Σε διαπραγματεύσεις και συνεχείς συσκέψεις φαίνεται να βρίσκονται στελέχη των εγχώριων εταιρειών πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιακών ομίλων, με τους επικεφαλής αυτών να σχεδιάζουν τα πλάνα διεκδίκησης των πρώτων μεγάλων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Να θυμίσουμε ότι μεταξύ των πρώτων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν λάβει το πράσινο φως για την υλοποίησή τους, εντάσσονται αρκετά ψηφιακά που αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.
Το πρώτο εξ αυτών το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο από άποψη προϋπολογισμού -242,4 εκατ. ευρώ – αφορά στην αφορά την ψηφιοποίηση του Αρχείου Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών και από τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας αλλά και την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου τα αρχεία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους και σε άλλα συναφή πληροφοριακά συστήματα.
Ο όγκος των αρχείων που οι ανάδοχοι του έργου θα κληθούν να ψηφιοποιήσουν υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια σελίδες ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει αυτό να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων τριών ετών.
Εξαιτίας του όγκου του έργου μάλιστα το πιθανότερο είναι ο διαγωνισμός να προχωρήσει με τη διαδικασία της Συμφωνίας – Πλαίσιο με τέσσερα σχήματα που θα δημιουργηθούν.
Ένα ακόμα έργο που αναμένεται να υλοποιηθεί από την Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ), η οποία έχει αναλάβει πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, αφορά στη μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση το λεγόμενο GOV-ERP με προϋπολογισμό 36,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την προετοιμασία, υποστήριξη και ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning, ERP) για την Γενική Κυβέρνηση και την Κρατική Διοίκηση.
Παράλληλα αναμένεται να προχωρήσει και η επέκταση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στον Δημόσιο Τομέα. Πρόκειται για το Εθνικό Δικτύο Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις ΙΙ, προϋπολογισμού 32,1 εκατ. ευρώ. Το εμβληματικό Σύζευξις ΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού 620 εκατ. ευρώ βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης με διάφορες συμφωνίες-πλαίσιο να έχουν ήδη υπογραφεί με εταιρείες που έχουν επιλεγεί.
Στόχος του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ είναι να δημιουργήσει το «τηλεπικοινωνιακό δίκτυο» για το σύνολο του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως τηλεφωνίας, ίντερνετ, video, κλπ σε μειωμένο κόστος. Πρόκειται ουσιαστικά για την μετεξέλιξη και επέκταση των έργων ΣΥΖΕΥΞΙΣ – ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι, που υλοποιήθηκαν και υποστηρίχθηκαν για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου από την ΚτΠ ΑΕ, και περιλαμβάνει την προμήθεια όλων των απαραίτητων υποδομών καθώς και όλων των απαραίτητων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για ένα ενδεικτικό πλήθος περίπου 34.000 κτηρίων του δημοσίου, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των τηλεπικοινωνιακών αναγκών του δημόσιου τομέα για ένα διάστημα τουλάχιστον 3 ετών. Όπως μάλιστα έχει πολλάκις αναφερθεί από κυβερνητικά στελέχη το Σύζευξις ΙΙ αποτελεί το «έργο πυρήνα» για τη συγκρότηση του Δικτύου Δημοσίου Τομέα.
Με προϋπολογισμό 69,4 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκηρυχθεί και το έργο για την δημιουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων για τη δημιουργία των τεχνολογικών και πληροφοριακών μηχανισμών που θα επιτρέψουν την επέκταση της ψηφιακής εξυπηρέτησης και συναλλαγών μεταξύ δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών.
Ένα ακόμα έργο, προϋπολογισμού 27,9 εκατ. ευρώ αφορά την ανάπτυξη υπηρεσίες Διαδικτύου για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για ένα πακέτο υπηρεσιών G2G Web services μέσω του οποίου θα διευκολύνεται η συναλλαγή μεταξύ φορέων του κράτους G2G, μεταξύ κράτους -πολιτών G2C αλλά και κράτους –επιχειρήσεων (G2B) με στόχο να αυξηθούν τελικά οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από την πλατφόρμα gov.gr.
Με χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να προχωρήσει και το έργο της δικτυακής αναβάθμισης με οπτικές ίνες του δικτύου GRNET και των συνδεδεμένων σε αυτό δικτύων, δηλαδή το σύνολο των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών φορέων της χώρας, το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, ένας σημαντικός αριθμός δημόσιων νοσοκομείων και άλλοι φορείς έρευνας και εκπαίδευσης. Ο προϋπολογισμός για το εν λόγω έργο είναι 30,5 εκατ. ευρώ και φορέας υλοποίησης το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).
Σε υλοποίηση βρίσκεται ήδη το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, με προϋπολογισμό 129,2 εκατ. ευρώ, το οποί παρέχει – με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).
Προς αναβάθμιση οδεύει με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης και η παροχή ανοιχτών δεδομένων, της πλατφόρμας data.gov.gr καθώς και των σχετικών υπηρεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το έργο, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ και φορέα υλοποίησης το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το οποίο θα διευρύνει την γκάμα των ανοιχτών δεδομένων προς τους πολίτες με όλα τα οφέλη που η επέκταση αυτή συνεπάγεται.
Η ανοικτή διάθεση, η επαναχρησιμοποίηση και η μέγιστη αξιοποίηση των δεδομένων του Δημόσιου Τομέα άλλωστε, όπως έχει αποσαφηνιστεί στο παρελθόν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται να ενισχύσει τη συμμετοχή, τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο αλλά και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα, καθώς θα διασφαλίσει ότι οι νεοφυείς και μη επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών, θα έχουν την απαραίτητη πρώτη ύλη, ώστε να αναπτύξουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.