*Σε αναμονή οι επενδυτές στην Wall Street, καθώς αναμένονται οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Fed. Τελευταίος θα μιλήσει ο Τζερόμ Πάουελ, χθες την αυλαία άνοιξε ο Οστιν Γκούλσμπυ (εκ των μελών) σημειώνοντας (CNBC) πως περιμένει “πολλές περισσότερες περικοπές επιτοκίων την επόμενη χρονιά”. Ξαναθυμίζω, στις 5 Νοεμβρίου οι εκλογές στις ΗΠΑ, στις 6-7 η συνεδρίαση της Fed. Αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον…
*Γλύτωσε το “ναυάγιο” το SPD στο Βρανδεμβούργο αλλά ο τοπικός επικεφαλής Ντίτερ Γουιόντκε είχε απαγορεύσει στον Ολαφ Σολτς να βρεθεί στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ( ! )-τόσο…δημοφιλής ο καγκελάριος σε σημείο που θεωρείται persona non grata στην πολιτεία που είναι η κατοικία του. Πιθανό (σύμφωνα με την FAZ) το ενδεχόμενο σχηματισμού τοπικής κυβέρνησης SPD&BSW. Στο 13,5% το ποσοστό της ex Die Linke. Σημεία των καιρών, δεν περνούν το όριο του 5% οι Grunen, εξαϋλώθηκαν οι FDP. Το τελευταίο έχει ενδιαφέρον καθώς ο Κρίστιαν Λίντνερ προέρχεται από το FDP που συνεδριάζει για να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να συμμετέχει στην 3κομματική κυβέρνηση. Ένας μύλος η πολιτική σκηνή στην Γερμανία-αποτύπωμα και της επιχειρηματικής-οικονομικής.
*Ενδεικτική της κατάστασης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η κίνηση της UniCredit να αυξήσει το 9% του μ.κ της Commerzbank στο 21% κόντρα στην αντίθεση Βερολίνου, Deutsche Bank. Σύμφωνα με τον Ολαφ Σολτς, η ενέργεια των Ιταλών συνιστά εχθρική πράξη. Καλά να το δούμε και αυτό, τον Andrea Orcel να προχωρά σε Hostile Take Over της Commerzbank. Γλέντια…εάν οι Μιλανέζοι κάνουν hostile acquisition of shares της γερμανικής τράπεζας. Γνωστός για τις sharky τακτικές του γεννημένου στην Ρώμη μεγαλοτραπεζίτη. Και περιορίζω το trollάρισμα εδώ, αν και…
*Στα καθ’ ημάς: διαβάζω (Χαμαιλέων/euro2day) πως “…πρόβλημα αρχίζουν να συνιστούν όμως και οι ρωγμές στη «μιντιακή» κυριαρχία της κυβέρνησης. Μετά την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία εμφανώς έχει αποστασιοποιηθεί πλέον από το κυβερνητικό αφήγημα, τεταμένες λένε οι πληροφορίες είναι οι σχέσεις και με την οικογένεια Βαρδινογιάννη…”. Talk of the town, δεν χρειάζονται περισσότερα.
*“Πρώτη” για την Τράπεζα Κύπρου χθες. Μετά από 7 χρόνια επιστροφή στο ΧΑ, για προφανείς λόγους. Δεδομένη η πρόθεση συγκεκριμένων 3-4 funds ισχυρών μετόχων μειοψηφίας να μειώσουν τη συμμετοχή τους ή και να απο-επενδύσουν εντελώς. Προφανώς επιδίωξη τους να γίνει σε όσο το δυνατόν καλύτερες για αυτά/υψηλότερες τιμές. Ένα καθολικό dilution είχε γίνει σε βάρος των παλαιών μετόχων, της παλαιάς Κύπρου. Στα 5 ευρώ χθες η μετοχή (κωδικός BOCHGR) με άνοδο 4,60% και συναλλαγές 458 χιλ. μτχ. Σημειωτέον πως έχει προηγηθεί ισχυρή άνοδος για τη μετοχή, όπερ…Πάντως, ειδικός διαπραγματευτής έχει αναλάβει η Euroxx.
*Θα πάω στα πιο safe- πολύ πιο…- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στα 17,52 ευρώ με άνοδο 1,74% και συναλλαγές 99,3 χιλ. τμχ. Ο Όμιλος έχει μπροστά (μέχρι τέλος 2024) κατ’ αρχήν την παραλαβή της “Αττικής Οδού”-στις 6 Οκτωβρίου- και την δημόσια πρόταση για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που αναμένεται να αποδώσει περί το ένα ( 1 ) δισ ευρώ στους μετόχους της. Αργά ή γρηγορότερα τα non core assets της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που δεν συνάδουν με το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Masdar θα περάσουν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Και κάποια στιγμή η πλευρά Περιστέρη θα εξετάσει σοβαρά την αυτόνομη εισαγωγή στο ΧΑ της θυγατρικής “Παραχωρήσεων”. Με τέτοιο portfolio συμβάσεων, αλλά ένα-ένα.
*Σήμερα το πρωί η πρώτη επίσημη δημοσιογραφική ξενάγηση στις νέες εγκαταστάσεις συντήρησης και εκπαίδευσης της Aegean. Αναφορικά με την χρηματιστηριακή καχεξία της μετοχής η DeA παρέπεμπε πρόσφατα στην γενικότερη short τάση για μετοχές αεροπορικών εταιρειών σε Ευρώπη και (κυρίως) ΗΠΑ. Σημειώναμε, τότε, πως η Aegean πηγαίνει- συγκριτικά πάντα- καλύτερα απ’ ότι η Lufthansa/Swiss, Air France/KLM e.t.c. Προς επίρρωση, αναλύσεις επενδυτικών οίκων για την “στοχοθέτηση” της Wizz Air από short παίκτες. Συγκεκριμένα, τα υψηλά χρέη και τα προβλήματα με τους κινητήρες των αεροσκαφών Airbus στο στόχαστρο όσων ποντάρουν σε πτώση. Η Wizz Air είναι φορτωμένη με πολύ περισσότερα χρέη από τους ανταγωνιστές της, έχει πληγεί από το πρόβλημα στους κινητήρες στα αεροπλάνα Airbus που χρησιμοποιεί ο αερομεταφορέας με έδρα τη Βουδαπέστη, ενώ πετά κυρίως από και προς την ανατολική Ευρώπη, φέρνοντάς την κοντά στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία. Η μετοχή, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Λονδίνο, έχει ήδη υποχωρήσει 41% φέτος. Γιατί αναφέρομαι στην Wizz Air; επειδή το καθαρό χρέος της είναι ίσο με 4,6 φορές τα ετήσια κέρδη της. Για αυτό-συγκρίνοντας την με την Volotea- εκτιμώ πως ο Ευτύχης Βασιλάκης έκανε μία πολύ έξυπνη κίνηση με την απόκτηση (κατ’ αρχήν) του 13% της low cost αεροπορικής. Με ρίσκο κεφαλαίου 25 εκατ. Εάν του βγει- το πιθανότερο- τότε…
*Στα 7,50 ευρώ με συν 4,46% η μετοχή της Εθνικής. Θυμάμαι ένα φεγγάρι που κάποιοι…ειδικοί είχαν φαγωθεί να “φάνε” τον Παύλο Μυλωνά. Μάλιστα αναφέρονταν στους υποψήφιους διαδόχους του. Λίγη υπομονή, ακολουθεί “πακέτο” εκπλήξεων.
*Όσοι είχαν την συνήθως απαιτούμενη υπομονή με την Metlen “καβάλησαν” τα 35 ευρώ.
*Lamda Development, με νέα άνοδο στα 7,46 ευρώ και συνολικά 12% από τότε που η Zerko απέκτησε το 2% του μ.κ. Πλέον η εταιρεία συμφερόντων Προκοπίου “γράφει” υπεραξία 0,36 ευρώ/μτχ. Όχι άσχημα.
*ΟΤΕ, με νέα άνοδο στα 15,60 ευρώ- νέο υψηλό- και 15% απ΄ όταν ανέλαβε ο Κώστας Νεμπής. Είδα και αλλού για Νεμπής Effect, μ’ αρέσει, μας διαβάζουν.
*Ήταν (και είναι) το fintech που δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στην Profile. Να μην επαναλαμβάνεται η DeA για τον “παλαιό” Χαράλαμπο (Μπάμπη) Στασινόπουλο, αλλά αποτίμηση μόλις 133,2 εκατ. όταν λ.χ. η DotSoft έχει 42,1 εκατ. Κάτι δεν μου “κολλάει”.
*Στην Intracom Holdings πέρασε το πακέτο για 14,17 εκατ. μετοχές της Intralot, στα 11,2 ευρώ, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας, τόσο της εισηγμένης όσο και του βασικού μετόχου, να στηριχθεί η μετοχή. Χρηματιστές θεωρούν πως ο Σωκράτης Κόκκαλης εμπιστεύεται την Intralot και τις προοπτικές που διανοίγονται, γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα, είτε προσωπικά είτε μέσω της Intracom, ενισχύει τη θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Intralot. Η συναλλαγή έγινε με μικρό premium 0,046 ευρώ ανά μετοχή, αντιστοιχεί περίπου στο 2% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι τιμήματος 17,01 εκατ. ευρώ.
*Εκτενές ρεπορτάζ της “Καθημερινής” για τις τελευταίες εξελίξεις με τον Κέκροπα. Η εισηγμένη δικαιώθηκε δικαστικά, αλλά Δήμος Ψυχικού και συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών όμορων με την επίμαχη περιοχή ξανά προσφεύγουν νομικά. Πλέον η υπόθεση έχει ξεπεράσει, κατά πολύ, την διάρκεια και του…Τρωϊκού Πολέμου.