Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΘ. Κοντογεώργης: Κανένας φόβο για τις επικείμενες ελληνοτουρκικές συναντήσεις

Θ. Κοντογεώργης: Κανένας φόβο για τις επικείμενες ελληνοτουρκικές συναντήσεις

Ελληνοτουρκικά, ακρίβεια, φορολογικό νομοσχέδιο και Γλυπτά του Παρθενώνα τέθηκαν επί τάπητος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Χαρακτηρίζοντας, κατ’ αρχάς, «δυσεπίλυτο» το πρόβλημα της ακρίβειας, «όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ξεδίπλωσε τη σταθερή, όπως είπε, κυβερνητική πολιτική στο θέμα. Με πρώτο βασικό άξονα, «τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο εισόδημα των συμπολιτών μας, και στο δημόσιο τομέα και τον ιδιωτικό τομέα».

Παραθέτοντας, μάλιστα, τη δική του, προσωπική εμπειρία από το σούπερ μάρκετ, σημείωσε ότι «το μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμών λειτουργεί» και, μάλιστα, συνέχισε, με προϊόντα πρώτης ανάγκης, που εμπίπτουν στο οικογενειακό καλάθι. «Είναι ένα από τα εργαλεία, δεν μπορεί να εξαλείψει το ζήτημα», προσέθεσε. Άλλα εργαλεία είναι «οι πιο συστηματικοί και πιο ποιοτικοί έλεγχοι» και, φυσικά, τα πρόστιμα.

Ερωτηθείς αν το κυβερνών κόμμα εφησυχάζει εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός στην κυβέρνηση. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την εντατικοποίηση της δουλειάς σε όλα τα μέτωπα είτε αυτά αφορούν προβλήματα πρώτης γραμμής όπως είναι η ακρίβεια, είτε αφορούν τις μεταρρυθμίσεις ή άλλες πολιτικές, που είναι να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση έχει ένα σαφώς προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, το οποίο και υλοποιεί».

Στα ελληνοτουρκικά, ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι «η χώρα τα τελευταία χρόνια -και αυτό έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό νομίζω- έχει ενισχύσει και το αμυντικό και το διπλωματικό και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αντιμετωπίζουμε με κανένα φόβο τις επικείμενες συναντήσεις, είναι στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που έχει συμφωνηθεί. Και οι πολιτικές επαφές και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι διμερείς επαφές και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου εντάσσονται στο πλαίσιο ενός διαλόγου, τον οποίον αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση».

Εξ άλλου, επεσήμανε, «είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης, είναι χρήσιμο και παραγωγικό να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή μας. Βλέπουμε πόσο οξυμένες είναι οι κρίσεις στα διάφορα μέτωπα, πριν με τη Ρωσία και την Ουκρανία που συνεχίζεται, τώρα στη Μέση Ανατολή. Επομένως, εμείς με αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζουμε τη σχέση μας με την Τουρκία, εμείς κοιτάζουμε τη δουλειά μας. Είναι γνωστές οι θέσεις μας και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου».

Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην «Καθημερινή», σημείωσε: «Είναι γνωστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα διακυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί τις πολιτικές της. Επομένως δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχόλιο από την πλευρά μας σε σχέση με το θέμα αυτό».

Ταυτόσημη ήταν η απάντηση του κ. Κοντογεώργη, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την προσέγγιση του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών: «Ισχύει η απάντηση που σας έδωσα πριν, είναι γνωστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού». Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έχει αναφέρει ότι «αυτό θα έλθει στον κατάλληλο χρόνο, είναι δική του απόφαση. Υπάρχει μια στρατηγική για το συγκεκριμένο θέμα, επομένως στο χρόνο που θα κρίνει κατάλληλο ο πρωθυπουργός, θα φέρει το θέμα στην εθνική αντιπροσωπεία», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι «όταν έλθει το νομοσχέδιο και τεθεί υπ’ όψιν της εθνικής αντιπροσωπείας, εκεί θα τα δούμε όλα και θα τοποθετηθούν όλοι […] όλα αυτά τα ζητήματα θα κριθούν τότε».

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, «η στρατηγική μας και η στόχευσή μας από το 2019 και μετά ήταν η χώρα και η οικονομία να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους». Με δημοσιονομική υπευθυνότητα -«για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» – με τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης, διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία θα κατανέμεται δικαιότερα και ταυτόχρονα με δίκαιη κατανομή βαρών. Άλλωστε, συμπλήρωσε, «υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε τομείς, στους οποίους υστερούμε διαχρονικά και έχουν ανάγκη χρηματοδότησης […] όπως είναι ο χώρος της υγείας πρωτευόντως, και της παιδείας, της ασφάλειας». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση, εξήγησε.

Πάντως, η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου «παραμένει σταθερή γιατί θεωρούμε ότι ο τεκμαρτός υπολογισμός ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις, που έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Λόγω δε, και «της 15ήμερης διαβούλευσης το υπουργείο (Οικονομικών) έχει εντοπίσει τα πεδία, στα οποία πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο – μεθαύριο στη Βουλή, επομένως θα υπάρξουν ταυτόχρονα ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, τα πεδία, τον εξορθολογισμό κάποιων από αυτά που είχαν σχεδιασθεί. Επομένως κοντός ψαλμός αλληλούια αύριο – μεθαύριο… Και, επί όλων αυτών πλέον, οι φορείς και τα κόμματα θα τοποθετηθούν στη Βουλή».

Για τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, ο Θ. Κοντογεώργης απάντησε ότι «ο κ. Τσακλόγλου έδωσε εξηγήσεις, ζήτησε συγγνώμη για τη συγκεκριμένη δήλωση […] σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ούτε στοχοποίηση ούτε τσουβάλιασμα κάποιου επαγγελματικού χώρου».

Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Είναι όντως σημαντικό ζήτημα η επιστροφή τους, υπάρχουν συζητήσεις, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε αυτές τις συζητήσεις πιο γρήγορα και παραγωγικά». Ωστόσο, «νομίζω πως έχουμε δρόμο ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις σε σχέση με αυτό, αυτές θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο. Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη». Πάντως, κατέληξε, το θέμα είναι «ψηλά στην ατζέντα της χώρας, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο οποίος κάνει αυτό που πρέπει».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ