Είχαν αποτέλεσμα οι κόφτες και τα ψαλίδια που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το προϋπολογισθέν ποσό των 550 εκατ. ευρώ -περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα περίπου 150 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων- δεν αναμένεται να φτάσει στην αγορά. Μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ είχαν καταβληθεί οι ενισχύσεις σε πάνω από 230.000 δικαιούχους εκ των συνολικά 285.000 που θα πάρουν χρήματα από την επιστρεπτέα 6. Και το ποσό δεν είχε ξεπεράσει τα 280 εκατ. ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει και ανώτατο πλαφόν ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, το τελικό ποσό της 6ης φάσης είναι ζήτημα αν θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Η ρήτρα του να μην υπάρχει αύξηση εσόδων το 2020 αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματικό «κόφτης» καθώς εξαίρεσε 200.000 επαγγελματίες από την επιδότηση. Εξίσου «αποτελεσματικό» στο να μειωθεί το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ήταν και το ανώτατο πλαφόν της επιδότησης ύψους 50.000 ευρώ. Πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην 7η φάση η οποία θα καλύψει ολόκληρο το 1ο τρίμηνο
Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, η 7η φάση που θα τρέξει μέσα στον Απρίλιο θα είναι «φορτωμένη» με δύο τουλάχιστον βασικούς κόφτες:
- Και πάλι θα απορρίπτονται οι αιτήσεις όσων έχουν αύξηση εσόδων το 2020
- Και πάλι θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν ενίσχυσης το οποίο βέβαια αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερο από τα 50.000 ευρώ της 6ης φάσης δεδομένου ότι η 7η φάση θα καλύπτει ένα ολόκληρο τρίμηνο και όχι μόνο έναν μήνα.
Τα ποσά που δόθηκαν (ή δίδονται) στο πλαίσιο της 6ης φάσης, θα αφαιρούνται από το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα βγάζει ο μαθηματικός τύπος στο πλαίσιο της 7ης φάσης. Είναι γεγονός ότι η καλύτερη στόχευση των ενισχύσεων, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η οποία καλείται από τη μία να παρατείνει τα μέτρα στήριξης αλλά και από την άλλη να αποτρέψει την εκτόξευση του πρωτογενούς ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.