Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ βιομηχανία και η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο εκδήλωσης του UN Global...

Η βιομηχανία και η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο εκδήλωσης του UN Global Compact Network Greece και του ΣΒΕ

«Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) δεν είναι απρόσωπα δεδομένα χωρίς αντίκρισμα, ούτε προσανατολίζονται αποκλειστικά στην επαύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της βιομηχανίας. Κυρίως μας δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε και ως κοινωνία, για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές. Έναν κόσμο για τον οποίο πρέπει όλοι μαζί- ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσιος τομέας, να εργαστούμε από κοινού» τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, κατά την ομιλία της σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το UN Global Compact Network Greece και ο ΣΒΕ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του UN Global Compact Network Greece, Ιουλία Τσέτη, επισήμανε: «Έχουμε την υποχρέωση να εμφυσήσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας την αναγκαιότητα κατεύθυνσης σε δράσεις ενίσχυσης της περιβαλλοντικής προστασίας και της κοινωνικής επαγρύπνησης. Πρόκειται για ένα χρέος συλλογικό και ατομικό».

Το UN Global Compact Network Greece είναι τοπικό δίκτυο της μεγαλύτερης πρωτοβουλίας βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων στον κόσμο, του Global Compact των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.). Από το 2021 λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας. Σκοπός του είναι να ενσωματώσει την ειδική πρωτοβουλία «UN Global Compact» του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας τις επιχειρήσεις να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητες και τις στρατηγικές τους με τις Δέκα Αρχές, που αφορούν τους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της διαφθοράς, και να συμβάλλουν στην επίτευξη των SDGs. Με περισσότερες από 84 ελληνικές επιχειρήσεις και 24 ελληνικούς φορείς να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, το UN Global Compact Network Greece συνδέει τις τοπικές προτεραιότητες και ευκαιρίες με τις ευρύτερες τάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και προσαρμόζει μια παγκόσμια στρατηγική σε τοπική δράση.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου της ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία ως αναγκαίο στοιχείο, τόσο για την ευθυγράμμιση με το σύγχρονο πλαίσιο της αγοράς, όσο και για την επίτευξη των SDGs. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών των Παναγιώτας Λαμπροπούλου, εκτελεστικής διευθύντριας του UN Global Compact Network Greece, δρος Κατερίνας Τζιτζινού, διευθύντριας Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και Κωνσταντίνας Μπάτσαρη, Sustainability and Climate Senior Manager της Deloitte, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της προσέγγισης της βιώσιμης ανάπτυξης βάσει των Δέκα Αρχών του UN Global Compact. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πρωτοβουλία Forward Faster, στην ανταπόκριση στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και στην αξιοποίηση ευκαιριών και εργαλείων που υποστηρίζουν τη μετάβαση από τη δέσμευση σε θέματα ESG στην πρακτική εφαρμογή._

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ