Το κότσι, όσες δεν το έχουν το θεωρούν μόνο αισθητικό πρόβλημα. ‘Οσες γυναίκες όμως έχουν αυτό το βάσανο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για μια σοβαρή παραμόρφωση του μεγάλου δάκτυλου που πονάει πολύ όταν φορούν παπούτσια, τις εμποδίζει, τις ταλαιπωρεί και μπορεί να τις προκαλεί προβλήματα ακόμα και στην ισορροπία και φυσικά στη διάθεση καθώς είναι και το αισθητικό θέμα που σκέφτονται. Γι` αυτό είναι καλό να διορθώνεται. Υπάρχουν πολλές επιλογές ( π.χ νάρθηκες δακτύλου, χειρουργικές επεμβάσεις κλπ). Σήμερα όμως η διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς μέσω οπών 2-3 εκατοστών, εγγυάται μόνιμη διόρθωση χωρίς υποτροπή και χωρίς τα μειονεκτήματα που είχαν οι προηγούμενες γενιές αυτής της τεχνικής, όπως διευκρινίζει ο Ευάγγελος Ευαγγέλου Ορθοπαιδικός Χειρουργός.
Ο βλαισός μέγας δάκτυλος
Ο βλαισός μέγας δάκτυλος δηλαδή το κότσι, είναι η επί τα εκτός παρεκτόπιση του μεγάλου δακτύλου στον άκρο πόδα.
Είναι μια σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης ακτίνας, που συνοδεύεται συνήθως από παραμορφώσεις και συμπτώματα στα υπόλοιπα δάκτυλα.
Η πάθηση είναι αρκετά συχνή σε νέα άτομα και ειδικότερα σε γυναίκες. Εκτός από τη δυσμορφία του ποδιού προκαλεί δυσχέρεια στην υπόδηση, εύκολη κόπωση και συχνά πόνο. Η πιο συχνή αιτία που δημιουργεί το κότσι είναι η χρήση στενών και ψηλοτάκουνων παπουτσιών πολλές ώρες την ημέρα. Αυτά, πιέζουν τα δάκτυλα σε στενό χώρο, τοποθετώντας τα σε αφύσικες θέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες έχουν πολύ συχνότερα κότσι παρά οι άνδρες. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα (από μητέρα σε κόρη, ιδίως όταν εμφανίζεται σε νεαρές κοπέλες), η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η βλαισοπλατυποδία.
Διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς: Η διαφορά
Η διόρθωση του βλαισού μέγα δακτύλου γίνεται με τη διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (block) στο τμήμα του ποδιού που χειρουργείται μέσω οπών ελαχίστων χιλιοστών (2-3mm). Η διόρθωση συγκρατείται με ειδικές βιοσυμβατές βίδες τιτανίου για μόνιμο αποτέλεσμα χωρίς υποτροπή, ώστε να αποφεύγονται οι αποτυχίες της παλαιότερης (πρώτης γενιάς) διαδερμικής τεχνικής. Ας σημειωθεί δε ότι η διαδερμική τεχνική τρίτης γενιάς είναι η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση, ενώ δεν γίνεται αντιμετώπιση του προβλήματος με laser όπως, πολλές φορές, λέγεται παραπλανητικά.
Τα πλεονεκτήματα
- Ο ασθενής περπατάει αμέσως μετά το χειρουργείο με το ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα χωρίς γύψο ή πατερίτσες.
- Εάν η παραμόρφωση είναι και στα δύο πόδια η αντιμετώπιση γίνεται στο ίδιο χειρουργείο.
- Δεν απαιτείται νοσηλεία.
- Ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται αποτελεσματικά με σύγχρονες τεχνικές αναισθησίας-μπλοκ.
- Οι μετακινήσεις επιτρέπονται αλλά συνιστάται το χειρουργημένο πόδι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα σε ανάρροπη θέση (σήκωμα του ποδιού πιο ψηλά από τον γοφό, με την ανάλογη στήριξη) για τις πρώτες μέρες.
Η τεχνική και ο χειρουργός
Υπάρχουν οι πολύ απλές περιπτώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαζί με τον βλαισό μέγα δάκτυλο υπάρχουν στο πόδι και άλλες παραμορφώσεις όπως είναι η σφυροδακτυλία, οι εξοστώσεις, οι τύλοι (κάλοι), τα εξαρθρήματα των δακτύλων κτλ., και πρέπει να διορθώνονται και αυτές για την επίτευξη βέλτιστου και λειτουργικού αισθητικού αποτελέσματος. Υπάρχουν περιπτώσεις βαριών παραμορφώσεων για τις οποίες απαιτείται τροποποίηση της τεχνικής. Σε όλες τις περιπτώσεις, από την πιο απλή μέχρι την πιο βαριά, αυτό που κάνει τη διαφορά δεν είναι η «κατά γράμμα» εφαρμογή μιας μοντέρνας τεχνικής αλλά η εκπαίδευση, η εξειδίκευση και η εμπειρία του χειρουργού στη χειρουργική του ποδιού και της ποδοκνημικής.
Ρ. Μελά