Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚάθετη πτώση στις τιμές φυσικού αερίου - Πότε θα «φανεί» στο ρεύμα

Κάθετη πτώση στις τιμές φυσικού αερίου – Πότε θα «φανεί» στο ρεύμα

Κάτω από το φράγμα των 25 ευρώ/ MWh διαπραγματευτεί η τιμή φυσικού αερίου στον Ολλανδικό δείκτη TTF ωστόσο η ελληνική χονδρεμπορική αγορά παραμένει, παρά την πτώση, συγκριτικά με άλλους μήνες, με βάση τα στοιχεία που αναγράφει η ΡΑΑΕΥ, η  ακριβότερη σε σχέση με τις άλλες αγορές της Ευρώπη.

 Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο μήνα – όταν διαπραγματεύονταν τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου, η τιμή TTF είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα 3/4/23 στα 51,784 ευρώ/MWh για να κλείσει στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, στις 28/4/23 στα 38,538 ευρώ/MWh.

Στο ρεύμα, πάντως, σε μηνιαία βάση η χονδρική τιμή είναι λίγο πάνω από τα 105 ευρώ/MWh την ώρα που κράτη όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία έχουν αντίστοιχες τιμές στα 82,03 ευρώ/MWh, στα 78,01, στα 79.08, στα 92,35,

Κύρια αιτία για το φαινόμενο είναι το ότι οι μονάδες φυσικού αερίου τιμολογούν, μεταξύ άλλων και με βάση την τιμή TTF του προηγούμενου μήνα κι έτσι καθυστερεί η ενσωμάτωση των μειώσεων. Ωστόσο με δεδομένο ότι τον τρέχοντα μήνα που εκπνέει αύριο γίνεται προμήθεια για παραδόσεις Ιουνίου εκτιμάται ότι στη λιανική στα νέα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν στις 20/6 θα υπάρχει σαφής αποκλιμάκωση..

Σημαντική παράμετρο στις τιμές παίζουν βέβαια και οι ΑΠΕ καθώς περίπου 1 GW  νέων “πράσινων” υποδομών δίνει ρεύμα στο δίκτυο. έτσι μάλιστα εκτιμάται ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη στη ζήτηση. Βέβαια η τάση μείωσης στην κατανάλωση θέτει σε συναγερμό τους αρμόδιους φορείς και τους Διαχειριστές για το ενδεχόμενο να τεθεί και πάλι ζήτημα ευστάθειας λόγω υπερβολικής εισροής φορτίου στο σύστημα.  Έτσι έχει εκπονηθεί σχετικό πλάνο, όπως το Πάσχα, ώστε εάν χρειαστεί μια σειρά από μονάδες να τεθούν εκτός ώστε να μην υπάρξει “μπλακ άουτ”.

Αξίζει, να σημειωθεί, ότι την Κυριακή λόγω υπεπροσφοράς και χαμηλής κατανάλωσης, λόγω ανέμων και ηλιοφάνειας, καταγράφηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής αγοράς ενέργειας, μηδενική τιμή ρεύματος για έξι ώρες. Βέβαια για την ευσατάθει του συστήματος, ο Διαχειριστής έθεσε εκτός κάποιες μονάδες προκειμένου να μην προκληθεί μπλακ άουτ.

‘Ετσι, την Κυριακή, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 51 ευρώ/μεγαβατώρα. Χθες ανέβηκε στα 88 ευρώ και σήμερα επανήλθε στα επίπεδα που βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες, πάνω από τα 110 ευρώ. Όλα αυτά, βέβαια, με δεοδμένο και το ότι αναπτύσσονται οι ΑΠΕ θέτουν ένα θέμα ισορροπίας του συστήματος αλλά και βιωσιμότητας των επενδύσεων.

Βέβαια, η τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 111,25 ευρώ/MWh, μετά από μία άνοδο κατά 25,9%, σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας. Είναι, δε, και πάλι η υψηλότερη στην Ευρώπη. 

Στο ελληνικό ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα κυριαρχεί το φυσικό αέριο με μερίδιο 33,5%, ακολουθούμενο από τις ΑΠΕ με μερίδιο 28,1%, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη σχεδόν μηδενίζεται, καθώς έπεσε στο 0,8% και τα υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν 6,5%. Οι εισαγωγές καλύπτουν το 27,1%, ενώ ελάχιστες είναι οι εξαγωγές, μόλις 0,6%, αφού οι υψηλές εγχώριες τιμές στη χονδρική αγορά προσελκύουν αυτόματα τις φθηνότερες εισροές ηλεκτρικής ενέργειας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποτρέπουν τις εξαγωγές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ