Η 30η Απριλίου θα είναι η ημέρα δημοσίευσης (και κατάθεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) των επικαιροποιημένων προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το περιεκτικό πρόγραμμα σταθερότητας που θα συνταχθεί θα περιέχει προβλέψεις μόνο για φέτος και του χρόνου τόσο σε μακροοικονομικό, όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Ωστόσο, θα είναι αυτό το κείμενο στο οποίο το Γενικό Λογιστήριο θα αποτυπώσει τις αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις του όσον αφορά στον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ είναι πολύ πιθανό ότι αυτό θα παρασύρει τον στόχο και για το 2025.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι η τελευταία η οποία αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να διατηρεί ως στόχο ανάπτυξης το +2,9%. Όλοι, έχουν διορθώσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Τράπεζα της Ελλάδας, οίκοι αξιολόγησης. Θα το κάνει τώρα και το υπουργείο Οικονομικών. Το ποσοστό οριστικοποιείται εντός των επόμενων ημερών καθώς «τρέχει» το μακροοικονομικό σενάριο με όλα τα τελευταία δεδομένα. Ο πήχης θα πέσει προς το 2,5% ενδεχομένως και χαμηλότερα ώστε να μην υπάρξει ανάγκη για δεύτερη αναθεώρηση προς τα κάτω μέσα στη χρονιά.
Αυτό που δεν θα αλλάξει, ούτε για το 2024 ούτε για το 2025 είναι η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα παραμείνει στο 2,1%. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν το ΑΕΠ πέφτει, το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να παραχθεί ώστε να αντιστοιχεί και πάλι στο 2,1% αυξάνεται. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ουσιαστικά μηδενικά περιθώρια για παροχές και έξτρα μέτρα βοήθειας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερωθεί ότι οι δαπάνες κινούνται ήδη πάνω από τους στόχους ενώ καθώς μπαίνουμε πρώιμα στην θερινή περίοδο, ο φόβος για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές πιάνει «κόκκινο»