Η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ιταλία προχωρά με γοργούς ρυθμούς της τάξεως των 500.000 ανθρώπων καθημερινά, με το 40% του συνολικού πληθυσμού άνω των 12 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, οι αριθμός των θανάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, και οι ειδικοί μιλούν για περιπτώσεις που στην πλειοψηφία τους συνδέονται με τους ανεμβολίαστους, ενώ η τάση των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερά κάτω του 1% εδώ και αρκετές ημέρες.
Πρέπει όμως να τονιστεί πως ανησυχεί η έξαρση του στελέχους Δ, του οποίου η διάδοση ανέρχεται στο 23% σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις σε όλη την επικράτεια, ενώ πρίν από μόλις λίγες εβδομάδες ήταν στο 1%. Η συμβολή των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών σίγουρα περιορίζει σημαντικά την έξαρση του κορονοϊού, και γι’αυτό υπάρχει ανησυχία για το φθινόπωρο και ειδικά για την επιστροφή στα θρανία και την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ο Επίτροπος για την υγειονομική κρίση, στρατηγός κ. Francesco Figliuolo, εργάζεται πυρετωδώς με τις περιφέρειες ώστε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στο ακαδημαϊκό και σχολικό προσωπικό. Το πρόβλημα τίθεται κυρίως για την Σικελία, την Καλαβρία και την αυτόνομη επαρχία του Μπολτσάνο, όπου οι εμβολιασμένοι σε αυτήν την κατηγορία είναι μόνο δύο στους τρεις, ενώ σε άλλες 5 περιφέρειες το ποσοστό του εμβολιασμένου σχολικού προσωπικού παραμένει κάτω του 80% του συνόλου.
Αυτή την στιγμή 215 χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, και ο στόχος είναι να καλυφθούν τουλάχιστον 180-190 χιλιάδες μέχρι την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Το δεδομένο το οποίο έχει ενδιαφέρον είναι πως τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η κατηγορία του σχολικού προσωπικού είχε μια κυριολεκτικά προνομιακή λωρίδα στην πρόσβαση στα εμβόλια, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπήρξε η αναμενόμενη έλξη και έτσι φαίνεται οι εκπαιδευτικοί να έλαβαν μέρος στην εκστρατεία σε χαμηλότερο ποσοστό από το αναμενόμενο.
Ο στόχος του στρατηγού Figliuolo είναι να μπει η λέξη ‘τέλος’ στην εξ αποστάσεως μάθηση όσο περισσότερο γίνεται και να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των μαθητών ηλικίας 12 έως 18 ετών με το εμβόλιο Pfizer, το μόνο που ο ΕΟΦ ενέκρινε για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα. Η εμβολιαστική κάλυψη του εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μέχρι τις αρχές του σχολικού έτους, και πόσο μάλλον μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ορόσημο που ο Figliuolo έθεσε για την επίτευξη του στόχου της ανοσίας της αγέλης (δηλαδή το 80% του εμβολιασμένου πληθυσμού).
Η Κυβέρνηση ρίχνει την καυτή πατάτα στις περιφέρειες. Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera, στην περιφέρεια της Λιγουρίας, για παράδειγμα, μόνο το 37% των καθηγητών έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού, ενώ το ποσοστό για τις άλλες περιφέρειες είναι μεταξύ του 50 και 70%.
Ο λόγος αυτού του χάους σχετίζεται με την διαχείριση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Για την κατηγορία των εκπαιδευτικών είχε ανατεθεί από τις αρχές του 2021 το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως θυμόμαστε, στο εν λόγω μείγμα μπήκε ‘χειρόφρενο’ στην χρήση του σε ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών – οι οποίες όμως αποτελούν περισσότερο από το 85% του σχολικού προσωπικού που βρίσκεται εν ενεργεία. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στον εμβολιασμό mix & match που προβλέπει την κάλυψη αυτού του κενού με εμβόλιο mRNA. Γι’ αυτό υπάρχει φόβος εξάρσεων του στελέχους Δ στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και με την πρώτη σημαντική πτώση των θερμοκρασιών.
Αυτό το ενδεχόμενο ανησυχεί τόσο πολύ τις αρχές που μάλιστα υπάρχουν ορισμένες περιοχές, όπως το Βένετο, οι οποίες σκέφτονται το σενάριο μεταφοράς της ημερομηνίας έναρξης της σχολικής χρονιάς προκειμένου να ολοκληρωθεί πρώτα η εμβολιαστική καμπάνια.
Υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο το οποίο προκαλεί ανησυχία: o εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα έλξης μιας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού που αντιστοιχεί στον υπέρογκο αριθμό των 2.5 εκατομμύρια κατοίκων οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ για να εγγραφούν (ψηφιακός αναλφαβητισμός) ή απλά δεν έχουν συγγενείς που να μπορούν να τους βοηθήσουν.
Ο εμβολιασμός, υπενθυμίζουμε, δεν είναι υποχρεωτικός στην Ιταλία. Έτσι λοιπόν οι Ιταλικές αρχές σκέφτονται μεθόδους για το πως μπορούν να παροτρύνουν και να πληροφορήσουν την εν λόγω ηλικιακή ομάδα. Γίνεται λόγος αυτές τις μέρες για μια εντονότερη χρήση κινητών task force σε κατ’ οίκον βοήθεια ακόμη και σε χωριά, όπως παράλληλα στην δραστηριοποίηση των οικογενειακών γιατρών για ενδελεχή πληροφόρηση και για εμβολιασμό. Δράσεις οι οποίες ήδη πραγματοποιούνται επιτυχώς, αλλά με αρκετά αργούς ρυθμούς.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr