Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
Αρχική EDITOR'S PICKS Κλειδί ο τουρισμός για το restart μετά την πανδημία-Άρθρο του Κ. Δέδε

Κλειδί ο τουρισμός για το restart μετά την πανδημία-Άρθρο του Κ. Δέδε

0
Κλειδί ο τουρισμός για το restart μετά την πανδημία-Άρθρο του Κ. Δέδε

Του Κώστα Δέδε

(Δικηγόρος)

Οι έκτακτες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του COVID-19 σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας δημιούργησαν αναπόφευκτα μία νέα πραγματικότητα και ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα, καθώς ανατράπηκε εκ βάθρων η ροή των οικονομικών δεδομένων, καθιστώντας επιτακτική την αναγκαιότητα επανόδου, ανάκαμψης και ανάπτυξης, ως μία ηχηρή πρόσκληση του σήμερα.

«Η κρίση, άλλωστε, γεννά Κροίσους», όπως γνωρίζει, πλέον, πολύ καλά και, δη, ιδία γνώση, ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου, καταφέρνοντας, πάντοτε, να ξεπερνά τις δυσκολίες και τους σκοπέλους και να επιτυγχάνει τη διαχρονικά πολυπόθητη ανοδική πορεία.

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας φέρει στο προσκήνιο το αίτημα αναδιάρθρωσης όλων των τομέων, προκειμένου να επέλθει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η ενεργειακή μετάβαση αποτελούν πρωτοστάτες του αιτήματος ανάκαμψης, αλλά για την Ελλάδα ο εθνικός της πλούτος, ζηλευτός για πολλές άλλες χώρες, αποτελεί την πηγαία ύλη της εκκίνησης και ανάπτυξης της, με τον τομέα του τουρισμού να προβάλει δυναμικά στο εγχείρημα αυτό.

Ο τουριστικός τομέας, απετέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της και του μοναδικού φυσικού κάλλους. Παράλληλα, το ελληνικό επιχειρείν έχει αξιοποιήσει σε βάθος χρόνου την πρώτη αυτή ύλη του τόπου, καθιστώντας την χώρα πυλώνα προσέλκυσης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και της διεθνούς επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία πέντε έτη, ειδικότερα, έχει σημειωθεί έντονη επενδυτική δραστηριότητα στον χώρο του ελληνικού τουρισμού, με κολοσσούς τουριστικών επενδύσεων να προσανατολίζονται σταθερά προς τη χώρα μας. Τέθηκαν με τον τρόπο αυτό ισχυρά και ακλόνητα θεμέλια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής τουριστικής δραστηριότητας, που διατήρησαν την στάθμη τουρισμού στη χώρα μας υψηλά αναφερόμενη, ακόμη και για το 2020, ήτοι ένα έτος που κλόνισε συθέμελα τα μέτρα και σταθμά της διεθνούς οικονομίας.

Την τρέχουσα χρονική στιγμή, κάθε άλλο παρά ποτέ, το ελληνικό επιχειρείν καλείται να παραδώσει ένα άρτιο και άριστο τουριστικό προϊόν τόσο στο επενδυτικό, όσο και στο καταναλωτικό κοινό του και να εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι απαιτήσεις βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες και, δη, με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, αφής στιγμής η επενδυτική αλλά και η καταναλωτική τουριστική δραστηριότητα στη χώρα μας συνεχίζει να αφορά τη διακίνηση μεγάλων οικονομικών μεγεθών και την παροχή υπηρεσιών υψηλής στάθμης.

Η πηγαία ύλη τίθεται στη διάθεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας, η οποία θα πρέπει να την αξιοποιήσει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως έχει αποδειχθεί και σε βάθος χρόνου η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος ήταν πάντοτε εκείνη που εξασφάλισε τη διάρκεια του στο χρόνο και ακολούθως η διάρκεια στο χρόνο εξασφάλισε και την αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, καθιστώντας της δύο αυτές συντεταγμένες συγκοινωνούντα δοχεία, με τη μία να συμπαρασύρει την άλλη στην εκάστοτε ανοδική ή καθοδική πορεία.

Η ποιότητα και η διαρκής αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αποτελεί την αρχή και το τέλος αλλά και τον αυτοσκοπό των επιχειρηματικών τουριστικών μονάδων, με το ανθρώπινο δυναμικό, τη συνέργεια, τη συνεργασία και τη διαφήμιση να πλαισιώνουν τη δραστηριότητά τους. 

Ο τομέας του Hospitality είναι ένας άκρως απαιτητικός τομέας, που απαιτεί τον συντονισμό των ενεργειών όλων των συντελεστών του, προκειμένου να είναι δυνατό να λειτουργήσει και να επιφέρει οικονομικές προσόδους. Η πρώτη ύλη και η υποδομές αποτελούν τη βάση και την εκκίνηση, την οποία συνεχίζουν η σχετική τεχνογνωσία, η φιλοξενία,  η ανθρώπινη εργασία και το  μεράκι,  που παραδοσιακά χαρακτηρίζει τον ελληνικό λαό.

Το οικονομικό πλήγμα, που επέφερε η πανδημία του COVID- 19 απετέλεσε αδιαμφισβήτητα ένα ισχυρό πλήγμα σε διεθνές επίπεδο, που συντάραξε συθέμελα και ξαφνικά τα έως την εμφάνισή της δεδομένα. Ένα τόσο ισχυρό πλήγμα θεραπεύεται μονάχα με εξίσου ισχυρές παρεμβάσεις και προσπάθειες για την επούλωσή του.

Ας είναι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός εκείνοι, με τον τρόπο που μπορούν με το μεράκι και την αγάπη για τον τόπο τους αλλά κυρίως με τον ίδιο τον τόπο τους οι πρωτοστάτες του τροχού της ανάκαμψης και της οικονομικής ανάπτυξης, του διεθνούς αυτού αιτήματος, που αντηχεί με σθένος στο διεθνές προσκήνιο του σήμερα.