Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΙνδία: Πύλη ενέργειας, εμπορίου και τουρισμού στην ΝΑ Ευρώπη η Ελλάδα

Ινδία: Πύλη ενέργειας, εμπορίου και τουρισμού στην ΝΑ Ευρώπη η Ελλάδα

Στην ενίσχυση των στρατηγικών διμερών σχέσεων σε κλάδους, όπως  όπως το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωργία και η ενέργεια αναφέρθηκε ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών Kώστας Φραγκοφγιάννης, μιλώντας, στο Ελληνοινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Βομβάη. 

“Για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα των χωρών μας για αμοιβαίο όφελος. Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν σαφώς μεγάλες δυνατότητες και ήδη ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε σημαντικά το 2022 , φτάνοντας στο 1,32 δισ. €” ανέφερε και προσέθεσε:

Η ενέργεια

“Στον δυναμικό ενεργειακό τομέα , και οι δύο χώρες μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρωτίστως στη διαφοροποίηση των πηγών , των διαδρομών και των προμηθειών, καθώς και στην ανάπτυξη περιφερειακών διασυνδέσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας. Η Ελλάδα στοχεύει να εδραιωθεί ως αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη , λειτουργώντας ως πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου. Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σημαντικοί ενεργειακοί διάδρομοι, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Με το φυσικό αέριο να ρέει από το βορρά προς το νότο και αντίστροφα, θα διασφαλιστεί η ενεργειακή σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Επιπλέον, η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει κόμβος για τη μετάδοση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη. Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, προωθούμε στρατηγικές διεθνείς διασυνδέσεις με χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. 

Το 2022 , η Ελλάδα κατέλαβε την 7η θέση παγκοσμίως ως προς την αξιοποίηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του εθνικού στόχου να παράγει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2027 . Η ταχεία πρόοδος στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η σταδιακή ενσωμάτωση της αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα παρουσιάζουν πολυάριθμες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Οι πράσινες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισ.  έως το 2030 μέσω της υλοποίησης 21 δράσεων του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης.

Το φιλόδοξο σχέδιο

Να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο και της Ελλάδας είναι ένα φιλόδοξο πλάνο για την ενεργειακή σύνδεση Ινδίας – Ευρώπης, με κομβικό ρόλο το όλο εγχείρημα κρατών της Μέσης Ανατολής. Βέβαια, όπως καταδεικνύει και η γεωγραφία η Ελλάδα, λόγω  και της ισχυρής παρουσίας της στις θάλασσες, με τον ελληνόκτητο στόλο, δυνητικά, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην όλη αυτή προσπάθεια, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι στα σπάργανα.

Σημειώνεται ότι  διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, (IMEC) που συμφωνήθηκε και με την συγκατάνευση των ΗΠΑ και του Προέδρου Μπάιντεν στο περιθώριο της G20 και αφορά  σιδηροδρομικές γραμμές, θαλάσσιες συνδέσεις και μεταφορά τεραστίων ποσοτήτων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου στην Δύση. Μάλιστα, με βάση, αναλυτές, φιλοδοξεί να αποτελέσει τομή για την παγκόσμια οικονομία και γεωπολιτική, καθώς μπαίνει “απέναντι” στον κινεζικό διάδρομο «One Belt one Road», από τον οποίο αποχώρησε πρόσφατα η Ιταλία, διόλου τυχαία, όπως δείχνει η σύνθεση όσων υπέγραψαν το μνημόνιο στην G20.

Οι ευκαιρίες

Επίσης, με βάση τον ΥΦΥΠΕΞ, “η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας παρέχει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών ευκαιριών, τοποθετώντας τη χώρα μας ως κρίσιμη πύλη προς τις αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θεωρείται ως ένας ιδανικός κόμβος μεταφορών για τομείς όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, τα logistics, ο τουρισμός, η ενέργεια και η πληροφορική”.

“Η Ελλάδα προοδεύει με μεταρρυθμίσεις και φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές , καθιερώνοντας τον εαυτό της ως έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτό είναι εμφανές στη σταθερή άνοδο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) και στο διαμέτρημα των εταιρειών που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Google, Microsoft, Amazon, JP Morgan, Pfizer και Mondalez, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, για να ευδοκιμήσουν οι συνεργασίες και οι επενδύσεις, ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον , καθώς και η καλή θέληση και η ανθεκτικότητα , είναι απαραίτητα. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι χώρες μας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, απευθύνω ένα επίσημο κάλεσμα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ινδίας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα. Υπάρχουν ευκαιρίες που περιμένουν να εξερευνηθούν.

Είμαι βέβαιος ότι θα βρείτε κατάλληλους συνεργάτες και με αμοιβαία εμπιστοσύνη , σεβασμό και κατανόηση , μπορούμε να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς και δυνητικά εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο Μαχάτμα Γκάντι, «Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο»” τόνισε ο κ Φραγκογιάννης, που έκανε αναφορά στην αρχή του ομιλίας του σε προσωπικές εμπειρίες από τη Βομβάη που είχε επισκεφθεί πολλές φορές ως υψηλόβαθμο στέλεχος σημαντικών προϊόντων και ομίλων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ