“Κλίμα” για λήψη μέτρων για το “φρενάρισμα” της πορείας των τιμών ρεύματος “στήνει” η κυβέρνηση με τη μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού να ξεπερνά τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις 18 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και την τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF να προσεγγίζει τα 46 ευρώ,
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε συνέχεια αναφορών της προηγούμενης εβδομάδας, στον χθεσινό εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της ενιαίας αγοράς ενέργειας.
Αναφέρθηκε στη λύση του πλαφόν (ένα μόνιμο μηχανισμό που δεν θα επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων), επιβεβαιώνοντας έτσι τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το ότι δεν προκρίνεται ως λύση η επιβολή έκτακτου φόρου στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή – η οποία εφαρμόστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. Παρέπεμψε πάντως τις όποιες αποφάσεις μετά την επίσκεψη του κλιμακίου της Κομισιόν, στο τέλος της εβδομάδας. «Την προσεχή Παρασκευή θα έρθει στην Αθήνα αρμόδια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να συζητηθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε κατά την τελευταία Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Βουδαπέστη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης “υπάρχει ρητή αναφορά – στην κοινή δήλωση – στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο κατεπείγοντα. Δύο σημαντικές παρεμβάσεις, χρειαζόμαστε περισσότερες διευρωπαϊκές διασυνδέσεις που θα χρηματοδοτηθούν με δημόσιους ευρωπαϊκούς πόρους και πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε η τιμή να μην καθορίζεται υποχρεωτικά από το φυσικό αέριο.”
Ήδη, δε, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν διαμορφώσει μια “συμμαχία” αλλά έχουν καταθέσει και πρόταση, για άμεσα μέτρα, καθώς, όπως αναφέρουν, η Ουκρανία, θα συνεχίσει να απορροφά μεγάλους όγκους ρεύματος, κι όλα αυτά σε ένα καθεστώς χαμηλής στάθμης στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών, αλλά και με μια μόνιμη κατάσταση decoupling ανάμεσα στις αγορές της Κ. Ευρώπης με τις ανατολικοευρωπαικες.
Η πρόταση των τριών
Είναι προφανές ότι, με τη νέα άνοδο τιμές ρεύματος στα χρηματιστήρια της Αν. Ευρώπης και των Βαλκανίων, επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που έχουν κάνει οι υπουργοί Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, αλλά και οι προτάσεις των Ενώσεων των ενεργοβότων βιομηχανιών των τριών κρατών μελών για διαμόρφωση άμεσων μηχανισμών με “αναχώματα”.
Σημειώνεται ότι η πρόταση των ΥΠΕΝ, αφορά, μεταξύ άλλων, κι ένα βραχυπρόθεσμο μηχανισμό φορολόγησης των ουρανοκατέβατων κερδών των παραγωγών. Επίσης οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι Ελλάδας Βουλγαρίας και Ρουμανίας ΕΒΙΚΕΝ BFIEC και ACCER με αιχμή το θέμα των υψηλών τιμών ενέργειας που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης ζητούν τη λήψη μέτρων. Μάλιστα η νέα επιστολή που εστάλη στις αρχές Οκτωβρίου, στην απερχόμενη επίτροπο ενέργειας Κάντρι Σίμπσον οι τρεις σύνδεσμοι εκφράζουν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των κυβερνήσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για τη δυνατότητα λήψης έκτακτων μέτρων όπως η επιβολή πλαφόν σε περιόδους κρίσης.
Οι τιμές
Στο μεταξύ, έπειτα από μία ιδιαίτερα μικρή αποκλιμάκωση μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι τιμές επανέρχονται σε υψηλά επίπεδα κι έτσι, σήμερα Δευτέρα σημειώνεται άλμα κατά 14,5%, με την αγορά να διαμορφώνεται στα 167,27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και ανώτατη τιμή φθάνει στα 451,94 ευρώ/MWh. Βεβαίως είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα σχεδόν 230 ευρώ/MWh που έφθασε την περασμένη Τετάρτη όμως όλα δείχνουν ότι η τάση είναι ανοδική και όχι το αντίθετο. Στο μείγμα παραγωγής κυριαρχεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 50,95%, ενώ οι ΑΠΕ βρίσκονται μόλις στο 26,27% και η χρήση του λιγνίτη έχει αυξηθεί στο 12%. Πολύ υψηλές είναι οι εξαγωγές στο 19,83% ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι χθες η Βουλγαρία ειδικότερα στις 19:00 το απόγευμα ζήτησε 1031 MWh. Αντίθετα οι εισαγωγές ενέργειας από τη Βουλγαρία ήταν μηδενικές σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διότι οι τιμές ήταν υψηλές σε σχέση με τις εγχώριες τιμές πώλησης. Οι ανάγκες καλύφθηκαν από την Ιταλία τη Βόρεια Μακεδονία την Αλβανία και την Τουρκία. Το ύψος των εισαγωγών σε ενέργεια της Κυριακής 17 Νοεμβρίου ανήλθαν σε 11.321 MWh αλλά οι εξαγωγές από την Ελλάδα ήταν σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Και οι αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, se πολύ υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται σήμερα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Sτη Βουλγαρία φτάνουν στα 244,67 ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία στα 242,7 ευρώ/MWh, ενώ στη Ρουμανία είναι στα 104,59 ευρώ/MWh .
Όσο δε για το φυσικό αέριο, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισαν στα 45,74 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή, ενώ κοντά στα 46 ευρώ/MWh κινούνται τα forwards μέχρι και τον Μάρτιο του 2025.