Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘα φτάσει το dogecoin στο... φεγγάρι ή θα καταρρεύσει;

Θα φτάσει το dogecoin στο… φεγγάρι ή θα καταρρεύσει;

Μια δημοφιλής φράση των φαν του κρυπτονομίσματος dogecoin, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 ως αστείο και τους τελευταίους μήνες έχει στρέψει επάνω του την προσοχή με το ράλλυ της τιμής του, είναι το “to the moon”. Με την τιμή του να έχει φτάσει σε… διαστημικά ύψη, κερδίζοντας 26.000% σε έξι μόλις μήνες, θα πίστευε κανείς ότι αυτό είναι το “ταβάνι”. Όμως, όπως συμβαίνει συχνά με τα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις.

Κι όπως συμβαίνει ακόμα συχνότερα με τα κρυπτονομίσματα, πίσω απ’ αυτές τις εκπλήξεις βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk. Ο αυτοαποκαλούμενος και “Dogefather”, εμφανίστηκε, όπως είχε προαναγγείλει, στο Saturday Night Live, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμεναν οι enthusiasts. Αφού το αποκάλεσε “hustle” (“φασαρία”), άρχισε ένα sell off. Παρά τις προσπάθειες των ανταλλακτηρίων να το συγκρατήσουν, παρά τα τεχνικά προβλήματα που σταμάτησαν τις συναλλαγές για ώρες, μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση του Musk είχε χάσει 29%.

Λίγο πριν ξεκινήσει το SNL και εν αναμονή όσων θα έλεγε ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, η τιμή του Dogecoin είχε φτάσει τα 0,73 δολάρια, πλησιάζοντας το “φεγγάρι”, που είναι ο στόχος των φαν του κρυπτονομίσματος, δηλαδή το 1 δολάριο. Μετά το sell off, διόρθωσε βίαια λίγο πάνω από τα 0,51 δολάρια, καθώς ο πανικός των επενδυτών να πουλήσουν ήταν τέτοιος που η πλατφόρμα Robinhood έπεσε για περίπου μια ώρα. Είναι λοιπόν αυτό το… τέλος;

Όχι. Ο Musk ξαναχτύπησε, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τη SpaceX να ανακοινώνει ότι θα δεχτεί ως πληρωμή dogecoin για αποστολή στο διάστημα. Για την ακρίβεια, κάνει πραγματικότητα το “to the moon”, στέλνοντας στη σελήνη το κρυπτονόμισμα, με την αποστολή που θα ονομάζεται “DOGE-1” και θα μεταφέρει έναν δορυφόρο στο διάστημα με έναν πύραυλο Falcon-9.

Όμως ούτε κι εκεί είναι το “ζουμί”. Ο Musk μπορεί να στείλει το dogecoin ακόμα και σε άλλο γαλαξία, το ζητούμενο είναι όμως το disruption που προκαλείται. Όπως αποδείχθηκε περίτρανα, το κρυπτονόμισμα που δημιούργησαν το 2013 Billy Markus και Jackson Palmer για να σατιρίσουν τα σχέδια του bitcoin και άλλων cryptos να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομία και να κατακτήσουν τον κόσμο, είναι εύκολο να χειραγωγηθεί. Με ένα tweet του, ο Elon Musk μπορεί να το ανεβάσει στο φεγγάρι και με μια του λέξη, μπορεί να το ρίξει στα τάρταρα. Εάν συνυπολογίσουμε ότι και άλλοι celebrities, όπως ο δισεκατομμυριούχος Mark Cuban ή ο δημοφιλής ράπερ Snoop Dog, αντιλαμβανόμαστε τη “δύναμή” τους.

Και υπάρχουν κι άλλα ανησυχητικά στοιχεία: Το κρυπτονόμισμα, έχει κεφαλαιοποίηση που πλησιάζει τα 92 δισεκατομμύρια δολάρια, υπεραποδίδοντας το τελευταίο εξάμηνο όχι μόνο απέναντι στον S&P που ανέβηκε 19%, ή της Tesla του Musk που ανέβηκε 56% από το Νοέμβριο, αλλά και τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και το ether που ανέβηκαν 286% και 698% αντίστοιχα, σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με την CoinMarketCap.

Αν αυτή η υπεραπόδοση δεν μοιάζει με φούσκα και στον πλέον αδαή, είναι κάτι ακόμα που προκαλεί ερωτηματικά: Το dogecoin δεν έχει κανένα όριο, κανέναν σκοπό, αλλά και καμία εξέλιξη στο blockchain του από τότε που παρουσιάστηκε. Και η διαφορά του με το bitcoin, είναι γιγαντιαία, επειδή το bitcoin έχει ένα όριο στην παραγωγή 21 εκατομμυρίων νομισμάτων. Κάτι που εξηγεί την επιμονή των θεσμικών επενδυτών σε αυτό, καθώς ποντάρουν long στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όπως συμβαίνει με τον χρυσό και τα διαμάντια. Κάτι που είναι περιορισμένο, όσο η ζήτηση μεγαλώνει, αυξάνει την τιμή του. Μπορεί να συμβεί το ίδιο με το dogecoin;

Η απάντηση είναι πως όχι. Αυτό που συμβαίνει τώρα, μοιάζει -τίνι τρόπω- με την πυραμίδα που έχτισε ο Madoff, η οποία, θεωρητικά, θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα. Όσο εισρέουν νέοι επενδυτές, πρόθυμοι να αγοράσουν, οι υπάρχοντες πληρώνονται. Όμως στο dogecoin, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: Μιας και δεν υπάρχει όριο στην παραγωγή dogecoin, κάθε λεπτό παράγονται 10.000, που σημαίνει πως κάθε μέρα, παράγονται 15 εκατομμύρια dogecoins και κάθε χρόνο 5 δισεκατομμύρια. Ήδη, σήμερα κυκλοφορούν 11,7 δισεκατομμύρια dogecoins.

Οι αναλυτές λένε πως αυτό το κάνει μια επικίνδυνη επένδυση, καθώς “αν πεθάνει ο ενθουσιασμός” θα αρχίσει η κατηφόρα. Σε αυτά προσθέστε και την έλλειψη θεσμικών επενδυτών, την έλλειψη οποιασδήποτε ασφάλειας, σε σχέση με το bitcoin, αλλά και το γεγονός ότι δημιουργήθηκε για να σατιρίσει όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα με το ίδιο το σατιρικό κρυπτονόμισμα.

Ο ένας εκ των δύο δημιουργών του, ο Billy Markus, έχει εξηγήσει πως όταν είχε πρωτοακούσει ότι τα κρυπτονομίσματα θα αξίζουν μια μέρα δισεκατομμύρια και θα καταλάβουν τον κόσμο, του φάνηκε “χαζό” και γι’αυτό δημιούργησε -μέσα σε μόλις 3 ώρες- το dogecoin, βασιζόμενος σε ένα meme που του φάνηκε αστείο για να το σατιρίσει. Ήταν φτιαγμένο έτσι ώστε να μη μπορεί κανείς να το πάρει στα σοβαρά. Από την άλλη, ο έτερος δημιουργός, Jackson Palmer, εγκατέλειψε την crypto-κοινότητα το 2015 επειδή “είδα τον χώρο να καταλαμβάνεται από οπορτουνιστές που έψαχναν να βγάλουν κανένα δολάρια, αντί για ανθρώπους που επενδύουν και εξελίσσουν την τεχνολογία”.

Με το Twifin, τους retail επενδυτές που υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μέσω Twitter και Reddit, καθοδηγούμενοι από έναν (;) δισεκατομμυριούχο, να έχουν δείξει τη δυναμική τους σε μια σειρά υποθέσεων όπως αυτή της GameStop και τις ρυθμιστικές Αρχές των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να μην έχουν πει ακόμα την τελευταία του λέξη, αξίζει να παρακολουθήσει κανείς αν έχει όρια η σάτιρα. Για την ακρίβεια, η σάτιρα του dogecoin και αν στο τέλος, όσοι επένδυσαν σε αυτό θα γελάνε, ή θα κλαίνε…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ