Κρίσιμη για τη βραχυχρόνια πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς μετά τη διόρθωση του περασμένου πενθημέρου, η αγορά καλείται να «υπερασπιστεί» το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με φόντο και την αντίδραση που βγήκε χθες στις διεθνείς αγορές.
Σύσσωμες οι αγορές διόρθωσαν την περασμένη εβδομάδα με φόντο και τις αναταράξεις που προήλθαν από τους φόβους για τις πληθωριστικές πιάσεις που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών στις ΗΠΑ, όμως χθες – σε μια ημέρα αργίας για το Χ.Α. – οι δείκτες στην Ευρώπη αντέδρασαν, ενώ ισχυρό ράλι καταγράφηκε στη Wall Street.
Μένει να δούμε πως θα διαχειριστεί το Χ.Α. τις εξελίξεις και το αν οι long θα επιστρέψουν ώστε να μη χαθεί το κρίσιμο όριο των 900 μονάδων. Πλέον η αγορά καλείται να βγάλει αντίδραση και να επανέλθει κατ’ αρχήν πάνω από τις 910 μονάδες, ώστε να μη χάσει τα τεχνικά κεκτημένα των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου.
Αξίζει ιδιαίτερης επισήμανσης το γεγονός πως η πτώση της περασμένης εβδομάδας έγινε με μείωση των συναλλαγών, στοιχείο που πιστοποιεί ότι διαθέσεις γενικευμένων ρευστοποιήσεων δεν υπήρξαν. Η πτώση δηλαδή πρωτίστως ήρθε λόγω απουσίας (νέων) αγοραστών.
Σε επίπεδο της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,19%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,68%, ο Mid Cap -0,55%, ενώ στην κορυφή της πτώσης έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης που υποχώρησε κατά 5,07% το πενθήμερο. Έτσι, το μήνα Ιούνιο – και ενώ απομένουν εφτά συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του – τα κέρδη για το Γ.Δ. υποχώρησαν στο +1,20% για τον FTSE 25 στο +1,15%, ενώ ο Mid Cap κερδίζει 1,14%.
Έτσι, εφτά συνεδριάσεις πριν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει άνοδο 11,94%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 13,31%, ενώ πρωταγωνιστής στις αποδόσεις παραμένει ο δείκτης του μεσαίου χώρου Mid Cap που κερδίζει 27,91%.
Θυμίζουμε πως από σήμερα στο δείκτη FTSE 25 και στην ελίτ του Χ.Α. μπαίνει η ElvalHalcor στη θέση της Fourlis, ενώ η Πλαστικά Κρήτης προστίθεται στο δείκτη αναδυόμενων αγορών.
Ο τραπεζικός δείκτης πιστοποίησε την αδυναμία διάσπασης των 600 μονάδων, καθώς «ακούμπησε» αυτό το όριο την προηγούμενη Παρασκευή 11/6 όταν έκλεισε στις 600,10 μονάδες, όμως έκτοτε με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις πέντε τελευταίες υποχώρησε στις 569,66 μονάδες καταγράφοντας πτώση την Παρασκευή σε ποσοστό 1,43%. Ο Γενικός Δείκτης ξεκινά σήμερα από τις 905,55 μονάδες, ο FTSE 25 από τις 2.192,16 μονάδες και ο Mid Cap από τις 1.416,50 μονάδες.
Τι λένε οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, «η ζώνη των 900-905 μονάδων προσφέρει στηρίξεις, θυμίζοντας ότι το 9 μπροστά μας ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια και φαίνεται να θέλει και άλλο χρόνο. Πλέον, τα επίπεδα των 914 μονάδων είναι η κοντινή αντίσταση, η διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τις 930 μονάδες. Αντίστοιχα, αν χαθεί το όριο των 900 μονάδων, θα μπορούσε η αγορά να κινηθεί προς τις 880 μονάδες».
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης σημειώνει πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον Κινητό Μέσο Όρο στις 902 μονάδες. Επόμενα σημείο στήριξης – μιας και χάθηκαν οι 910 μονάδες – είναι το όριο των 902 μονάδων, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 930 και 950 μονάδες.
Τέλος, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, τονίζει πως παρά τη διόρθωση δεν έχει διαβρωθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, όμως είναι σημαντικό για το Γενικό Δείκτη να κρατήσει τα τρέχοντα επίπεδα και να παραμείνει πάνω από το όριο των 900 μονάδων. Όμως, επισημαίνει πως πλησιάζουν οι αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών όπως ο ΟΤΕ, οπότε είναι εύλογες κάποιες αναταράξεις.