται οι συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων, τονίζοντας ότι υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα αλλάξει τίποτε για αυτούς καθώς και τον μύθο περί τζόγου των εισφορών των νέων, υπογραμμίζοντας ότι «Ακόμα και στραβά να πάνε τα πράγματα με τις επενδύσεις,  με εγγύηση του κράτους θα πάρουν τις εισφορές του συν τον πληθωρισμό. Τι τζόγος είναι αυτός; Να πάμε να καταθέσουμε την ευρεσιτεχνία!».

Τέλος, αναφερόμενος στην κριτική περί «μεγάλου δημοσιονομικού κενού», ανέφερε ότι οι μελέτες που εκπονήθηκαν καταλήγουν ότι από τη μια πλευρά προκύπτει σε βάθος 50ετίας έλλειμμα 56 δισ. ευρώ  και ένα κέρδος 50 δισ. ευρώ στον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Προκύπτει δηλαδή έλλειμμα 6 δις ευρώ σε βάθος 50ετίας, που επιμερίζεται σε 120 εκατ. ευρώ  τον χρόνο.

«Σε έναν προϋπολογισμό που δίνει κάθε χρόνο 15 δισ. για τις συντάξεις δίνουμε και επιπλέον 120 εκατ. για να πάρουν υψηλότερες συντάξεις οι νέοι μας. Πείτε όχι σε αυτό. Θα πείτε, το ξέρω. Αλλά οι νέοι σας βλέπουν και μας βλέπουν και κρίνουν. Βλέπουν ποιος κάνει ένα άνοιγμα στη νέα γενιά και ποιος προτάσσει τις ιδεοληψίες του. Εγώ σας προτρέπω να συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο. Είστε χορηγοί μας. Σας οφείλουμε μεγάλη χάρη για την αντιπολίτευση που ασκείτε, ιδιαίτερα σ’ αυτό εδώ το νομοσχέδιο. Θα χαρώ λοιπόν να μιλήσετε όλοι σας με τον ίδιο τρόπο διότι εκτίθεστε ιδιαίτερα στα μάτια των νέων ανθρώπων που θέλουν να δούμε αλλιώς την πραγματικότητα και θέλουν να προχωρήσουμε σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο. Δεν τους εμπνέουν χρεοκοπημένα συστήματα σαν κι αυτά που εσείς υποστηρίζετε. Εμείς λοιπόν πέρα από λόγια εφαρμόζουν πρακτικές οι οποίες έχουν πετύχει σε άλλες χώρες. Σας χαρίζουμε τα δόγματα σας και κρατάμε σταθερά το μέλλον μας στραμμένο προς τους νέους ανθρώπους», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ