Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΙσχυρές προοπτικές προσλήψεων στην ελληνική αγορά πληροφορικής

Ισχυρές προοπτικές προσλήψεων στην ελληνική αγορά πληροφορικής

Ισχυρές προοπτικές προσλήψεων – και – για το 2o τρίμηνο του 2023 παρουσιάζει ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα. Το ΙΤ, μάλιστα, αναμένεται να καταγράψει αύξηση προσλήψεων κατά 6% το εξεταζόμενο διάστημα σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Συνολικά, οι Έλληνες υπεύθυνοι προσλήψεων αναμένουν ένα βελτιωμένο περιβάλλον απασχόλησης σε 8 από τους 9 τομείς το ερχόμενο τρίμηνο. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων στην Ελλάδα καταγράφεται στον τομέα των Χρηματοοικονομικών & Κτηματομεσιτικών.

Σε αυτόν τον τομέα, οι προοπτικές απασχόλησης φτάνουν στο 21%, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% συγκριτικά με το 1ο τρίμηνο και 27% από το αντίστοιχο περσινό. Η Ελλάδα τοποθετείται στην 8η θέση παγκοσμίως για την τριμηνιαία άνοδο του τομέα “Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά” ξεπερνώντας κατά 13% τη μέση τριμηνιαία αύξηση των συνολικά 41 χωρών.

Επίσης, ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι “Υπηρεσίες Επικοινωνίας” με άνοδο κατά 19% συγκριτικά με το 1ο τρίμηνο του 2023. Ο τομέας με τη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο είναι οι “Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα & Αυτοκινητοβιομηχανία” με μεταβολή 30%.

Στο 7% οι προοπτικές απασχόλησης

Σύμφωνα με την έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup (Απρίλιος-Ιούνιος), οι Έλληνες υπεύθυνοι προσλήψεων παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2ο τρίμηνο του 2023, δηλώνοντας ότι δεν αναμένουν διαφοροποίηση στις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης οι οποίες “κλειδώνουν” στο 7%.

Ωστόσο, θετικό σημάδι αποτελεί ότι αφενός οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται αυξημένες κατά 10% έναντι του 2ου τριμήνου του 2022 και αφετέρου ότι η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην περιοχή ΕΜΕΑ για την αύξηση της χώρας σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τη μέση αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κατά 14%.

Επιπλέον, το 30% των 510 Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 49% δεν αναμένει κάποια αλλαγή, ενώ το 17% προβλέπει μείωση.

Πιο αισιόδοξες

Στο μεταξύ, η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια σε επίπεδο προσλήψεων στη χώρα είναι η “Υπόλοιπη Ελλάδα”, με αύξηση 9% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και 2% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023.

Επιπλέον, όσον αφορά το μέγεθος των επιχειρήσεων, οι Έλληνες εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι με δείκτη προσλήψεων 13, αν και οι προθέσεις προσλήψεων μειώθηκαν κατά 7% σε αυτό το μέγεθος οργανισμών συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακόμη, οι προθέσεις στις μεσαίες επιχειρήσεις (με 50-249 εργαζόμενους) έχουν αυξηθεί κατά 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2ο τρίμηνο του 2023, οι εργοδότες αναμένουν να αυξήσουν τα επίπεδα προσωπικού με τον ίδιο ρυθμό, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο, με βάση τις εποχικά προσαρμοσμένες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (ΝΕΟ) που παρέμειναν στο 23%.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το 2ο τρίμηνο του 2023 προβλέπονται στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής: Παναμάς (41), Κόστα Ρίκα (38) και Γουατεμάλα (38).

Οι προσδοκίες προσλήψεων παραμένουν οι χαμηλότερες, αν και σταθερές στην περιοχή ΕΜΕΑ (18). Η Ουγγαρία καταγράφει τον πιο αδύναμο δείκτη ΝΕΟ (2), ενώ η Νορβηγία (30) αποτυπώνει τις υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων στην περιοχή, μαζί με την Ολλανδία (30) και την Ελβετία (30).

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ