Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ.
Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.
Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.
«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.
Παγκόσμια ανησυχία
Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει τις προσπάθειες σε τομείς όπως η κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατάστασης και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη, μεταξύ άλλων και στο πεδίο του εμβολιασμού, για την αντιμετώπιση του δισταγμού των πολιτών.
Σημειώνεται πως πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που θα μπορούσαν να «μετοικίσουν» από σε βελγικά εδάφη.
Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.