Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚ. Φίλης: Το Ιράν δεν φαίνεται ότι θα κλιμακώσει την επίθεση στο...

Κ. Φίλης: Το Ιράν δεν φαίνεται ότι θα κλιμακώσει την επίθεση στο Ισραήλ

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 κο Κωνσταντίνος Φίλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην ΕΡΤ, «ξέρετε, σε αυτό τον ορυμαγδό των εξελίξεων προσπαθούμε να βρούμε κάτι θετικό. Διότι, και εμείς δεν αναλύουμε μόνο. Είμαστε πάνω απ’ όλα άνθρωποι και ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μας επηρεάζει βέβαια σε καθημερινή βάση, να βλέπεις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι κάτι πολύ προβληματικό. Τώρα να πω τι εννοώ με αυτό. Το καλό νέο που προσπαθούμε να δούμε πίσω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή και το θέτω κομψά, είναι ότι το Ιράν προειδοποίησε. Όταν κάνεις μια επίθεση, συνήθως δεν προειδοποιείς γιατί θέλεις να έχεις το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Άρα λοιπόν, το στοιχείο του αιφνιδιασμού χάθηκε εξαιτίας αυτού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το Ιράν, κατά την άποψή μου ή αυτό θέλω να πιστεύω ή τουλάχιστον ένα κομμάτι του Ιράν δεν θέλει να κλιμακώσει με το Ισραήλ σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκληθεί μια ολοκληρωτική απ’ ευθείας αντιπαράθεση μεταξύ των δύο».

Και στη συνέχεια συμπλήρωσε «Το Ιράν έχει εξευτελιστεί από το Ισραήλ ποικιλοτρόπως και πλειστάκις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχει δολοφονηθεί ο αρχηγός της Χαμάς, ενός πολύ στενού εταίρου του Ιράν στην περιοχή μέσα στην Τεχεράνη, μέσα σε κτίριο των Φρουρών της Επανάστασης, δολοφονήθηκε επίσης ο Νασράλα, ο σημαντικότερος εκ των πληρεξουσίων στην περιοχή, ηγέτης της Χεζμπολάχ. Έχουν δολοφονηθεί μια σειρά αξιωματούχων. Έχουν δολοφονηθεί οι Ιρανοί στη Συρία. Δηλαδή το Ισραήλ φαίνεται σαν να θέλει να ερεθίσει το Ιράν και το Ιράν, μέχρι χθες φαινόταν σαν να μην έκανε ότι δεν ακούει και ότι δεν βλέπει. Όμως, ακριβώς επειδή το Ισραήλ έφτασε την κατάσταση σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε επιστροφή για το Ιράν, αν και αυτή τη φορά μετά τη δολοφονία Νασράλα, που ήταν ένα τρομακτικό χτύπημα για το Ιράν και επιχειρησιακού χαρακτήρα, αλλά και σε θέμα γοήτρου. Αν μετά και από αυτό το Ιράν δεν αντιδρούσε, τότε θα έχανε την εικόνα που όλα τα περασμένα χρόνια είχε οικοδομήσει. Ότι δηλαδή είναι μία χώρα η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των όσων είναι απέναντι στο Ισραήλ (…)».

Όσο για το αν έχουμε μια αντίδραση για την αντίδραση από το Ιράν και πολύ πιθανόν να μην υπάρχει συνέχεια, εν πάση περιπτώσει που θα βυθίσει την περιοχή στο χάος, ο κ. Φίλης επισήμανε «Η αισιοδοξία είναι η αρχή κάθε νίκης. Είναι νόμος της ψυχολογίας αυτός. Κοιτάξτε, εγώ βρέθηκα στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Χτύπησαν οι σειρήνες. Μου έκανε εντύπωση και καλώς που μου έκανε εντύπωση, γιατί ευτυχώς δεν έχουμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις. Πολύ περισσότερο αν ζούσαμε στη Γάζα, στο νότιο Λίβανο, στη Βηρυτό και ούτω καθεξής. Απλώς αυτό που θέλω να πω είναι ότι ναι μεν αυτή φαίνεται να είναι η πρόθεση του Ιράν, αλλά ξέρετε, επειδή εδώ πέρα δύο χορεύουν το ταγκό, ίσως και παραπάνω από δύο, το Ισραήλ δεν είμαι βέβαιος ότι έχει την ίδια πρόθεση. Δηλαδή το Ισραήλ πιστεύω και αυτό κατάλαβα και από τις συναντήσεις μου εκεί και τις συζητήσεις μου- θέλει να πάει μέχρι τέλους. Τι σημαίνει το μέχρι τέλους; Σημαίνει εξολόθρευση της Χαμάς, εξόντωση της Χεζμπολάχ και αν χρειαστεί πλήγματα στο εν εξελίξει πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν από το να καταστεί πυρηνική δύναμη. Αυτό είναι το πλάνο των Ισραηλινών και βλέπουμε ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να τους φρενάρουν. Δεν μπορούν να τους μετριάσουν.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, θα κρατούσα μικρό καλάθι για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα. Θα έλεγα ότι το Ιράν, κατά την εκτίμησή μου τουλάχιστον, ο πρόεδρος του Ιράν δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί. Το Ιράν έχει οικονομικά προβλήματα. Το καθεστώς κλονίζεται εκ των έσω. Ο πρόεδρος φαίνεται ότι είναι αρκετά ρεαλιστής για να καταλαβαίνει όλα αυτά που ανέφερα. Από την άλλη όμως, το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει κάλλιστα τη χθεσινή επίθεση, έστω και αν είχε γίνει η προειδοποίηση προηγουμένως στους Αμερικανούς μέσω των Ελβετών. Και ούτω καθεξής. Για να πει τώρα λοιπόν, έβαλα και το Ιράν στο στόχαστρο, τώρα πρέπει να πλήξω και το Ιράν. Γιατί πρέπει να απαντήσω στο Ιράν; Διότι, πρέπει να δώσω σε όλους τους εχθρούς μου στην περιοχή την αίσθηση ότι κανένας τους δεν είναι ασφαλής από τη στιγμή που τα βάζει μαζί μου. Διότι, αυτή είναι η εικόνα την οποία καλλιεργεί το Ισραήλ όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και μην ξεχνάμε ότι την Κυριακή συμπληρώνεται και ένας χρόνος από τις τρομακτικές και τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου του ‘23».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ