Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΚΕΕΕ: Οι μεγάλες αγωνίες των επιχειρήσεων για το 2024

ΚΕΕΕ: Οι μεγάλες αγωνίες των επιχειρήσεων για το 2024

Ελαφρά βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος εντοπίζει η 31η έκδοση της ετήσιας οικονομικής έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων από το ιστορικό χαμηλό των 12 προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με τις απαντήσεις από περισσότερους από 43.000 ευρωπαίους επιχειρηματίες. Ωστόσο, οι επίμονες προκλήσεις, όπως η προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών, το εργατικό κόστος και οι ελλείψεις σε ειδικευμένους εργαζόμενους υπονομεύουν τις προσδοκίες και συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα.

Μετά την απότομη πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που καταγράφηκε πέρυσι, οι συμμετέχοντες στην «Οικονομική Έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων 2024» (EES 2024) ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη δύσκολο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις εθνικές ενώσεις Επιμελητηρίων σε 27 χώρες, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι οριακά λιγότερο απαισιόδοξες για το επόμενο έτος όσον αφορά στις εγχώριες πωλήσεις, στις εξαγωγές, στην απασχόληση και στις επενδύσεις σε σύγκριση με 12 μήνες πριν. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, σηματοδοτούν ότι οι υψηλές τιμές για τον καταναλωτή και η χαμηλή ιδιωτική κατανάλωση επιβαρύνουν σημαντικά τις εγχώριες πωλήσεις. Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα επιτόκια αναμένεται να επιβαρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι επιχειρηματίες προσδιορίζουν την προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών ως την πιο πιεστική και επιτακτική πρόκληση για το 2024. Το αυξανόμενο εργατικό κόστος και οι ελλείψεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αναμένεται επίσης να παραμείνουν σημαντικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις το επόμενο έτος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης της EES 2024, ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, κ. Vladimír Dlouhý, ανέφερε: «Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να πατήσουν φρένο για πάρα πολύ καιρό και αυτό είναι εις βάρος της ανάκαμψης και της ανταγωνιστικότητάς μας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ πρέπει να τις βοηθήσουν να αλλάξουν ταχύτητα από την επιβίωση στην επιτυχία, αντί να περιορίζουν την ανάπτυξή τους με υπερβολικές ρυθμίσεις».

Βασικά μηνύματα πολιτικής της EES 2024:

–     Αντιμετώπιση με αυστηρότητα του αποθέματος και της ροής ρυθμιστικών απαιτήσεων που καταπνίγουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ.

–     Ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού με πρώτες ύλες ιδιαίτερης σημασίας για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

–     Ανάπτυξη και προσέλκυση ταλέντων και δεξιοτήτων για την προώθηση της διττής μετάβασης.

–     Δέσμευση σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των εναπομενόντων εμποδίων στην ενιαία αγορά για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ανάπτυξης και επενδύσεων.

–     Ευθυγράμμιση των ευρωπαϊκών ενεργειακών και βιομηχανικών στρατηγικών με τους κλιματικούς στόχους.

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο μετά τη σοβαρή κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα έχει επιστρέψει σε πορεία πραγματικής σύγκλισης. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα υπολείπονται σήμερα μόλις μία βαθμίδα από την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που σηματοδοτεί και επιβεβαιώνει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης – σε συνδυασμό με την εφαρμογή του πακέτου για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της Ελλάδας 2.0 και τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας – στηρίζουν την οικονομία, επαναφέροντας το ΑΕΠ στο προ της κρίσης COVID επίπεδο.

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε το 2022 κατά 5,9%, υπερβαίνοντας τα προ της πανδημίας επίπεδα, κυρίως λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και της σημαντικής επενδυτικής δραστηριότητας και των ισχυρών επιδόσεων του τουριστικού τομέα, παρά την οριακή μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών εν μέσω ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος μετά από 13 χρόνια με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με την Trading Economics, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο 2023 από 3 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η Ελλάδα συνεχίζει, σύμφωνα με την έρευνα, τις προσπάθειες για μια εξισορρόπηση των ελλειμάτων και ανάκαμψη μέσα στο 2024.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι τα ως άνω θετικά αποτελέσματα της έρευνας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μας κάνουν να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, χωρίς όμως να εφησυχάζουμε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ