Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. Τασούλας: Η έκβαση του πολέμου πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα στην...

Κ. Τασούλας: Η έκβαση του πολέμου πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα στην επιθετικότητα κάθε αυταρχικού ηγέτη

«Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επιθετικότητα, κάθε αυταρχικού ηγέτη. Ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών της 9ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP PA), της οποίας η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία από τον Ιούλιο του 2021. «Η γλώσσα της εχθρότητος, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε πως «δυστυχώς συνέβη αυτό που η Ευρώπη είχε καταφέρει να καταστήσει αδιανόητο: Στον πυρήνα των εδαφών της, ο πόλεμος. Και αυτό μας θυμίζει ότι η ανθρωπότητα, παρότι νομίζει ότι είναι μεταμοντέρνα, παραμένει στην ουσία, αρχαϊκή».

«Βιώνουμε λοιπόν, μια δύσκολη, βαριά, πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς η γενιά μας δεν έχει ζήσει μια τέτοια πρόκληση. Οι γονείς μας, οι παππούδες μας ήταν συμπολεμιστές. Η δική μας η γενιά δεν έχει συμπολεμιστές. Έχει συμμαθητές, συντρόφους, συνοδηγούς. Αλλά συμπολεμιστές δεν έχουμε εμείς. Οι γονείς μας είχαν συμπολεμιστές. Ήταν άλλες οι περιστάσεις», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε πως «αυτή η αναπάντεχη πρόκληση, με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό τρίτων δυνάμεων στην περιοχή μας, επιτάσσει την ενίσχυση της συνεργασίας μας, προς διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας».

«Απαιτούνται νέες εγγυήσεις, νέες πρωτοβουλίες, δεδομένου ότι αυτή η εισβολή αμφισβητεί όλη τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας και ειρήνης. Τα δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσεγγίσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ΕΕ πρέπει να λειτουργήσει συντονισμένα με διάκριση και σαφώς με φαντασία, πέρα από την πεπατημένη», είπε ο κ. Τασούλας που υπενθύμισε πως για την Ελλάδα, τα δυτικά Βαλκάνια αποτελούν την οικονομική ενδοχώρα και μια από τις πιο σημαντικές περιοχές της επιχειρηματικής μας κοινότητας. Παράλληλα, η ΕΕ είναι ο κύριος πολιτικός, οικονομικός και εμπορικός εταίρος των δυτικών Βαλκανίων. Το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχει τώρα πρωτοφανή στήριξη οικονομική, κινητοποιώντας περίπου 30 δισ. ευρώ, για τα επόμενα 7 χρόνια.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται σταθερά και αταλάντευτα, υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει ειρήνη, συμφιλίωση και ευημερία στους λαούς μας. Η περιφερειακή συνεργασία, σε όλους τους τομείς, αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέσο, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας πως «η ταυτόχρονη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που βιώνουμε, συνέπεια της πανδημικής κρίσης και της εισβολής στην Ουκρανία, μας υποχρεώνουν να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις, για να προστατεύσουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών μας».

«Η αύξηση του κόστους ζωής έχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας καθώς λαϊκιστικές φωνές και δημαγωγοί θα βρουν πρόσφορο έδαφος να ενεργοποιηθούν και σίγουρα, όχι προς όφελος των πολιτών. Έγνοια μας πρέπει να είναι η υπεράσπιση της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και η απόκρουση των φωνών του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Η Δύση, με ό,τι αυτή εκπροσωπεί, με όλες τις αδυναμίες και τα σφάλματά της, παραμένει μακράν ο καλύτερος τόπος ανάπτυξης μιας ελεύθερης δημοκρατικής και ευημερούσας ζωής. Εμείς όλοι, ως εκπρόσωποι του κοινοβουλευτισμού, πρέπει να βρούμε τις λύσεις απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος οι οποίες είναι σύνθετες. Η διαφύλαξη της ειρήνης, η ασφάλεια, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η μείωση των ανισοτήτων, η καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, είναι ορισμένες εξ αυτών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενος, στην ελληνική προεδρία της SEECP, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε παραγωγική για να υπογραμμίσει ότι «είναι χρέος όλων μας να παραμείνουμε ενωμένοι», ώστε «να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας και κυρίως για τη νεότερη γενιά».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας για τη νέα περίοδο 2022-2023.

Η κ. Danijela Durović, πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου (Ποντγκόριτσα), που αναλαμβάνει την Προεδρία του Οργανισμού για το επόμενο έτος, παίρνοντας τη σκυτάλη, από τον Κωνσταντίνο Τασούλα, συνεχάρη την ελληνική προεδρία και υπογράμμισε: «Είναι μεγάλη τιμή μου που αναλαμβάνω την Προεδρία της διαδικασίας συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκ μέρους του Μαυροβουνίου. Πιστεύω πραγματικά ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να επιδείξουμε ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας. Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, το Μαυροβούνιο θα μπορέσει αυτά τα αποτελέσματα να παρουσιάσει».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος στην έναρξη των εργασιών της 9ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία του «από κοινού βουλεύεσθαι». Όπως επισήμανε η αξία της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας αναδεικνύεται σε ταραγμένες περιόδους όπως η σημερινή, όπου μαίνεται μια σκληρή πολεμική σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης.

«Η Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ταυτίστηκε για εμάς με την ευθύνη να συντονίσουμε το βουλεύεσθαι επ’ αγαθόν των 12 εταίρων μας, σε αυτή την πρωτοβουλία ειρήνης και συνεργασίας, σε μια εποχή κλιμακούμενων προκλήσεων και σε μια περιοχή του κόσμου που έχει κατ’ επανάληψιν δοκιμασθεί από φυγόκεντρες δυναμικές και σκληρές αντιπαλότητες» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα 25 χρόνια λειτουργίας της, έχει αποδειχθεί ένα λειτουργικό όσο και παραγωγικό φόρουμ περιφερειακής συνεργασίας. «Η Προεδρία μας υιοθέτησε ως κεντρικό σύνθημά της την ενίσχυση των συνεργειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Αθήνα πίστεψε και εστίασε στην προστιθέμενη αξία των συνεργειών μεταξύ διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κοινωνίας των πολιτών και όλων των δρώντων σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας της Αθήνας, εκτός της ενίσχυσης της περιφερειακής σταθερότητας και της ενεργειακής ασφάλειας και την από κοινού αντιμετώπιση άμεσων περιβαλλοντικών και πανδημικών απειλών, ήταν η προώθηση της Αναφοράς για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ιδιαίτερα των Δικαιωμάτων Ευάλωτων Ομάδων προτείνοντας και σχετικό Ψήφισμα.

«Φιλοδοξία μας είναι το ισχυρότερο αποτύπωμα της Προεδρίας της Αθήνας να αφορά την εμπέδωση της κοινής συνείδησης πως η περιοχή μας, αυτό το κοινό μας σπίτι, αποτελεί όχι μόνο πηγή έμπνευσης αλλά και πεδίο πραγμάτωσης για ένα μέλλον καθολικής ασφάλειας και ευημερίας» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε επίσης σύντομες διμερείς συναντήσεις με την κυρία κ. Danijela Durović, πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου (Ποντγκόριτσα), που αναλαμβάνει την Προεδρία του Οργανισμού για το επόμενο έτος, με τον κ. Talat Xhaferi, πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια), καθώς και με τον ομόλογό του από την Πρίστινα κ. Glauk Konjufca.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ