Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την ψήφιση, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Έκθεσης για την Τουρκία και για την υιοθέτηση της τροπολογίας που κατέθεσαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές με την οποία προστέθηκε καταδικαστική παράγραφος για τις τουρκικές παραβιάσεις και επιθέσεις εναντίον ειρηνευτών στην περιοχή Πύλας.
Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του για την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος σημειώνει ότι:
”Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παράγραφο 33, με την οποία καλεί για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου. Προσέγγιση, η οποία αποτελεί βασικό και κεντρικό στοιχείο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και που δύναται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Επισημαίνεται ότι στο ψήφισμα επαναβεβαιώνεται η στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καλεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και για αποφυγή ενεργειών και προκλήσεων που οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση, εκφράζοντας λύπη για την τουρκική απομάκρυνση από αυτή δια της προώθησης λύσης δύο κρατών. Επιπλέον, καταδικάζει ενέργειες που προωθούν το αποσχιστικό καθεστώς και καλεί για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καταδικάζει, επίσης, το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 550 και 789, και καλεί με έντονο τρόπο την Τουρκία να αναστρέψει τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες της στα Βαρώσια.
Καλεί, επίσης, για τον σεβασμό του καθεστώτος της νεκρής ζώνης και της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, ενώ υπενθυμίζει ότι παρόμοιες επιθέσεις αποτελούν έγκλημα υπό το διεθνές δίκαιο και καλεί την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία όπως αναστρέψουν παρόμοιες μονομερείς ενέργειες και να αποφύγουν ενέργειες και προκλήσεις που δεν συνδράμουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Το ψήφισμα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ανάγκη για συνεργασία προς διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των εγκλωβισμένων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης καλεί την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία όπως ανταποκριθούν θετικά στα όσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί, για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να περιορίζεται σε λεκτικές διακηρύξεις. Εάν πράγματι η βούληση για αυτή την πορεία είναι ειλικρινής θα πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει στην πράξη τα όσα διακηρύττει, να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της Οργάνων.
Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αρχές στις οποίες εδράζεται δεν μπορούν να χωρέσουν σε μοιρασμένες πατρίδες. Η κατοχή της Κύπρου είναι μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις”.