Tο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα το έχουμε αφήσει πίσω μας με μια σειρά μη οργανικών ενεργειών που έγιναν (πωλήσεις, τιτλοποιήσεις κυρίως τα τελευταία 3 χρόνια και με τη βοήθεια του «Ηρακλή») αλλά και οργανικών ενεργειών όπως οι ρυθμίσεις, τόνισε η γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Φωτεινή Ιωάννου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο FIN Forum.
Στην κορύφωση της κρίσης το 2015 είχαμε φτάσει ως σύστημα να έχουμε 115-120 δισ. ευρώ ΜΕΔ, ενώ η χρονιά φέτος θα κλείσει κοντά στα 15 δισ. ευρώ σύνολο ΜΕΔ, είπε η κ. Ιωάννου.
H κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο τοπίο για την επόμενη ημέρα στο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων επισημαίνοντας ότι θα είναι σίγουρα διαφορετικό και θα υπάρχουν τέσσερις παράμετροι που θα παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του.
Όπως είπε:
– Η πρώτη παράμετρος σχετίζεται με κάτι που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε όπως η γεωπολιτική κρίση: η αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση του κόστους ενέργειας, οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουμε στην ανάπτυξη από όλα αυτά και πως αυτά θα πλήξουν ενδεχομένως το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και αν αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Δεν έχουμε καμία ανησυχητική πρώιμη ένδειξη αλλά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.
– Η δεύτερη παράμετρος αφορά στο τέλος των προγραμμάτων στήριξης. Μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 1» έχουν λάβει στήριξη 82.000 δανειολήπτες με δάνεια 6 δισ. ευρώ και μέσω του «Γέφυρα 2», 13.000 δανειολήπτες με συνολικά 5,4 δισ. ευρώ δάνεια. Μένει να δούμε πως θα συμπεριφερθούν μετά το α’ τρίμηνο του 2022. Δεν έχουμε καμία πρώιμη ένδειξη προς το παρόν που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα έχουμε νέες ροές ΜΕΔ αλλά χρειάζεται στενή παρακολούθηση.
– Η τρίτη παράμετρος σχετίζεται με την πλήρη έναρξη του νέου πτωχευτικού. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουμε 48.000 ενεργές αιτήσεις (42.000 αιτήσεις από ιδιώτες με συνολικές οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο σχεδόν 16 δισ. ευρώ). Αιτήσεις που πρέπει να επεξεργαστούμε και να βρούμε λύσεις. Έχουμε τον φορέα ανάκτησης ακινήτων που πρέπει να δούμε πως και ποτέ θα λειτουργήσει.
– Η πιο ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι η δευτερογενής αγορά των ΜΕΔ, οι συσχετισμοί της αγοράς και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από αυτή την αγορά για το τραπεζικό σύστημα. Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών έχει προς το παρόν οδηγήσει στη μεταβίβαση των ΜΕΔ από τις τράπεζες σε επενδυτές και servicers.
Η υλοποίηση των σχετικών επιχειρηματικών σχεδίων από τους servicers θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την Τράπεζα σε δύο πυλώνες: Μέσα από την αποθεραπεία των ίδιων των δανείων ως αποτέλεσμα της ενεργητικής διαχείρισης που θα γίνει (reperforming portfolio) και μέσα από την χρηματοδότηση των ακινήτων που θα αλλάξουν χέρια.