Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚέρδη 7,25% το Μάρτιο στο Χρηματιστήριο – Οι λόγοι του ράλι

Κέρδη 7,25% το Μάρτιο στο Χρηματιστήριο – Οι λόγοι του ράλι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αυξημένοι τζίροι, ενδιαφέρον rotation μεταξύ τραπεζών και πραγματικής οικονομίας, ενδοσυνεδριακές διορθώσεις αλλά και διακράτηση όλων των κεκτημένων συνθέτουν την εικόνα της αγοράς το τελευταίο διάστημα, με το μήνα Μάρτιο να έχει μπει άκρως εντυπωσιακά, παρουσιάζοντας ισχυρή δυναμική.

Εξελίξεις όπως οι μετοχικές ανακατατάξεις στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και η νέα εποχή που διαμορφώνεται για την Ελλάκτωρ, η πολύ πετυχημένη έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές με υπερκάλυψη του ομολόγου κατά έξι φορές, τα καλά αποτελέσματα της Eurobank, η έγκριση έκδοσης ομολόγου της Motor Oil, τα ανθεκτικά μεγέθη της ElvalHalcor και ένα πλήθος διεργασιών, συνέθεσαν το κλίμα των ημερών.

Στις πρώτες δέκα συνεδριάσεις έως τώρα του Μαρτίου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 7,25%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενισχύεται κατά 8,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 15,84%. Και όλα αυτά, μολονότι ο Μάρτιος παραδοσιακά είναι πτωτικός καθώς τα τελευταία 22 χρόνια έχει 15 αρνητικά πρόσημα, όμως φέτος μάλλον αυτό δεν θα ισχύσει. Έτσι, ύστερα και από το +5,36% του Φεβρουαρίου, το ελληνικό χρηματιστήριο υποσκέλισε την πτώση από τη διόρθωση του Ιανουαρίου και πλέον έχει γυρίσει σε κέρδη από την αρχή του έτους, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 5,05%.

Το Χρηματιστήριο λοιπόν έχει αρχίσει και αντανακλά τις τεκτονικές αλλαγές που πραγματοποιούνται σε όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας το τελευταίο διάστημα, καθώς μέτοχοι, ιδιοκτήτες, fund και επιχειρηματίες «ζυγίζουν» τις εξελίξεις με γνώμονα την πανδημία αλλά και την επόμενη ημέρα που έρχεται.

Η αγορά βρίσκεται σε ένα πολύ γόνιμο στάδιο εξελίξεων και διεργασιών σε πληθώρα κλάδων, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά με τις ειδήσεις, τις εξελίξεις και τις μετοχικές ανακατατάξεις, με το ταμπλό να «καθρεφτίζει» την κινητικότητα, εν μέσω αυξημένων συναλλαγών. Την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 30% έναντι της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου.

Ειδικά στον ενεργειακό κλάδο και στον κλάδο των υποδομών, των κατασκευών και των logistics υπάρχει μια κοσμογονία διεργασιών, ενώ πολύ μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στον κλάδο της πληροφορικής με τους ομίλους να ετοιμάζονται για την ανάληψη των μεγάλων έργων μετασχηματισμού, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και τα τεχνικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά την τεχνική εικόνα, είναι σαφώς βελτιωμένη, μολονότι ύστερα από ένα τέτοιο ανοδικό σερί, κάθε διόρθωση – πέραν των ενδοσυνεδριακών αποφορτίσεων – είναι πιθανή. Θυμίζουμε ότι από τις 23 Φεβρουαρίου και έως την περασμένη Παρασκευή, σε 13 συνεδριάσεις, υπάρχουν μόνο δύο αρνητικά κλεισίματα και μάλιστα σε ποσοστό 0,24% και 0,03%! Είναι σαφές λοιπόν ότι περιθώρια διόρθωσης και αποφόρτισης υπάρχουν, καθώς σε κορυφαία χαρτιά της αγοράς, τόσο των τραπεζών όσο και του ευρύτερου Large Cap, τα κέρδη κυμαίνονται από 15% έως 22% το ίδιο διάστημα. Πάντως, το γεγονός ότι έχουν υπάρξει σε αρκετές συνεδριάσεις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, έχει βοηθήσει στη μερική αποσυμπίεση και στο μετριασμό των υπερβολών.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «οι βραχυπρόθεσμες τεχνικές υπερτιμήσεις υποδηλώνουν αύξηση της δυναμικής της τάσης χωρίς να αποτελούν απαραίτητα την έναρξη άμεσης διόρθωσης. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα στα κόκκινα το οποίο πιθανόν να αποτελούσε μια πιο ισχυρή ένδειξη διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις». Τέλος ο αναλυτής τονίζει πως «με την υπέρβαση των 830 μονάδων πιστοποιήθηκε η διαφυγή προς τις 911 μονάδες, επίπεδο το οποίο μεσοπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης μπορεί βάσιμα να δει».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ