Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΚ. Μίχαλος: Ως επιχειρήσεις να αναδείξουμε την υπευθυνότητα και τη διαφάνεια σε...

Κ. Μίχαλος: Ως επιχειρήσεις να αναδείξουμε την υπευθυνότητα και τη διαφάνεια σε νέο πεδίο «άμιλλας»

«Η εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά. Δίνει θα έλεγα αέρα στα πανιά της προσπάθειας για επανεκκίνηση», σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας να προωθήσει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και να ολοκληρώσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για να μεταβούμε σε ένα διαφοροποιημένο και ανθεκτικό πρότυπο ανάπτυξης. «Με περισσότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να παράγουν και να εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας» όπως είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, διαθέτει αρκετά στοιχεία, που υποστηρίζουν αυτό το στόχο. Έτσι, μπορούν τα επόμενα έξι χρόνια να διοχετευθούν συνολικά στην ελληνική οικονομία κεφάλαια ύψους 57 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ.

«Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να επιτρέψουν το «επενδυτικό άλμα» που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα, ώστε να καλύψει το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Να ενισχύσει την παραγωγική της βάση, τις παραγωγικές της δυνατότητες» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Επιχειρηματικό περιβάλλον και εργασιακό νομοσχέδιο

Καλά νέα χαρακτήρισε ο κ. Μίχαλος τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 22%, τη μείωση της προκαταβολής φόρου και την εξαγγελία ορισμένων έκτακτων παρεμβάσεων, όπως η επέκταση και στο 2022 της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, την επέκταση της αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. «Το οποίο – με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα – μπορεί να δημιουργήσει οφέλη, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους» όπως είπε και ενδεικτικά ανέφερε ότι:

– Είναι στη σωστή κατεύθυνση η αύξηση της ευελιξίας ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

– Είναι θετικό το άνοιγμα μιας σειράς δραστηριοτήτων το Σαββατοκύριακο

– Είναι σημαντικό ότι επιχειρεί την προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται μετά την πανδημία.

«Θα πρέπει και εμείς, ως επιχειρήσεις, να αναδείξουμε την υπευθυνότητα και τη διαφάνεια σε νέο πεδίο «άμιλλας». Και να απομονώσουμε τις καταχρηστικές πρακτικές, που λειτουργούν τελικά σε βάρος όλων μας. Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό το ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος για ουσιαστικές αλλαγές στο εργασιακό. Και σε αυτόν το διάλογο χρειάζεται από όλους απλή λογική και ρεαλισμός. Οι δογματισμοί και οι ιδεοληψίες δεν βοηθούν πουθενά» όπως σημείωσε.

Τα προβλήματα

Το πιο άμεσο πρόβλημα, όπως είπε ο ίδιος, αφορά τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας και της επακόλουθης ύφεσης. Διότι, ακόμη κι αν η αγορά ανοίγει, οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν ακόμη αρκετό καιρό, για να μαζέψουν τις ζημιές. Γι’ αυτό και θα απαιτηθούν υποστηρικτικές παρεμβάσεις, μέχρι να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση.

Ένα ακόμη μεγάλο θέμα, αφορά το χρέος που συσσωρεύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Υπενθύμισε ότι η Επιμελητηριακή Κοινότητα διεκδικεί την περικοπή μέρους αυτού του χρέους, σε επίπεδο ΕΕ, και συμπλήρωσε ότι μόνιμο πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη δυσκολία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους με φθηνό, έστω ανταγωνιστικό, κόστος και το υψηλό κόστος που δημιουργούν στην επιχειρηματικότητα μια σειρά από θεσμικά εμπόδια, που παραμένουν.

«Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, οι επιχειρήσεις και οι ταλαντούχοι άνθρωποι της χώρας, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή στην πορεία ανάπτυξης. Αρκεί να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον, στο οποίο θα μπορέσουν να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους» είπε ο κ. Μίχαλος.

Τέλος υπογράμμισε τη σημασία ενός πλέγματος κινήτρων για τη συνεργασία ή τη συγχώνευση μικρών επιχειρηματικών μονάδων, ώστε να δημιουργηθούν νέες μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην καινοτομία, να μπορέσουν να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη διαπραγματευτική τους θέση.

«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή μιας σειράς κινήτρων από το 2022. Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε και να συμβάλουμε εποικοδομητικά με τις προτάσεις μας» κατέληξε ο πρόεδρος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ