Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚατά 1,55 φορές καλύφθηκε το ομόλογο της Intralot, στο 6% το επιτόκιο

Κατά 1,55 φορές καλύφθηκε το ομόλογο της Intralot, στο 6% το επιτόκιο

Κατά 1,55 φορές καλύφθηκε η πενταετής ομολογιακή έκδοση της Intralot που ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή, καθώς η εταιρεία ζητούσε 130 εκατ. ευρώ, ενώ προσφέρθηκαν από το επενδυτικό κοινό συνολικά 201,87 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο κάτω εύρος που είχε τεθεί, ήτοι στο 6%, ενώ το άνω εύρος ήταν στο 6,4%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εύρος, είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει έως σήμερα για ομολογιακή έκδοση που εισήχθη στο Χ.Α. στην αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος, κάτι που αποτέλεσε δέλεαρ για ισχυρή συμμετοχή επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 5.000 ιδιώτες επενδυτές υπέβαλαν προσφορές που έφτασαν τα 142 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές των θεσμικών ανήλθαν στα 60 εκατ. ευρώ.

Οι 130.000 ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έκαστη, κατανεμήθηκαν ως εξής: 100.000 ομολογίες (76,92% του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και 30.000 ομολογίες (23,08% του συνόλου) σε θεσμικούς επενδυτές.

Σημειώνεται πως μετά την έκδοση του ομολόγου που θα διευρύνει την επενδυτική βάση της εταιρείας θα ακολουθήσει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ ώστε συνδυαστικά, με ομόλογο και κοινοπρακτικό, η Intralot να αποπληρώσει εντελώς το ανεξόφλητο υπόλοιπο των 230 εκατ. ευρώ από παλιές ομολογίες, που λήγουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Διεθνής επέκταση

Η Intralot δραστηριοποιείται σε 39 αγορές σε πέντε ηπείρους, ενώ είναι μια από τις μόλις τρεις εταιρείες που καλύπτουν το σύνολο της αγοράς κρατικών λοταριών στις ΗΠΑ, περιοχής στην οποία ο Όμιλος εστιάζει στρατηγικά.

Παγκοσμίως, η εταιρεία διαθέτει 300.000 τερματικά, 186 κατοχυρωμένες πατέντες και περισσότερους από 1600 εργαζομένους διεθνώς. Διαχειρίζεται ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συμβολαίων και αδειών λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, με την πλειονότητα των εσόδων του να προέρχεται από τις ξένες αγορές.

Όπως τόνισε η διοίκηση της Intralot σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Τρίτη, η εταιρεία διατηρεί 14 ενεργές συμβάσεις στη Β. Αμερική (11 πολιτείες στις ΗΠΑ και μία στον Καναδά) και 36 συμβάσεις σε 27 αγορές στον υπόλοιπο κόσμο, σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Κροατία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Αργεντινή, κ.ά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα προσδοκώμενα έσοδα της εταιρείας από τα ήδη κλεισμένα συμβόλαια που έχει ανέρχονται στα 2 δισ. δολάρια. Κάποια εξ αυτών λήγουν το 2027, κάποια άλλα το 2033. Επίσης, τα στελέχη της Intralot αναφέρθηκαν στην ισχυρή μετοχική βάση της εταιρείας καθώς ο Σωκ. Κόκκαλης μαζί με τον όμιλο Intracom Holdings ελέγχουν το 54%, το 25% το έχουν επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ 20% είναι σε retail επενδυτές.

Η Αμερική

Κεντρικός στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης της Intralot παραμένει η αγορά της Αμερικής, η λοταρία της οποίας υπολογίζεται στα 108 δισ. δολάρια. Όμως, λόγω του κανονιστικού πλαισίου που δεν έχει εκσυγχρονιστεί, μόνο τα 7 δισ. δολάρια από αυτά, αφορούν στις ηλεκτρονικές λοταρίες, ενώ μόλις 11 Πολιτείες χρησιμοποιούν το e lottery. Η εκτίμηση των ανθρώπων της Intralot είναι πως αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, ενώ όποια Πολιτεία επιλέγει τις ηλεκτρονικές λοταρίες, ο τζίρος αυξάνεται κατακόρυφα.

Η εταιρεία, όπως τόνισε η διοίκηση, θα διεκδικήσει 12 – 13 συμβόλαια ανταγωνιστών εταιρειών τα οποία λήγουν μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης, διεκδικεί projects εποπτείας και ελέγχου μέσω συστημάτων που διαθέτει, ενώ έχει αναλάβει τέσσερα τέτοια έργα ανά την υφήλιο, σε Τζόρτζια και Οχάιο στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ