Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚίνα για Γάζα: Το αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ θα κάνει την κατάσταση...

Κίνα για Γάζα: Το αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ θα κάνει την κατάσταση “ακόμα πιο επικίνδυνη”

Η Κίνα επέκρινε το αμερικανικό βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός στη Γάζα, μια εξέλιξη που σύμφωνα με το Πεκίνο θα κάνει την κατάσταση «ακόμα πιο επικίνδυνη» στον θύλακα.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής, έπειτα από θανατηφόρα ισραηλινά πλήγματα. Σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη της Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, απέναντι από τα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε την «άμεση ανθρωπιστική» κατάπαυση πυρός.

Βασικός υποστηρικτής του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι αυτό το ψήφισμα θα έθετε σε κίνδυνο τις εύθραυστες διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την περιοχή, για να επιτευχθεί ανακωχή που θα περιλαμβάνει νέα απελευθέρωση των ομήρων.

«Οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά από μόνες τους έθεσαν βέτο, κάνοντας την κατάσταση στη Γάζα ακόμα πιο επικίνδυνη. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές, μεταξύ των οποίων η Κίνα, έχουν εκφράσει την ισχυρή τους απογοήτευση και δυσαρέσκεια», δήλωσε σήμερα η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ενεργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να προωθήσει μια κατάπαυση πυρός και το τέλος των συγκρούσεων. Είναι μια ηθική υποχρέωση που δεν μπορεί να αναβληθεί», ανέφερε η ίδια σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ