Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚΛΙΜΑΚλιματική Αλλαγή: Οι εξελίξεις διαψεύδουν τα επιστημονικά μοντέλα;

Κλιματική Αλλαγή: Οι εξελίξεις διαψεύδουν τα επιστημονικά μοντέλα;

Για την κλιματική κρίση που ήδη βιώνουμε μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και διαστημικός επιστήμονας, απαντώντας και στο ερώτημα για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί το ανθρώπινο είδος στο προσεχές μέλλον.

Μιλώντας για την ομιλία που θα πραγματοποιήσει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Κριμιζής τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή εδώ και θα μείνει. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σχετικό εκτός προς το χειρότερο». Και όπως είπε, εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Είναι όνειρο θερινής νυκτός. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το καταλάβει όλος ο κόσμος, όλοι οι πολίτες στο κοινό, διότι είναι άστοχες και παραπλανητικές υποσχέσεις», όπως ο εποικισμός σε άλλο πλανήτη.

Σχολιάζοντας τα σχέδια του Ίλον Μασκ για το κόστος ζωής στο διάστημα, όπως σχεδιάζει, απάντησε ότι θα είναι τεράστιο. Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε, αυτό το σχέδιο δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση αναφέροντας μια σειρά από λόγους που το καθιστούν ως όνειρο μακρινό.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης επισήμανε ότι έχουν γίνει διάφορες προβλέψεις: «Στην πραγματικότητα έχει ήδη αυξηθεί ενάμιση βαθμό Κελσίου η θερμοκρασία του πλανήτη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οδεύουμε προς αυτή την κατάσταση πολύ πιο γρήγορα από ότι λένε τα επιστημονικά μοντέλα». Επομένως, όπως δήλωσε «η κλιματολογική κατάρρευση θα έρθει πολύ πιο νωρίς από ό, τι οι περισσότερες χώρες υπολογίζουν. Και η μόνη σωτηρία είναι να έχουμε αντίμετρα, τα οποία σήμερα δεν κατέχουμε».

Ο ίδιος εστίασε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν στην καθαρή ενέργεια και οι επιστήμονες να επιδιώξουν με ένα τεχνολογικό άλμα να καταφέρουν να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το θάψουμε στην επιφάνεια της γης ή στους ωκεανούς.

«Νομίζω ότι η ανθρωπότητα αναγκαστικά, όταν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, θα δοκιμάσει ριψοκίνδυνες λύσεις, μια από τις οποίες να αυξηθεί στην ατμόσφαιρα η σκόνη ώστε να αντανακλά περισσότερο το ηλιακό φως να μην φτάνει στην επιφάνεια της Γης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Κριμιζής.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ