Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΘ.Λιβάνιος: Η δύναμη του νερού και της τεχνολογίας, οδηγός για βιώσιμη γεωργία...

Θ.Λιβάνιος: Η δύναμη του νερού και της τεχνολογίας, οδηγός για βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα

Την ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας ως βασικό ανάχωμα στην ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της έντασης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, «το νερό αναδεικνύεται στο “χρυσάφι” της γεωργίας». Εξήρε, δε, τη σημασία της τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι αυτή πλέον αλλάζει τα πάντα και οι αγρότες πρέπει να είναι έτοιμοι.

Μιλώντας από το βήμα του 11ου συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λιβάνιος -αν και όπως είπε το χαρτοφυλάκιό του δεν συνδέεται άμεσα με τα αγροτικά ζητήματα- εστίασε σε τρεις κομβικούς άξονες που αφορούν το μέλλον της ελληνικής γεωργίας: την αποαστικοποίηση, την ψηφιοποίηση και την κλιματική κρίση.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της λειψυδρίας και της επιτακτικής ανάγκης για ορθολογική διαχείριση των υδάτων, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι πλέον δεν είναι μόνο οι νησιωτικές περιοχές που υποφέρουν, αλλά και παραδοσιακά αρδευόμενες περιοχές, όπως η ανατολική Πελοπόννησος, η Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα.

«Το νερό δεν μπορεί πια να σπαταλιέται. Χρειαζόμαστε επιστημονικές λύσεις, “έξυπνα” αρδευτικά συστήματα, κατάλληλες καλλιέργειες και υποδομές, που να αντέχουν στις νέες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθυμίζοντας τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, το φθινόπωρο του 2023, είπε πως «οι υποδομές του αύριο πρέπει να χτιστούν για τις καταιγίδες του μέλλοντος, όχι για τις βροχές του χθες».

Αναφερόμενος, δε, στην ανάγκη αποαστικοποίησης στη χώρα μας, σημείωσε: «Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγες δεκαετίες θα ζούμε όλοι στις πόλεις και το 95% της χώρας θα είναι ερημωμένο ή θα ζει μόνο από τον τουρισμό. Η ισχυρή γεωργία είναι το αντίδοτο». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι «η γεωργία δεν είναι απλώς παραγωγή τροφίμων, είναι κοινωνική συνοχή, περιφερειακή ανάπτυξη και εθνική στρατηγική».

Για την πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι «πλέον σήμερα μιλάμε για “έξυπνες” καλλιέργειες, Internet of Things, συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο», και τόνισε εμφατικά ότι «η γεωργία δεν είναι πια το άροτρο και το τρακτέρ, είναι καινοτομία, ανάλυση, αυτοματισμοί».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών, ώστε, όπως σημείωσε, «να μπορέσουν να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες, πετυχαίνοντας μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της υιοθέτησης των εφαρμογών της, και παραμένοντας και ανταγωνιστικοί στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Μιλώντας για την ψηφιοποίηση του κράτους, παρέπεμψε στο σημαντικό ορόσημο που πλησιάζει και αφορά την καθιέρωση του προσωπικού αριθμού, ο οποίος, όπως τόνισε, «θα ενοποιεί όλα τα μητρώα και θα καταργήσει την ανάγκη υποβολής άχρηστων εγγράφων». Χαρακτηριστικά είπε: «Πρέπει να πάψουμε να κουβαλάμε χαρτιά από υπηρεσία σε υπηρεσία. Όταν ένα στοιχείο υπάρχει ψηφιακά, δεν χρειάζεται να επανα-υποβληθεί και αυτό μειώνει και τον διοικητικό φόρτο για όλους».

Χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την απλοποίηση των διαδικασιών στην ΚΑΠ, ο υπουργός Εσωτερικών ανέδειξε τη σημασία της σύνδεσης της πολιτικής, της επιστήμης και της αγροτικής εμπειρίας, λέγοντας: «Χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία, το μεράκι των ανθρώπων της υπαίθρου και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για να χτίσουμε μια πιο αποδοτική, πιο δίκαιη, πιο ανθεκτική γεωργία. Για όλους μας».

Επισημαίνεται ότι το διήμερο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) «COOPinCAP». Τελεί, δε, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ