Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κικίλιας: «Δεν υπάρχουν πολίτες β' κατηγορίας, στους οποίους "ξεστοκάρουμε" τα εμβόλια»

Κικίλιας: «Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας, στους οποίους “ξεστοκάρουμε” τα εμβόλια»

«Άστραψε και βρόντηξε» σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας. Απαντώντας σε αυστηρό ύφος στις δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπας περί “ξεστοκαρίσματος των εμβολιών της AstraZeneca”, είπε ότι: «Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας, στους οποίους “ξεστοκάρουμε” τα εμβόλια». Επίσης υπενθύμισε ότι τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμού τα έχει διορίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Αυγούστου 2017 και εκείνος απλά ανανέωσε τη θητεία τους: « Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει συμβάλλει τα μέγιστα με το πρόγραμμα προτεραιοποίησης εμβολιασμού των συμπολιτών και αυτοί μας ενημέρωσαν για να εμβολιάσουμε τους πολίτες με το εμβόλιο της Astra Zeneca» είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικούς επιστήμονες :«γι΄αυτό δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε» όπως είπε.

Ο υπουργός, στη συνέχεια, έκανε μια εκτενή αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι σήμερα φτάνουμε τα τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς. Αναφέρθηκε στην επέκταση της δυναμικής του συστήματος εμβολιασμών καθώς από 5 Μαΐου  θα λειτουργούν συνολικά  1.500  εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης ανέφερε ότι εξελίσσεται ομαλά  και η ροή  των παραδόσεων εμβολίων προς τη χώρα: «Θα αγγίξουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα» είπε ο υπουργός.

Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγει από σήμερα, νωρίτερα δηλαδή, η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών. Μάλιστα από απόψε το βράδυ  η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, θα αρχίσει να λαμβάνουν μηνύματα για τα ραντεβού τους μέσω τις άυλης συνταγογράφησης και θα μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.
Το Μ. Σάββατο θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45- 49 ετών.

Σταθερή αποκλιμάκωση την τελευταία εβδομάδα
Στη συνέχεια η καθηγήτρια παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, παίρνοντας το λόγο, ανέφερε ότι διαπιστώνεται σταθερή αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας.

Όσον αφορά τον εκκλησιασμό τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και το Πάσχα επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν αποστάσεις και να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα, εντός κι εκτός ναών, ενώ όσοι μπορούν να κάνουν self test. Οπως είπε είναι επιθυμητό να φοράμε τη μάσκα πριν και μετά το γεύμα, εφόσον, δηλαδή, δεν τρώμε: «Η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί τον πιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου μετάδοσης» τόνισε για άλλη μια φορά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην πιθανότητα χαλάρωσης των μέτρων στους εμβολιασμένους: «Είναι προφανές ότι το καλοκαίρι και καθώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρα μας θα έχει κάνει το εμβόλιο, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες εντός και εκτός της χώρας μας» είπε, ωστόσο τόνισε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο που βλέπουμε στο Ισραήλ και τη Βρετανία.

«Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο που και πότε οι εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας» είπε η καθηγήτρια επισημαίνοντας πως σήμερα στη χώρα μας αν κάποιος εμβολιασμένος κολλήσει τον ιό, θα μπορούσε να τον μεταδώσει σε κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης δείχνει η πανδημία την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα

Με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο, σημειώνοντας ότι οι δείκτες έχουν δυσμενή πορεία κυρίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ινδία, που φθάνει το 40%. 

Για την Ελλάδα, όπως, είπε, οι δείκτες δείχνουν σημαντικά στοιχεία βελτίωσης.  Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πανδημία την τελευταία εβδομάδα δείχνει τάση συρρίκνωσης, ενώ σημαντικά σημεία βελτίωσης παρουσιάζουν η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

 Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στη χώρα μας υπάρχουν σημάδια αποσυμπίεσης μετά από αρκετό καιρό και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών είναι μικρότερος από τα εξιτήρια που δίνονται κάθε μέρα.

Επισήμανε επίσης  ότι η ανοσία της αγέλης στη Μ. Βρετανία οφείλονται κατά κύριο λόγο στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έλαβαν 22 εκατ. άνθρωποι γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ