Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας και Αμερικής, αλλά και για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, μίλησε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.
«Η χθεσινή συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή ενσωματώνει το ιστορικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά κυρίως αποτυπώνει τη διευρυμένη συμμαχία με τις ΗΠΑ. Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ετεροπροσδιορίζεται και δεν περιορίζεται στη σχέση μας με την Τουρκία. Προφανώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της Τουρκίας, πρώτον γιατί είναι μία περίοδος όπου λογικές αναθεωρητισμού και παραβίασης του διεθνούς δικαίου δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλείς και δεύτερον, γειτνιάζουμε με την Τουρκία και είμαστε στον αναλυτικό πυλώνα του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Παράλληλα τόνισε ότι «ιδιαίτερα αυτή τη συγκυρία, με όσα συμβαίνουν δυστυχώς στην Ουκρανία, χρειάζεται μία ηρεμία».
Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή
Πρόσθεσε δε ότι «αυτό που μπορεί να προκαλεί όλη αυτή την ένταση είναι η αναβάθμιση κυρίως του διαμορφωτικού ρόλου της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια η χώρα μας έχει προχωρήσει σε πολλές κινήσεις για τη διεύρυνση των χωρικών υδάτων, σε στρατηγικές συνεργασίες, σε εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ταυτόχρονα, πέρα του ατλαντικού σκέλους της συνεργασίας κοιτάζουμε και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Όλα αυτά προφανώς προκαλούν και κάποιες αντιδράσεις».
Και όπως είπε, «η κυβέρνηση, με αυτοπεποίθηση, και η χώρα μας κάνει αυτό που πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και να αναβαθμίσει την παρουσία μας στο ευρύτερο περιβάλλον.
Τι δήλωσε για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο καιρό θα μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει την πολιτική των επιδομάτων που ξεκίνησε με την πανδημία και συνεχίζεται λόγω ενεργειακής ακρίβειας ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε: «Μετά την πανδημία βρεθήκαμε, χωρίς να το θέλουμε, αντιμέτωποι με μία εξωγενή κρίση που είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κανείς βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει πια θα είναι η εξέλιξη αυτή, όμως αυτό που κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με το πλάνο των πέντε σημείων».
Σε συνέχεια των παραπάνω, επισήμανε ότι «με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας προσπαθούμε να ελαφρύνουμε αυτές τις επιβαρύνσεις. Γι’ αυτό και έγιναν αυτές οι ανακοινώσεις το προηγούμενο διάστημα».
Όπως τόνισε ο κ. Κοντογεώργης, με το μόνιμο μηχανισμό που θα έχουμε από τον Ιούλιο προσδοκούμε ότι θα έχουμε την αποσύνδεση αυτής της παράλογης τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα βοηθήσει την οικονομία στο σύνολό της. Ελπίζουμε να δούμε μία αποκλιμάκωση και στις υπόλοιπες τιμές. Για όσο διάστημα παραταθεί αυτή η κρίση αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργεί».