Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΙσχυρό “μπόνους” για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων

Ισχυρό “μπόνους” για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων

Με στόχο τον περιορισμό της ¨μαύρης” οικονομίας στις ανακαινίσεις αλλά και την τόνωση της προσπάθειας για ενεργειακές αναβαθμίσεις, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προβλέπει εκπτώσεις φόρου έως 3.200 ευρώ και για πέντε χρόνια για δαπάνες επισκευής ή ανακαίνισης κτιρίων.
Μάλιστα, στην πρόβλεψη συτή εντάσσονται πέρα από τις δαπάνες για εργασίας και οι ανάλογες για την προμήθεια υλικών, ενώ  επεκτείνεται το χρονικό περιθώρειο, (σε 5 από 4 έτη,  όπου μπορεί ο φορολογουμένους να διεκδικήσει εκπτώσεις φόρου από το  εισόδημα. 

Την ίδια στιγμή καταργείται ο υφιστάμενος περιορισμός με το όριο του 40% στο ποσό της έκπτωσης ενώ στις δαπάνες  θα μπορούν να συμπεριληφθούν και οι αγορές υλικών (εκτός δηλαδή των εξόδων για την εργασία) με ανώτατο όριο τα 16.000 ευρώ. Ειδικότερα το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που δικαιούται ο ιδιοκτήτης σε κάθε ένα από τα 5 έτη θα φθάνει τα 3.200 ευρώ (το 1/5 των 16.000 ευρώ).

Ωστόσο ένας φορολογούμενος για να κερδίσει όλο το ποσό της έκπτωσης θα πρέπει το ετήσιο εισόδημα του να είναι πάνω από 21.000 ευρώ διαφορετικά η ωφέλεια περιορίζεται ή χάνεται για μικρότερα εισοδήματα που καταβάλουν λιγότερο ή καθόλου φόρο. Με το παλιό σύστημα το ανώτατο συνολικό όριο δαπανών ήταν 16.000 ευρώ και το μέγιστο ποσό έκπτωσης 6.400 ευρώ (40% των 16.000 ευρώ). Έτσι το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που δικαιούνταν ο ιδιοκτήτης σε κάθε ένα από τα 4 έτη ήταν 1.600 ευρώ (το 1/4 των 6.400 ευρώ).

Τονίζεται ότι για να ισχύσει η έκπτωση πρέπει να υπάρχει η απόδειξη των δαπανών (για  εργασία και υλικά) με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Ως  δαπάνες λήψης υπηρεσιών οι οποίες θα αναγνωρίζονται από την Εφορία είναι:

– Ενεργειακές, π.χ. τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης κ.λπ.

–  Λειτουργικές – αισθητικές, π.χ. τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης, ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, συντήρηση/επισκευή στέγης, επισκευή τοιχοποιίας/χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων, τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ