Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε καλεσμένος στον ANT1 και δέχθηκε πληθώρα ερωτημάτων για την ακρίβεια.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «για τα τρόφιμα δίνουμε το 22% του εισοδήματος μας, αλλά σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται και ειδη σπιτιού και είδη υπόδυσης και ένδυσης. Στα τρόφιμα επέμεινε παραπάνω ο πληθωρισμός, όμως τον τελευταίο μήνα φαίνεται ότι έχουμε πάει κάτω από τον ευρωπαικό μέσο όρο και στα τρόφιμα».
Συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με 3 τρόπους:
- Με τον ανταγωνισμό, όπως βλέπουμε ότι έχει ήδη γίνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος
- Με τους ελέγχους μέσω της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, βλέπετε ότι ποτέ δεν είχαν πέσει τόσες «καμπάνες» σε εταιρείες
- Με την αύξηση των μισθών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Όπως προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, «τα τελευταία χρόνια η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 27,5%, ενώ ο γενικός πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 16%, έχουμε δηλαδή μεγαλύτερη κατά 11,5 μονάδες αύξηση του κατώτατου μισθού».
Υποστήριξε ότι «είναι το πρώτο πρόβλημα στην Ευρώπη, παντού το ίδιο συζητάμε. Έχουμε αποκλιμάκωση του προβλήματος. Υπάρχουν και παρεμβάσεις της Κυβέρνησης σε 4.000 κωδικούς προϊόνταν, πχ. σε απορρυπαντικά, σε πολλά εκ των οποίων έχουν πέσει οι τιμές».
Για την μείωση του ΦΠΑ για την οποία επιμένει η αντιπολίτευση, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε λόγο για «επιμονή σε κάτι μη λειτουργικό» και ανέφερε ότι «η Κύπρος μείωσε τον ΦΠΑ και έχει άνοδο του πληθωρισμού. Αν μειώσουμε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη, υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν συντάξεις και επιδόματα, αφού και από εκείνα τα κρατικά έσοδα πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα».
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αντιμετωπίζονται και προβλήματα όπως οι προμήθειες των τραπεζών, λέγοντας ότι με πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS δεν υπάρχει επιβάρυνση για πληρωμές μέχρι ποσού 500 ευρώ.
«Δεν είμαστε κυβέρνηση όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι συντονισμένα και με σχέδιο υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια μείωση του ΕΝΦΙΑ και σειράς άλλων φόρων και τελών, ανάλογα με τις δυνατότητες του Προϋπολογισμού και επεσήμανε ότι «έχουμε υλοποιήσει μέσα στο 2023 το κυβερνητικό πρόγραμμα μας κατά 50%. Για το 2025 προβλέπεται νέα αύξηση των συντάξεων και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».
Σχετικά με τα τεκμήρια ανέφερε ότι «υπάρχει μια επιτροπή που μελετά αλλαγές στα τεκμήρια. Περιμένουμε από την ΕΕ, με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, να θέσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να καταρτίσουμε μετά τους στόχους μας και να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει».
Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν υπάρχει σκέψη να δοθεί άλλο βοήθημα μέσω κάποιου pass, καθώς η λογική μας είναι να ενισχύσουμε μόνιμα τα εισοδήματα» και επεσήμανε ότι «δεν μπορει το αφεντικό να πληρώνει λιγότερους φόρους από ότι πληρώνει ο υπάλληλος του. Εύκολο είναι ο κ. Κασσελάκης να πάει να τους στηρίξει εκείνους που διαμαρτύρονται. Ακόμη μια φορά κινούνται χωρίς καμία λογική ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης».
Είπε πάντως ότι, μέχρι σήμερα, από όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις, μόνο το 0.2% περίπου έχει αμφισβητήσει το καινούριο σύστημα».
Ερωτηθείς για τις υποσχέσεις και τις προτάσεις μέτρων από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «κάνει αυτά που έκανε και η κ. Λιζ Τρας στην Βρετανία, για αύξηση δαπανών χωρίς αύξηση εσόδων, που έμεινε Πρωθυπουργός για μία εβδομάδα. Αυτά ειναι τα περίφημα «τρασονόμικς», τα οποία μιμείται ο κ. Κασσελής, χειροτερεύοντας την παράδοση του κόμματος του σε τέτοιου είδους θέματα».
Προσέθεσε ότι «έγινε κοστολόγηση γιατί κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δύο προτάσεις νόμου. Ηρθε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος και κοστολόγησε τα μέτρα: ειναι 45 δις ευρώ σε 4 χρόνια, εμάς ολοκλήρο το προγραμμα μας ήταν 8 δις, αυτά είναι 9 δις τον χρόνο. Εμάς ο στόχος για πρωτογενές πλεονασμα ειναι 2,1% του ΑΕΠ, ήτοι 5 δις στην άκρη για να μειωθεί το χρέος. Αν πάμε με τον κ. Κασσελάκη, αντί να έχουμε +5 δις θα έχουμε -4 δις, οποτε αμέσως η χώρα θα μπει σε τροχιά δημοσιονομικών ελλειμάτων, θα μπούμε σε επιτήρηση και η χώρα θα καταρρεύσει μέσα σε λίγες ημέρες. Οι προτάσεις αυτές ειναι αστείες, είναι ντροπή να τις συζητάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Καταλήγοντας, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε «Η προσπάθεια είναι η Ελλάδα να γίνει μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, αυτή είναι η προσπάθεια και αυτό εκτιμά και ο κόσμος, που ψήφισε τα «λιγότερα», γιατί ξέρει ότι τα λιγότερα φέρνουν τα περισσότερα».