Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤο 65% των στελεχών ανησυχεί για τις κυβερνοεπιθέσεις

Το 65% των στελεχών ανησυχεί για τις κυβερνοεπιθέσεις

Κορυφαία ανησυχία για τα στελέχη των επιχειρήσεων αποτελεί η κυβερνοασφάλεια. Για την ακρίβεια, το 65% των στελεχών εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις, ενώ μόνο το 30% νιώθει έτοιμο να τις αντιμετωπίσει, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη της Kyndryl, η οποία εξετάζει πώς τα στελέχη ιεραρχούν τους κινδύνους, πώς προτεραιοποιούν τις επενδύσεις και πώς προσπαθούν να ισορροπήσουν τη χρήση της τεχνολογίας και του ανθρώπινου ταλέντου, το 59% των στελεχών εκφράζει ανησυχία για τις κλιματικές και περιβαλλοντικές κρίσεις, αλλά μόνο το 25% πιστεύει ότι τα συστήματά του μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

Όπως δείχνει το “Kyndryl Readiness Report”, σημαντική ανησυχία για τα στελέχη αποτελεί, επίσης, η ταχύτητα με την οποία μεταβάλλεται το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ. Το 48% των στελεχών ανησυχεί για τον πολύ γρήγορο ρυθμό αυτών των ρυθμίσεων, ωστόσο το 66% πιστεύει ότι έχουν συνολικά θετική επίδραση.

Παρά τις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις, που εκσυγχρονίζονται, απολαμβάνουν σαφή οφέλη από τις επενδύσεις τους. Συγκρίνοντας με την προηγούμενη χρονιά, στελέχη από εταιρείες με ηγετική θέση ανέφεραν αυξημένη αποδοτικότητα (85%), μεγαλύτερη καινοτομία (71%) και βελτιωμένη εμπειρία για εργαζόμενους ή πελάτες (60%).

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση, καθώς τα στελέχη βλέπουν μικρότερη βελτίωση σε τομείς, όπως η ασφάλεια δεδομένων και η συμμόρφωση με κανονισμούς (34%), αλλά και σε αποτελέσματα που αφορούν τη βιωσιμότητα, όπως η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ή των εκπομπών (27%).
Προηγμένα εργαλεία

Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν προηγμένα εργαλεία πληροφορικής, όπως συστήματα αυτοματοποίησης που ανιχνεύουν και επιλύουν προβλήματα σε όλη την IT υποδομή τους, έχουν περιθώρια για επιπλέον βελτιώσεις.

Τα στοιχεία του Kyndryl Bridge δείχνουν ότι το 8% των IT προβλημάτων επιλύεται, κατά μέσο όρο, αυτόματα χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Η Kyndryl εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως και 30%, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κόστη συντήρησης και αποτρέποντας διακοπές λειτουργίας.
Οδηγός για την αύξηση της ετοιμότητας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές προκειμένου να επιτύχουν τον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας. Η έκθεση επισημαίνει τα κενά και τις κρίσιμες αποφάσεις που απαιτούνται, προσφέροντας έναν οδικό χάρτη για την εξασφάλιση της ετοιμότητας μέσα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η ετοιμότητα των ανθρώπων είναι εξίσου σημαντική με την ετοιμότητα της τεχνολογίας: Η πληροφορική είναι ζήτημα όλων. Οι πιο τεχνολογικά εξελιγμένοι οργανισμοί διακρίνονται από αρμονία ως προς το επιχειρησιακό και τεχνολογικό σκέλος της λειτουργίας τους.

Καθώς η πληροφορική παίζει ολοένα και πιο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κουλτούρας και των διαδικασιών του χώρου εργασίας, οι CIOs και οι CTOs, που συνεργάζονται στενά με τα υπόλοιπα C-suite στελέχη, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να εμπλέξουν τους εργαζομένους στις τεχνολογικές αναβαθμίσεις που απαιτούνται.

Οι ηγέτες, που επενδύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού τους, είναι πιο πιθανό να νιώθουν έτοιμοι για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων, καθιστώντας την επένδυση σε δεξιότητες, ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια, κρίσιμης σημασίας.

Ισορροπία παλιού και νέου: Για να υποστηρίξουν αποτελεσματικές επενδύσεις, οι ηγέτες πρέπει να κατανοήσουν πώς τα νέα εργαλεία θα ενσωματωθούν όχι μόνο τεχνολογικά, αλλά και στην εταιρική κουλτούρα, στις διαδικασίες και στους στόχους της επιχείρησης. Η εξισορρόπηση των άμεσων αναγκών με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις θα επιτρέψει στους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τις σύνθετες προκλήσεις του εκσυγχρονισμού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ