«Ως κορυφαίο ναυτιλιακό έθνος, η Κύπρος αισθάνεται υπεύθυνη να επιταχύνει τη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια κλιματικά ανθεκτική βιομηχανία. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε διεθνή μέτρα για μείωση των εκπομπών, για βιώσιμο μέλλον στις θαλάσσιες μεταφορές». Αυτό τόνισε, μιλώντας σε συνεδρίαση με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή με επίκεντρο την πράσινη ναυτιλία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου «Ένας Ωκεανός» ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Τριάντα ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Βρέστη της Γαλλίας, με την εν λόγω Σύνοδο Κορυφή «Ένας Ωκεανός» να αναζητεί τρόπους προστασίας των θαλασσών. Ο οικοδεσπότης Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και πρότεινε την λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Με τη σειρά του ο Κύπριος Πρόεδρος εξήρε τη σημασία της ναυτιλίας για την Κύπρο γενικότερα, αλλά και για την Κυπριακή οικονομία ειδικότερα, παρουσιάζοντας το στρατηγικό όραμα της χώρας που είναι η Κύπρος να καταστεί ένας σημαντικός και ισχυρός πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση ναυτιλιακής πολιτικής με θετική επιρροή στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα και ένα ελκυστικό ναυτιλιακό κέντρο που να στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην αριστεία.
«Η Κύπρος ως ενεργό μέλος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ότι η ναυτιλία θα έχει μια σημαντική συμβολή στην προστασία των ωκεανών και στη μείωση των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και προς το σκοπό αυτό θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε γεφυρωτικές πρωτοβουλίες μέσω της προώθησης περιφερειακής συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.
Τέλος, σημείωσε ότι σε εθνικό επίπεδο, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη διαφοροποιήσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της για τη ναυτιλία υπό τον τίτλο “SEA Change 2030”, επισημαίνοντας ότι οι κύριοι στόχοι είναι η σωστή διαχείριση των ανοικτών θαλασσών και των ωκεανών καθώς και του περιβάλλοντος.
Σημειώνεται πως η νέα αυτή στρατηγική αναμένεται να θέσει τις βάσεις για:
-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού Νηολογίου και του ναυτιλιακού προϊόντος.
-Αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξανόμενων απαιτήσεων της σύγχρονης ναυτιλίας, ως επίσης των υφιστάμενων και μελλοντικών προκλήσεων που προκύπτουν από τις διεθνείς και περιφερειακές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.
-Περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με άλλα κράτη, καθώς και με τις ρυθμιστικές αρχές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
-Συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την ναυτιλιακή βιομηχανία μέσω της δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας “Cyprus Open Maritime Exchange” (COME),
-Περαιτέρω ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία με προώθηση προληπτικών δράσεων.
-Διαμόρφωση ειδικού πλαισίου για δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης.
-Επανασχεδιασμό και ενίσχυση της στελέχωσης του δικτύου των Ναυτιλιακών Γραφείων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.
-Παροχή ευέλικτης, άμεσης, αποτελεσματικής, και ενιαίας πελατοκεντρικής εξυπηρέτησης 24/7, όχι μόνο μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Υφυπουργείου, αλλά και με τη δημιουργία φιλικής προς τον χρήστη Ηλεκτρονικής Ναυτιλιακής Βιβλιοθήκης (e-Maritime Library) με την οποία θα παρέχεται ενημέρωση και εντοπισμός της ναυτιλιακής νομοθεσίας, καθώς και των εγκυκλίων, ανακοινώσεων και οδηγιών, ως επίσης δημιουργία “Ηλεκτρονικού Γραφείου Υποστήριξης” (e-Helpdesk) το οποίο θα λειτουργεί ως ενιαίο σημείο επαφής με σκοπό να ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω διαδικτυακής κινητής εφαρμογής.
-Αντιμετώπιση ψηφιακών κινδύνων με δημιουργία πλαισίου παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης για θέματα κυβερνοασφάλειας
-Παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας στη ναυτιλία.
-Διασφάλιση επαρκούς κατάρτισης και δεξιοτήτων για τους ναυτικούς με προώθηση ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, ηλεκτρονικής κατάρτισης και ηλεκτρονικής μάθησης αξιοποιώντας τη διαθέσιμη τεχνολογία.
-Διαμόρφωση κουλτούρας για ναυτικά, ναυτιλιακά και γαλάζια επαγγέλματα με στοχευμένες δράσεις.
-Προώθηση θαλάσσιας συνδεσιμότητας με άλλα κράτη καθώς και δημιουργία πλαισίου για πιο ασφαλή, πιο πράσινη και προσβάσιμη σε όλους ακτογραμμή.