Μια σειρά από ζητήματα κρίσιμα για την αποδοτικότερη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, έθεσαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός ανακοίνωσε τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών που, όπως είπε, σύντομα θα έρθουν στο προσκήνιο και θα αφορούν στην αποθήκευση ενέργειας και στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ, ενώ επισήμανε πως στις προτεραιότητές του είναι η αξιοποίηση του βιομεθανίου, τονίζοντας ότι θα μεριμνήσει, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του νομικού πλαισίου.
Τις εργασίες της συνάντησης της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με τον Υπουργό άνοιξε ο Προέδρος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, ο οποίος ευχαρίστησε τον Υπουργό για τις πρωτοβουλίες, τις οποίες δρομολογεί η κυβέρνηση στην αγορά ενέργειας. Τη συζήτηση διηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, κ. Σ. Καπέλλος.
Στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου με τον Υπουργό, στελέχη εταιρειών από τον χώρο των φωτοβολταϊκών έθεσαν, μεταξύ άλλων, προτάσεις βελτίωσης σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των όρων σύνδεσης των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, την ανάγκη να υποβάλλεται περιβαλλοντική μελέτη από τα ομαδοποιημένα έργα καθώς και την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων του ενός συστημάτων ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών πάνελ, ώστε να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός, να υποχωρήσουν οι τιμές και να περιοριστούν τα υψηλά κόστη για τις εταιρείες, που αρχικώς δεν είχαν προϋπολογίσει.
Από τον χώρο της αιολικής ενέργειας, εκπρόσωποί της έθεσαν θέματα σχετικά με το πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας, το νομικό καθεστώς των υπεράκτιων πάρκων, τη σταθερότητα των επενδύσεων, το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ και τα προβλήματα με την αποδοχή των έργων ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες.
Από την πλευρά τους, στελέχη εταιρειών από τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, έθεσαν το ζήτημα των αυξήσεων στις επιδοτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ» και την ανάγκη αλλαγής του ελληνικού νομικού πλαισίου προσαρμογής των τεχνικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Επίσης, παράγοντες προερχόμενοι από τον τομέα του βιοαερίου έθιξαν τον προβληματισμό τους για την είσοδο του βιομεθανίου στην αγορά λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου, αλλά και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση νέων έργων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, έγιναν αναφορές και στην ηλεκτροκίνηση και την εξοικονόμηση ενέργειας από εκπροσώπους φορέων των εν λόγω τομέων.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Πατεράκης, μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, πρότεινε στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής να προσκληθεί εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, για να παρουσιάσει το γερμανικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης και να έχει έναν ζωντανό διάλογο με τον Έλληνα Υπουργό ή άλλο στέλεχος του Υπουργείου.