Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚίνα: Ο πρόεδρος Σι θα επισκεφθεί το Βιετνάμ στις 12 και 13...

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι θα επισκεφθεί το Βιετνάμ στις 12 και 13 Δεκεμβρίου

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Βιετνάμ, καθώς η χώρα ενισχύει την οικονομική της συνεργασία με το Πεκίνο, ενώ παράλληλα προσεγγίζει τις ΗΠΑ. 

Η επίσημη επίσκεψη του Σι θα διαρκέσει από τις 12 ως τις 13 Δεκεμβρίου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Χούα Τσουνγίνγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. 

«Στη διάρκεια της επίσκεψης του Σι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν πώς να ενισχύσουν τις σχέσεις Κίνας- Βιετνάμ, θα επικεντρωθούν στην πολιτική ασφαλεια και τη ρεαλιστική συνεργασία», σημείωσε από την πλευρά του ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Τον Σεπτέμβριο είχε επισκεφθεί το Βιετνάμ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ είχε χαρακτηρίσει το ταξίδι του «ιστορικό». 

Με την ευκαιρία εκείνη το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, κυρίως στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα. Οι δύο χώρες σκοπεύουν να συνεργαστούν περισσότερο στο θέμα των ημιαγωγών, έναν από τα σημαντικότερα σημεία τριβής μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον. 

Από την πλευρά του ο Σι είχε επισκεφθεί το Βιετνάμ τον Νοέμβριο του 2017. Η χώρα έχει σημαδευτεί από τον σύντομο πόλεμο του 1979 με τον τεράστιο γείτονά της και μια σειρά περιστατικών στη μεθόριο. 

Το Ανόι εξάλλου έχει διαφωνίες με το Πεκίνο αναφορικά με τη Νότια Σινική Θάλασσα, μια τεράστια ζώνη ναυσιπλοΐας από όπου διέρχεται μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου. Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της θάλασσας αυτής, στην οποία έχουν διεκδικήσεις το Βιετνάμ, αλλά και οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ