Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚαραμούζης - Latsco Family Office στήνουν Εθνικό πρωταθλητή στο Facility Management

Καραμούζης – Latsco Family Office στήνουν Εθνικό πρωταθλητή στο Facility Management

Τον πρώτο μεγάλο καθετοποιημένο όμιλο στον κλάδο του facility management (υπηρεσίες συντήρησης κτηρίων, οργανισμών, εμπορικών κέντρων, αεροδρομίων), δημιουργεί ο Νίκος Καραμούζης που συνεχίζει τις επενδύσεις μέσω του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap. Χθες ανακοινώθηκε ότι εξαγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό στην ESA Security Solutions, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία Security στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το SMERC, μέσω της θυγατρικής του Cordia, απέκτησε το 75% των μετοχών της ESA Security Solutions, το οποίο ανήκε στο Latsco Family Office, το οικογενειακό fund της κας Μαριάννας Λάτση. Βεβαίως, το fund της οικογένειας Λάτση δεν θα αποχωρήσει αλλά σε συνεργασία με το SMERC θα συνεχίσει να είναι ενεργός μέτοχος στην ESA και στο εγγύς μέλλον, θα γίνει και μέτοχος μειοψηφίας της Cordia μέσω ανταλλαγής μετοχών.

Η ESA Security Solutions, μετά την είσοδο του Latsco Family Office στο μετοχικό της κεφάλαιο το 2018, αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία στις επανδρωμένες φυλάξεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, σε ευρεία γκάμα εγκαταστάσεων ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος όπως επίσης και σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Κάνει κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί περί τους 3.000 υπάλληλους, γεγονός που την καθιστά έναν από τους είκοσι μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει συμβάλει καθοριστικά τα τελευταία χρόνια στον επαναπροσδιορισμό τόσο του επαγγέλματος όσο και των υπηρεσιών ασφαλείας στη χώρα, έχοντας εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες της.

Στόχος είναι οι υπηρεσίες Security της ESA να «κουμπώσουν» με τις υπηρεσίες της Cordia (πρώην Engie Hellas) και να δημιουργηθεί ένας πλήρως καθετοποιημένος όμιλος που θα παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης ακινήτων καθώς και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και λύσεων υψηλής τεχνολογίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η μακροχρόνια συμφωνία μετοχικής συνεργασίας μεταξύ του επενδυτικού ταμείου SMERC και του Latsco Family Office, με απώτερο στόχο τη δημιουργία του ισχυρότερου καθετοποιημένου ομίλου στην προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών και λύσεων διαχείρισης ακινήτων.

Επιδίωξη της μετοχικής συνεργασίας αποτελεί η αξιοποίηση των συνεργασιών και η εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος μεταξύ των δύο εταιρειών σε όλο το φάσμα της παροχής υπηρεσιών στους κλάδους φύλαξης και ασφάλειας, τεχνικής συντήρησης, καθαρισμού κτηρίων και υποδομών, καθώς και την παροχή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, φιλικών προς το περιβάλλον και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Οι νέοι μέτοχοι της ESA εμπιστεύονται και διατηρούν τη σημερινή ισχυρή διοικητική ομάδα της εταιρείας, ενώ συνδυαστικά με τις επόμενες εταιρείες που θα ενταχθούν στο σχήμα στο άμεσο μέλλον, στόχος είναι να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο συγκεκριμένο κλάδο.

Τεράστια περιθώρια η αγορά του facility management

Η συνολική αγορά Total Facility Management στην Ελλάδα προσεγγίζει το 1,3 δισ. σε επίπεδο τζίρου το χρόνο, έχοντας μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Ο ευρύτερος – αλλά εν πολλοίς ανώριμος ακόμη – κλάδος του facility management, έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, ενώ είναι μια κατακερματισμένη αγορά, που αποτελείται από πολλές μικρές εταιρείες. Η ελληνική αγορά του facility management αποτελεί μόλις το 0,8% του Α.Ε.Π. έναντι 2% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων (ΙFM) αποτελούν το 3% της ελληνικής αγοράς έναντι 12% παγκοσμίως.

Από το 1,3 δισ. ευρώ της αγοράς, οι υπηρεσίες καθαρισμού είναι η μεγαλύτερη κατηγορία με αξία 590 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες φύλαξης (Security) έρχονται δεύτερες με 430 εκατ. ευρώ, οι τεχνικές υπηρεσίες στην 3η θέση με 310 εκατ. ευρώ, ενώ 70 εκατ. ευρώ είναι λοιπές υπηρεσίες.

Ιστορικό και πελατολόγιο της ESA

Η ESA ξεκίνησε τη λειτουργία της τo 1991 ως Aspis Security και μετονομάστηκε σε ESA Security Solutions το 2015. Δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων επανδρωμένων φυλάξεων, εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφαλείας και ολιστικών λύσεων με την υποστήριξη εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας καθώς και κέντρο λήψης σημάτων.

Προσφάτως η εταιρεία ξεκίνησε την λειτουργία εξειδικευμένου κέντρου δια βίου μάθησης (ESA learning Center) παρέχοντας εξειδικευμένη εκπαίδευση στον ευρύτερο χώρο της ασφάλειας. Η ESA παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας σε ένα ευρύτατο φάσμα πελατών όπως η Fraport, o όμιλος Cosmote, τα ΕΛΠΕ, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, WIND, Lamda Development, Eldorado Gold, Eurobank, ΣΤΑΣΥ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, ANTENNA, Four Seasons, AVIS, Public,  Attica, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.α.

Η Cordia

Η Cordia (πρώην Engie Hellas) δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2000 στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων (facility management) και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους «παίκτες» της αγοράς. Προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών facility management και τεχνικής συντήρησης σε πολλές και σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στο τέλος του 2020 είχε κύκλο εργασιών 20,4 εκατ. ευρώ και περισσότερους από 200 εργαζόμενους. Οι κύριες δραστηριότητές της αφορούν στις ενεργειακές υπηρεσίες, στην τεχνική συντήρηση, στην ηλεκτροκίνηση, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, στις IoT λύσεις και στον καθαρισμό και τη φύλαξη κτιρίων μέσω συνδεόμενων ή συνεργαζόμενων εταιρειών.

Στο χαρτοφυλάκιο πελατών της περιλαμβάνονται μακροχρόνιες συνεργασίες που αφορούν στη συνολική διαχείριση και συντήρηση πολλών σημαντικών κτιριακών εγκαταστάσεων (one stop shop), όπως αυτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, το data center της Τράπεζας Πειραιώς κ.ά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ