Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚύπρος-Αίγυπτος: Λευκωσία και Κάιρο υπέγραψαν Μνημόνια Συνεργασίας στο πλαίσιο της 10ης Τριμερούς...

Κύπρος-Αίγυπτος: Λευκωσία και Κάιρο υπέγραψαν Μνημόνια Συνεργασίας στο πλαίσιο της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

Για τη σημασία της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, που διεξήχθη σήμερα στο Κάιρο μίλησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης με τη λήξη της Συνόδου, ενώ Λευκωσία και Κάιρο υπέγραψαν με την ευκαιρία της Συνόδου Μνημόνια Συνεργασίας σε διάφορους τομείς. 

Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, παρουσία του Κύπριου προέδρου, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη του οικοδεσπότη της Συνόδου Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με την υπουργών και στελεχών των κυβερνήσεων των τριών χωρών. 

Σύμφωνα με την κυπριακή προεδρία, ο Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο Σίσι και την κυβέρνηση της Αιγύπτου για “την πολύ πετυχημένη διοργάνωση των δυο Συνόδων και για την, όπως πάντοτε, θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας έχει επιφυλάξει. “Όπως έχω ξαναπεί, όποτε βρίσκομαι εδώ, νιώθω ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, λαμβάνοντας υπόψη και τους οικογενειακούς δεσμούς με την Αλεξάνδρεια”, δήλωσε. 

Εξέφρασε ικανοποίηση “γιατί η σημερινή ημέρα μας πρόσφερε την ευκαιρία να προβούμε σε εις βάθος επισκόπηση τόσο των στενών και φιλικών σχέσεων της Κύπρου με την Αίγυπτο, όπως επίσης της τριμερούς μας συνεργασίας με την Ελλάδα σε μια πλειάδα τομέων”.

“Χαίρομαι επίσης για τις πολύ ουσιαστικές συζητήσεις που είχαμε, αλλά και την υπογραφή σημαντικού αριθμού διμερών και τριμερών Μνημονίων Συναντίληψης σε τομείς όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση, η Επικοινωνία η Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και η Ενδυνάμωση των Γυναικών και άλλα, κάτι το οποίο αποτελεί απτή ένδειξη του υψηλού και στρατηγικού επιπέδου των σχέσεων μας”, πρόσθεσε. 

Είπε ότι σημαντικότατο μέρος των συζητήσεών μας σήμερα αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, όλα αυτά που διαδραματίζονται στην γειτονιά μας, μια γειτονιά που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί έντονη ανησυχία, μια κατάσταση πραγμάτων που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με το Όραμα που έχουν οι τρεις χώρες μας για μια ειρηνική και σταθερή Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερη Μέση Ανατολή.

“Ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων στην περιοχή μας, στη Συρία και όσα καταδικαστέα γίνονται στη Γάζα, στον Λίβανο, στο Σουδάν, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει συντελέσει σε ένα πρωτόγνωρο συνονθύλευμα κρίσεων που συνιστούν απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση”, ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ανέφερε, η τριμερής μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Μια συνεχής στρατηγική συνεργασία που έχει ως ένα εκ των βασικών στόχων της την ευρύτερη προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ένας σχηματισμός που, ναι, δέκα χρόνια μετά μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι έχει εξελιχθεί σε ένα μοντέλο-υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής για την ύπαρξη συνθηκών καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Είπε ότι ως σημειώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνόδου, οι χώρες μας απορρίπτουν τις όποιες επεμβάσεις και παρεμβάσεις κρατών σε άλλα κράτη, την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους. Επιδίωξη και στόχος μας είναι ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς την επιβολή των όποιων έξωθεν παρεμβάσεων, είπε.

Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων, αναδεικνύεται ακόμα μια φορά σημαντικός ρόλος της Αιγύπτου, ένας ρόλος που μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τις χώρες της περιοχής, αλλά και για την Ευρώπη, γενικότερα για όλους, και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η ανάγκη ενίσχυσης της κάθε στήριξης από τον διεθνή παράγοντα προς την Αίγυπτο αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα.

Ανέφερε πως η Διακήρυξη για τη Στρατηγική Σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο, η αποδέσμευση του πρώτου πακέτου στήριξης που έχει ανακοινωθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελούν και αναγνώριση ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και της Αιγύπτου είναι αλληλένδετες.

“Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω επίσης να τονίσω πως σταθερός στόχος μας παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων, ειδικότερα στο πλαίσιο της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026 και προς αυτή την κατεύθυνση – συζητήσαμε και σήμερα – θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες”, είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό αποτέλεσαν επίσης κομμάτι των συζητήσεών μας και θεωρώ πολύ σημαντική την κοινή μας προσέγγιση, τόσο για την ανάγκη τερματισμού της κατοχής, αλλά και για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης που αναμφίβολα επηρεάζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Αίγυπτο. Μια λύση που δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με τις σαφείς αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και η οποία θα είναι προς όφελος, όχι μόνο όλων των Κυπρίων αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

“Σημειώνω επίσης την ξεκάθαρη κοινή μας προσέγγιση στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, της άσκησης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων επί των θαλάσσιων ζωνών της κάθε χώρας και επί των πόρων που βρίσκονται εκεί, καθώς και την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη σχετική Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας”, είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Συμφώνησαν ακόμη, είπε, για τη σημασία ενίσχυσης της οικονομικής μας συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και τριμερές επίπεδο, με βασικό στόχο την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών μας σχέσεων. “Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικό το οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται σήμερα παράλληλα με τη Σύνοδο μας. Εξάλλου, η ισχυρή οικονομική συνεργασία, όχι μόνο θα ευθυγραμμίζεται με τους ισχυρούς πολιτικούς μας δεσμούς, αλλά θα συμβάλει στην ευρωστία των οικονομιών μας και γενικότερα στην ευημερία των πολιτών μας” κατέληξε.

Λευκωσία και Κάιρο υπέγραψαν Μνημόνια Συνεργασίας 

Μνημόνια Συνεργασίας στους τομείς της πληροφορικής, των υδατοκαλλιεργειών, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της πυρηνικής ασφάλειας, των υδατικών πόρων, της υγείας και των επενδύσεων υπεγράφησαν σήμερα στο πλαίσιο της Συνόδου Κύπρος και Αίγυπτος. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών με σκοπό την ενθάρρυνση και προώθηση καρποφόρας και στενής διμερούς συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών βάσει των κοινών συμφερόντων των συμμετεχόντων. 

Στον Τομέα της Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό τη δημιουργία πλαισίου για την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης, ανάπτυξης και σχετικής έρευνας υδατοκαλλιεργειών, καθώς και στο εμπόριο προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. 

Στους Τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την ενθάρρυνση άμεσης και πολυεπίπεδης συνεργασίας στις δραστηριότητες ανώτατης εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας μεταξύ των πανεπιστημίων και ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης των δύο Κρατών. 

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη και για την Οικονομική Ενδυνάμωση των Γυναικών στον Τομέα του Τουρισμού και την Υποστήριξη του Γραφείου Παραπόνων Γυναικών. Όπως αναφέρεται, στόχος του Μνημονίου είναι η βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών των γυναικών, η διασφάλιση της συμμετοχής τους στην ανάπτυξη των κοινωνιών τους στο πλαίσιο της Στρατηγικής 2030 της Αιγύπτου, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, ειδικά στον τουριστικό τομέα, και η εξασφάλιση της πρόσβασής τους στα δικαιώματά τους. 

Υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας για Έγκαιρη Ειδοποίηση Πυρηνικού Ατυχήματος και Συνεργασία στον Τομέα της Ρύθμισης Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας από Ακτινοβολία με σκοπό τον καθορισμό της σχέσης και του είδους συνεργασίας μεταξύ των Συμμετεχόντων, το οποίο προνοεί ανταλλαγή πληροφοριών και προσωπικού και καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Μερών σχετικά με την ευθύνη και την επίλυση διαφορών. 

Στον Τομέα της Εκπαίδευσης υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες για σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς σχετικούς με την εκπαίδευση. 

Συμπληρώνεται ότι στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπεγράφη επίσης Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα των Υδατικών Πόρων με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας στους υδατικούς πόρους με βάση την αμοιβαιότητα και το κοινό όφελος, την προώθηση μέτρων βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας, και τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ φορέων των δύο Κρατών σε εκπαίδευση, κατάρτιση, έρευνα, καινοτομία και τεχνολογίες διαχείρισης νερού. 

Επιπλέον, υπεγράφη Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση των Επενδυτικών Σχέσεων με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την προσέλκυση επενδύσεων, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας. 

Επιπροσθέτως, υπεγράφη Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας σε Διάφορους Τομείς Υγειονομικής Φροντίδας, το οποίο ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ των τριών Μερών και καθορίζει αμοιβαίους κανόνες συνεργασίας στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας. 

Υπεγράφη ακόμη Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της Πληροφορικής, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας, με στόχο την ανάπτυξη και υποστήριξη ευκαιριών συνεργασίας για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε αμοιβαία επωφελή βάση. 

Τέλος, υπεγράφη Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας για Αδελφοποίηση και Ανάπτυξη Λιμένων, σκοπός του οποίου είναι η ανταλλαγή μη εμπιστευτικών πληροφοριών και άλλων δραστηριοτήτων εντός των αρμοδιοτήτων τους, με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των λιμένων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ