Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΘ. Σκυλακάκης: Περαιτέρω μείωση των προστίμων που πληρώνει η Ελλάδα για τις...

Θ. Σκυλακάκης: Περαιτέρω μείωση των προστίμων που πληρώνει η Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές

Η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής χρηματικών κυρώσεων, ύψους 720.000 ευρώ τον χρόνο, που της είχαν επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εννέα Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από συνεργασία με την αρμόδια γραμματεία του, ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, και των τοπικών αρχών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, μετά τη λειτουργία τής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία, τα απόβλητα των Δήμων Τριφυλίας, Μεσσήνης και Οιχαλίας, οδηγούνται προς επεξεργασία στη νέα μονάδα, με αποτέλεσμα την οριστική παύση της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων στους δήμους αυτούς.

Συνεπώς, οι 9 περιπτώσεις προστίμων για ΧΑΔΑ, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επιβάρυναν τη Μεσσηνία για τους παραπάνω δήμους, πλέον δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων προστίμων που επιβαρύνουν τη χώρα κατά 720.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέβαλε το ποσό των 80.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις ΧΑΔΑ που υπήρχαν το α’ εξάμηνο του 2019.

Σήμερα, η χώρα έχει απαλλαγεί από περίπου τα 2/3 αυτών των προστίμων και πλέον οι περιπτώσεις για τις οποίες επιβαρύνεται με πρόστιμο έχουν μειωθεί στις 23. Συνολικά, από το 2019 οι Έλληνες φορολογούμενοι απαλλάχθηκαν από καταβολές σε πρόστιμα στην ΕΕ, ύψους 3.360.000 ευρώ τον χρόνο. Στόχος είναι μέχρι τέλος του 2024, να έχουν μηδενιστεί όλα τα πρόστιμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές μειώθηκαν, σημαντικά, τα πρόστιμα που δυστυχώς πληρώνει ακόμα η χώρα μας για παράνομες χωματερές. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε μέχρι το 2024, τα όποια πρόστιμα εκκρεμούν να εξαλειφθούν πλήρως».

Απ΄ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε: «Η σημαντική μείωση των προστίμων που η χώρα μας πλήρωνε στην ΕΕ για τους παράνομους χώρους διάθεσης απορριμμάτων είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και συγκεκριμένου σχεδιασμού από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, καθώς και καλής συνεργασίας που έχουμε με τις τοπικές αρχές. Μειώσαμε κατά 2/3 τα πρόστιμα της ντροπής, που παραλάβαμε το 2019, τα πρόστιμα της διαχείρισης του χθες. Πλέον η χώρα γυρίζει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων και σταδιακά αποκτά σύγχρονες υποδομές για τη διαχείρισή τους, ακολουθώντας παράλληλα και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Δεσμευτικός στόχος είναι μέχρι τέλος του 2024, τα πρόστιμα αυτά να έχουν εξαλειφθεί».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ