Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤζούρος (Τρ. Πειραιώς): Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στον ξενοδοχειακό κλάδο το...

Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2023

Σημαντικές επενδύσεις που εκτιμώνται στα 3 δισ.ευρώ πραγματοποιήθηκαν στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2023, έτος κατά το οποίο συνεχίστηκε η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, όπως και η ανοδική πορεία των μεγεθών του κλάδου. Αυτό τόνισε ο Θοδωρής Τζούρος, ανώτερος γενικός διευθυντής, Chief Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας 2024 που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει το μεγάλο μέρος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του τουρισμού, έχοντας χαρτοφυλάκιο της τάξης των 10 δισ. ευρώ που προσεγγίζει το 14% των συνολικών χορηγήσεων τους. Έχουν δε, στηρίξει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του κλάδου ακόμη και σε περιόδους πλήρους έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, είπε ο κ. Τζούρος, επισημαίνοντας ότι σήμερα όλο και περισσότερα από τα μεγάλα ξενοδοχειακά έργα χρηματοδοτούνται με δομές project finance, απαιτώντας σημαντική τεχνογνωσία και προετοιμασία αναλυτικών business plans από την πλευρά των πελατών. Ταυτόχρονα, το τραπεζικό σύστημα αξιοποιεί στην παρούσα συγκυρία των υψηλών επιτοκίων, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμβάσεις άνω του 1 δισ. ευρώ να κατευθύνονται σε ξενοδοχειακά projects, εξασφαλίζοντας χαμηλότοκα δάνεια.

Εξαιρετικά θετικό κρίνεται ότι, τα τελευταία έτη, όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προχωρούν στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης τους, ενώ βλέπουμε ακόμα και μικρομεσαίες εταιρείες του χώρου να ενισχύουν το στελεχιακό τους δυναμικό με εξειδικευμένα στελέχη στον χώρο της οικονομικής διεύθυνσης, των πωλήσεων, του marketing και του ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Τζούρος ανέδειξε στην ομιλία του το ρόλο των χρηματοδοτήσεων με κριτήρια ESG, οι οποίες, παρά την έλλειψη ενός τυποποιημένου πλαισίου για τις πρακτικές ESG στον ξενοδοχειακό τομέα, θα ενισχύονται συνεχώς και θα οδηγούν σε προσαρμογή της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδες σε πρακτικές βιωσιμότητας, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση, ο σεβασμός και η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης στο περιβάλλον και η ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς και προϊόντων.

Παρά τις θετικές προοπτικές του κλάδου, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν η εύρεση και διατήρηση εξειδικευμένου προσωπικού, το ιδιαίτερα χρονοβόρο και περίπλοκο αδειοδοτικό σύστημα για νέες επενδύσεις, αλλά και η έλλειψη κατάλληλων υποδομών, όπως συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης και λιμενικές εγκαταστάσεις σε μια σειρά από τουριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, όπως τόνισε ο κ. Τζούρος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ