Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΙ. Κεφαλογιάννης: Προμετωπίδα της Εθνικής Άμυνας ο Έβρος και τα νησιά του...

Ι. Κεφαλογιάννης: Προμετωπίδα της Εθνικής Άμυνας ο Έβρος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Ο Έβρος, μαζί με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποτελούν την προμετωπίδα της Εθνικής ‘Αμυνας της πατρίδας μας. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Δέλτα Τηλεόραση.

Το υπουργείο Ενικής ‘Αμυνας, είπε, «θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των στελεχών που υπηρετούν κυρίως στις ακριτικές περιοχές. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε ζητήματα προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας».

«Η ετοιμότητα, το ηθικό και ο επαγγελματισμός των γυναικών και των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι παραδειγματικός. Τα φυλάκια και οι Μονάδες είναι απόλυτα εξοπλισμένες και αναβαθμισμένες» πρόσθεσε.

Βασική προτεραιότητα, συνέχισε, «αποτελεί η ενίσχυση του ανθρώπινου παράγοντα. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες οι οποίες σκοπό έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των στελεχών μας».

«Η πρώτη φάση», εξήγησε, «ξεκινάει τους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2027. Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του μεγαλύτερου οικιστικού προγράμματος στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για την εθελοντική στράτευση γυναικών, ανέφερε ότι σε μια πρώτη φάση «σκεπτόμαστε να αξιοποιήσουμε εθελοντικά τις ικανότητες, τις γνώσεις και τα προσόντα που διαθέτουν πάρα πολλές από τις συμπολίτισσές μας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Δηλαδή», επισήμανε, «να μπορούν εθελοντικά να προσέρχονται στο στρατό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κυρίως σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, τα οποία είναι χρήσιμα και στα οποία θα εξειδικευτούν».

Για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, υπογράμμισε ότι στόχευση του υπουργείου «αποτελεί η αύξηση της μαχητικής ικανότητας των νέων που υπηρετούν στο στράτευμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «εξετάζονται δυο κατευθύνσεις» είπε και συμπλήρωσε: Το αμιγώς στρατιωτικό σκέλος, το λεγόμενο «φιλανδικό μοντέλο», που μετατρέπει τον πολίτη σε οπλίτη, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα από μια στοχευμένη εκπαίδευση.

«Η δεύτερη κατεύθυνση, για να γίνει η θητεία πιο ελκυστική, είναι ότι σκοπεύουμε να παρέχουμε μια σειρά από δεξιότητες, οι οποίες θα είναι πιστοποιημένες μέσα από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με παροχή πιστοποιητικού για χρήση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα» ανέφερε.

Για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, είπε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι το τελευταίο διάστημα, ίσως και λόγω των διδαγμάτων του πολέμου στην Ουκρανία, αντιλήφθηκαν ότι η άμυνα επιβάλλεται να αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς τομείς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Στην επόμενη προγραμματική περίοδο προβλέπονται αυξημένα κονδύλια στην άμυνα, επομένως μέσα από αυτή τη διαδικασία η χώρα μας θα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη» κατέληξε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ