Στις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση με αφορμή τις βαριές καταγγελίες για την ΜΚΟ «Κιβωτός του κόσμου» αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.
«Οι άνθρωποι που θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στο ΔΣ είναι εγνωσμένου κύρους που έχουν εμπειρία στη διοίκηση και στη διαχείριση τέτοιων δομών και ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των παιδιών» είπε ο κ. Κοντογεώργης εξηγώντας πως η προσωρινή αυτή διοίκηση με βάση την πρόνοια του νόμου θα είναι για ένα χρόνο. Οι ανακοινώσεις, όπως είπε, θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς τις επόμενες μέρες.
Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν έχει ανασταλεί καμία οικονομική ενίσχυση προς τη δομή. «Το 95% προέρχεται από ιδιώτες, αλλά δεν θα επηρεαστεί η οικονομική εξέλιξη και η βιωσιμότητα της δομής και θα εξασφαλίσουμε πως θα γίνει ό,τι πρέπει για αυτά τα παιδιά» είπε.
«Η παρουσία των παιδιών στα ιδρύματα είναι στρέβλωση. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ ως καταλληλότερο μέτρο είναι η αναδοχή ή η επιστροφή στις οικογένειες. Κάτι που έχει διπλασιαστεί τελευταία κι εδώ» είπε τονίζοντας πως υπάρχουν αρκετά κίνητρα για τις ανάδοχες οικογένειες και πως στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.
Όπως εξήγησε: «Από τη στιγμή που οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και προέκυψαν φαίνεται ότι είναι σοβαροί και σοβαρές, εμείς θα έπρεπε αφενός να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της δομής γιατί έχει να κάνει με παιδιά, άρα να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί επικίνδυνο να το πούμε έτσι. Η διαβίωση των παιδιών αυτών μέσα στη δομή και όσα πρέπει να γίνονται για τη φροντίδα και την επιμέλειά τους, αλλά και ταυτόχρονα ενόσω διαρκεί, όπως σωστά είπατε ή οι δικαστικές ενέργειες, το κομμάτι της ανάκρισης, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί, η κυβέρνηση, η πολιτεία να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της δομής, αλλά βέβαια και με τη διακριτικότητα και με την ευαισθησία που πρέπει σε ένα τέτοιο ζήτημα.
Γιατί μπορεί να υπάρχει η εξαιρετικά δυσάρεστη πτυχή όλων αυτών των ζητημάτων και θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται, να πούμε όμως ότι υπάρχει και μια πλευρά την οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2022 και αφορά και τις δομές, αλλά αφορά και την αντιμετώπιση και την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών σε οποιοδήποτε επίπεδο. Ένα πλαίσιο που ήρθε στη Βουλή συζητήθηκε και στο επίπεδο του πρωθυπουργού και αυτή τη στιγμή και μπορούμε να τα συζητήσουμε τώρα κάποια στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο παιδικής προστασίας που δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα δεν υπήρχε».
Τι θα γίνει με τις δομές και τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί
«Οι άνθρωποι οι οποίοι τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, είναι άνθρωποι εγνωσμένου κύρους που έχουν και μια εμπειρία στη διοίκηση και τη διαχείριση τέτοιων δομών και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των παιδιών. Από εκεί και πέρα δεν έχει ανασταλεί καμία οικονομική ενίσχυση προς τη δομή. Άλλωστε το 95% των πόρων της συγκεκριμένης δομής, γιατί είχε επιτελέσει ένα έργο διαχρονικά και πολλοί άνθρωποι είχαν συνεισφέρει και πρέπει να το πούμε αυτό, προέρχεται από ιδιώτες. Υπήρξε μια αναστολή από το υπουργείο Οικονομικών που ήταν μια συγκεκριμένη ενίσχυση στο πλαίσιο της πανδημίας και για μια συγκεκριμένη δράση για τα αναρρωτήριο της δομής. Δεν θα επηρεαστεί η οικονομική εξέλιξη και η βιωσιμότητα της δομής σε αυτή τη φάση και για αυτό θα εξασφαλίσουμε με αυτούς τους ανθρώπους ότι θα γίνει ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο για τα παιδιά».